Tri brza pikantna umaka

Tri brza pikantna umaka

Umaci ili dipovi možda nisu popularni kao klasični namazi poput kečapa ili senfa, ali se pripremaju za velik broj različitih jela, i lako ih možete prilagoditi svojim ličnim preferencijama. Najčešće ih možete videti, odnosno probati, uz čuvene naćose ili prolećne rolnice, ali su zahvalni za kombinovanje i sa svim vrstama mesa ili povrća. Takođe, svaka slana grickalica se može obogatiti umakom, pa tako od običnih slanih grisina ili čipsa možete dobiti sjajan deo predjela. Iako zvuče kao komplikovan kulinarski poduhvat, pogodni su i za početnike gurmanskih tendencija. Ukoliko ste raspoloženi za malo drugačije arome u nastavku članka ćemo Vam predložiti recepte za tri brza pikantna umaka.

Tajlandski kikiriki umak

Tajlandski kikiriki umak

Ovaj umak se obično pravi uz tajlandske nudle, ali se sjajno uklapa i uz pečene pileće ražnjiće. Sastojci koji su potrebni za pravljenje ovog egzotičnog umaka su:

- Pola šolje putera od kikirikija (kasnije možete dodati fino usitnjen pečen kikiriki zbog poboljšanja i isticanja kikiriki arome)
- 2 supene kašike soja sosa
- 1 supena kašika sirćeta od pirinča
- 2 kašičice čili sosa sa dodatkom belog luka
- 1 kašičica ulja od susama (ili nekog sličnog ulja)
- 2 supene kašike meda ili smeđeg šećera
- 1 supena kašika ceđenog soka od limete

Začini po želji – pošto je u pitanju pikantan umak poželjno je da koristite ljutkaste začine kao što su ljuta tucana paprika, beli luk u prahu ili granulama, sveže mleven biber, ili sveže narendan đumbir

Voda – količinu je potrebno prilagoditi željenoj gustini sosa

Svi sastojci, osim vode, se ubace u dublju činiju, a zatim se dobro izmešaju mutilicom, ili ih možete sjediniti u blenderu da biste brže dobili homogenu strukturu. Kada je sos ujednačen potrebno je da ga razredite vodom dodajući je polako, kašičicu po kašičicu. Ako pravite nudle, slobodno možete dodati vodu u kojoj ste ih skuvali. Za dašak Azije tu je tajlandski kikiriki umak!

Vašingtonski Mambo sos

Vašingtonski Mambo sos

Postao je poznat upravo u Vašingtonu, a rado se konzumira širom sveta zbog svog kompleksnog nezaboravnog ukusa. Njegova osnova je kečap, ali jednom kada ga budete probali običan kečap će Vam postati dosadan i suviše jednostavan. Sastojci koji su potrebni za ovaj sos su:

- Šolja kečapa ili sosa od paradajza
- Pola šolje običnog sirćeta ili sirćeta od jabuke
- Četvrtina šolje soja sosa
- Četvrtina šolje čili sosa
- Pola šolje braon šećera
- Začini poput soli, bibera, ljute paprike i belog luka

Sve sastojke je potrebno izmešati u manjoj šerpi, i zagrejati na srednjoj temperaturi par minuta da bi se arome svih sastojaka dobro sjedinile. Kada se sos prohladi spreman je za degustaciju! Odlično se slaže uz roštilj i pileća krilca.

Mediteranski umak za hleb

Mediteranski umak za hleb

Ako volite sočan hleb, svaki hleb je sočan uz ovaj umak! Brzo se priprema, nije toliko versatilan, ali je dovoljno zanimljiv da oduševi svakog ko ga proba. Sastojci bez kojih ovaj umak nije moguć su:

-Dve glavice sitnog iseckanog belog luka
- Četvrtina kašičice iseckane čili papričice (količina svakako zavisi od ljutine same papričice, ali i od toga da li, i koliko, volite ljuto)
- Pola kašičice suvog origana
- Četvrtina šolje narendanog parmezana
- Četvrtina šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
- Malo svežeg ruzmarina, i so i biber po želji

Sve sastojke dobro izmešajte i ukrasite ovaj umak sa malo svežeg začinskog bilja. Prepecite baget i umočite ga u ovaj aromatičan umak!

Da li volite umake?

Umaci su danas lako dostupni, već spremljeni u teglicama na policama supermarketa, međutim, ukoliko ih sami budete pravili “od nule” dobićete neponovljive ukuse nastale fuzijom svežih, i što je još važnije, kvalitetnih sastojaka. Čak i minimalna promena u količini pojedinih sastojaka Vam može doneti sasvim novi gustativni nivo. Uživajte u eksperimentisanju i otkrivanju željenih tekstura, gustina, i aroma. Da li Vi imate omiljeni pikantni umak?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Kako da napravite šarenu salatu?
Kako da napravite najsočniju baklavu?
Vreme je za baba rum!