Iako se vrućina i grilovanje ne slažu baš najbolje, ovo grilovanje traje kratko, a rezultat će Vas višestruko nagraditi. Hrskavost hleba odnosno zemički, osvežavajuće note odabranih priloga, zavodljivost topljenog sira, na Vama je da odaberete karakteristike Vašeg grilovanog sendviča iz snova. Kombinacija je bezbroj, od onih klasičnijih, egzotičnih, pa sve do grilovanog povrća. Jedno je sigurno – ni sa jednom kombinacijom nećete pogrešiti, jer ukus leta stiže u obliku grilovanog sendviča.
Pikantno zadovoljstvo
Ovaj sendvič je idealan za ljubitelje ljutog! Odaberite neki ljuti dimljeni sir poput svežeg punomasnog, dimljenog sira sa ljutom paprikom Male mlekare Ćuk, hleb, suhomesnati proizvod po želji (sa kulenom budite oprezni, jer previše ljutine neće prijati svakom), svež paradajz, neki namaz (poput senfa), puter, ili malo maslinovog ulja, za premazivanje hleba, i suve začine po ukusu (so, sveže mleveni biber, slatka paprika itd.). Sir, suhomesnati proizvod, i paradajz isecite na tanke kriške, ili kolutove. Na spoljašnje strane svake kriške hleba namažite malo maslaca ili maslinovog ulja. Na unutrašnju stranu svakog parčeta hleba razmažite namaz po želji. Donja kriška hleba služi kao osnova, pa na nju poređajte dimljeni sir, sloj suhomesnatog proizvoda, nekoliko kolutova paradajza, začinite, i poklopite drugom kriškom formirajući sendvič. Zagrejte gril tiganj do srednje jake temperature. Stavite sendvič i lagano pritisnite. Zapecite ga sa obe strane po 3, 4 minuta ili do željene boje i hrskavosti. Prijatno krckanje će vešto sakriti topljeni sir i sočno punjenje.
Mediteran u malom – pesto, kapar i masline
Ako želite da, u potpunosti, budete u mediteranskom tonu, onda odaberite neki rustični hleb, ili ćabatu. Pored toga, biće Vam potrebni pesto, mocarela (ili neki drugi sir koji se lako topi poput kačkavalja ili gaude), kapar, svež paradajz, malo maslinovog ulja za premazivanje, suvi začini po ukusu, i zelene masline. Kao i kod prethodnog recepta, potrebno je premazati spoljašnje strane kriški hleba maslinovim uljem. Na unutrašnje strane se maže pesto, pa se ređaju tanki kolutovi svežeg paradajza, posipaju suvi začini, zatim kriške odabranog sira, i isprani kapar (ukoliko je prethodno bio u tegli), i iseckane masline (ukoliko su suviše slane, i njih je potrebno blago isprati). Sve to se preklapa kriškom hleba i peče na srednje zagrejanom tiganju 3, 4 minuta s obe strane. Isecite svaki sendvič dijagonalno, i uživajte u pogledu na sve te nijanse zelene.
Vege ugođaj
Ne mora svaki sendvič da sadrži sir ili parče mesa! Za one koji radije biraju neku laganiju verziju tu je pravi povrtni sendvič. Pored hleba, birajte povrće po želji. Predlažemo crvenu papriku, tikvicu, patlidžan, i crni, i beli luk. Uz maslinovo ulje, izdvojte i balzamiko sirće, suve začine po želji, i, ako želite nešto sočniji sendvič, malo pesta. Pre grilovanja povrća, na srednje jakoj temperaturi, potrebno ga je dužinom iseći na tanke trake, premazati maslinovim uljem i blago posoliti. Svaka traka odnosno svako povrće se grilujete po 2, 3 minuta sa obe strane, dok ne omekša i dok ne dobije tragove pečenja. Nakon vađenja iz tiganja, pospite povrće sa par kapi balzamiko sirćeta. Napravite vege sendvič, tako što ćete na unutrašnjost donje kriške namazati pesto i poređati povrće. Donja strana donje kriške i gornja strana gornje kriške moraju biti bar malo namazane maslinovim uljem, a sam postupak grilovanja ovog sendviča isti kao i kod druga dva. Beli luk ne morate grilovati, nego ga narendajte i mestimično posipajte Vaše sendviče. Grilovano povrće ne mora biti jednolično! Igrajte se začinima ili dodajte svežu rukolu!
Jeste li već probali grilovane sendviče?
Ovakvi sendviči su idealni za piknik, laganu večeru, ili neko letnje druženje. Najlepši su kad su tek napravljeni, jer onda svaki sastojak čuva svoju teksturu, a upravo u tome leži njihova čar. Prilagodite ih svom ukusu, dekorišite, i poslužite uz dobro rashlađeno belo vino, pivo, ili limunadu, i uživajte u svakom zalogaju.
Ostavite komentar