Tokom poslednje decenije svedočimo popularizaciji ove vrste deserta, što je i očekivano, naročito ako su deo posluženja slatkog stola. Brzo se prave, prilagodljivi su, ne morate pojesti sve odjednom, i izgledaju izuzetno dekorativno. Razigrani slojevi različitih boja i tekstura stvaraju pravu malu slatku čaroliju. S druge strane, idealni su i kao brzo posluženje neočekivanim gostima, jer ne zahtevaju nikakvu posebnu pripremu. Dopadaju se svima jer mogu biti voćni, čokoladni, hrskavi ili kremasti. Čak su, u većini slučajeva, odmah spremni za konzumaciju! U nastavku Vas očekuju recepti za tri neodoljiva slatka delikatesa u čaši.
Čokoladna eksplozija
Pored dominirajućeg ukusa – čokolade, ovaj desert nudi uživanje u različitim teksturama čineći svaki sledeći zalogaj iznenađenjem. Na dnu svake čaše izmrvite neki taman keks (kupovne čokoladne kore će brzo upiti vlagu ostalih sastojaka pa će izgubiti hrskavost). Sledeći sloj neka bude šlag sa ukusom slatke pavlake, koji će malo ublažiti intenzitet sveprožimajuće čokolade i dozvoliti joj da zasija. Nakon šlaga, vreme je za još jedan neočekivani sloj – čokoladne kuglice. Možete pomešati kuglice od bele ili mlečne čokolade, ili možete odabrati neke druge sitne čokoladne bombone. Sledeći sloj neka bude napravljen od pudinga s ukusom lešnika, a nakon njega se slojevi ponavljaju. Zbog lepšeg izgleda neka poslednji sloj bude sloj sa šlagom na koji ćete narendati svoju omiljenu čokoladu. Ukoliko imate vremena, možete otopiti čokoladu na papir za pečenje, napravite šare njom, i stavite je u frižider da se stegne. Pre posluživanja ovog čoko užitka, izvadite ukras od čokolade, izlomite ga na željeni broj delova i ukrasite svaki desert! Ovaj korak će svemu dodati notu elegancije koja može da parira slatkim stolovima renomiranih poslastičarnica.
Tropska egzotika
Posle čokolade, vreme je za nešto osvežavajuće! Neka zvezda ovog voćnog deserta bude mango. Količinu sastojaka ćete prilagoditi broju čaša, ali računajte da Vam je jedan mango dovoljan za dve čaše. Prvi sloj je, i ovaj put, lomljeni keks, ali birajte neki keks neutralnijeg ukusa. Drugi sloj je mango pire, koji ćete napraviti tako što ćete jedan zreo mango oguliti, i izblendati do homogene mase. Treći sloj neka bude krem od maskarpone sira i slatke pavlake (umutite slatku pavlaku, u drugoj činiji sjedinite maskarpone sa malo vanile i šećera u prahu, pa dodajte slatku pavlaku i blago izmešajte). Četvrti sloj je rezervisan za mlevene pistaće koji će zaokružiti ovu egzotičnu priču.
Bejlis užitak
Za sam kraj tu je desert rezervisan za odrasle – desert u čaši sa ukusom Bejlisa. Kao i kod dva prethodna, osnova je izmrvljeni keks, ali ovaj put ga izmrviti oklagijom. Nakon osnove se stavlja krem koji se pravi od slatke pavlake, maskarpone sira, šećera i Bejlis likera. Slatka pavlaka se dobro umuti u jednoj činiji, dok se u drugoj pravi krem od maskarpone sira, šećera u prahu i Bejlisa (na 250 grama sira će biti dovoljno 3, 4 kašike Bejlisa). Zatim dodajte slatku pavlaku u Bejlis krem i mešajte lagano da bi krem ostao vazdušast. Ponovite slojeve još jednom, a na samom kraju pospite rendanom čokoladom, ili mlevenom kafom, za “tiramisu” efekat. Ovaj desert je savršen izbor za večernje proslave, kao uvod ili sladak završetak.
Da li ste probali deserte u čaši?
Mogu biti monotoni, ali mogu biti i pravi način da oslobodite poslastičara u sebi! Dovoljno je nekoliko interesantnih sastojaka, malo kreativnosti i jedna lepa čaša – i Vaša poslastica je spremna. Za neočekivanog gosta, ili kao kruna proteklog dana, desert u čaši će Vam ubrzo postati omiljena poslastica. Ne traži mnogo, a mnogo pruža, naročito ako ste spremni da se igrate i tražite svoju omiljenu kombinaciju aroma. Nadamo se da su Vas recepti inspirisali da se okušate u pravljenju ove, s razlogom popularne, delicije već danas!
Ostavite komentar