Neka ovog proleća krompir bude zvezda Vaše trpeze!

Neka ovog proleća krompir bude zvezda Vaše trpeze!

Opšte poznata, versatilna, i, skoro pa svima dopadljiva, namirnica je nezaobilazan sastojak mnogih kuhinja širom sveta. Kod nas se najčešće jede u obliku pirea, pomfrita, ili pekarskog krompira. Međutim, lepota ove namirnice ne prestaje tu – praveći je na razne načine, otkrivaćete nove nijanse ukusa i nove teksture. Naizgled suptilne, novine će Vas oduševiti i još više Vam približiti krompir srcu (ako je to moguće). U nastavku teksta smo pripremili tri recepta koja će Vas inspirisati, pa stoga neka ovog proleća krompir bude zvezda Vaše trpeze!

 

Restovani krompir

 

Krenućemo sa specijalitetom koji najpre možete pronaći u našim restoranima. Za njega Vam je, pored krompira, potreban i crni luk, jer je ovo jelo rezultat preplićućih intenzivnih nota ova dva povrća. Količine je potrebno prilagoditi broju osoba, dok su neophodni sastojci ono što već imate u kuhinji. Oljuštite kilogram krompira, i stavite ga celog da se kuva, ali pazite da ne omekša skroz, jer ćete nastaviti njegovu termičku obradu. U tiganju, na dovoljnoj količini ulja, dinstajte crni luk isečen na tanke kriške. Kada poprimi zlatkastu nijansu, dodajte mu kuvani krompir krupno sečen (na kockice, ili, kao i luk, na kriške), posolite, pobiberite, promešajte, i dodajte malo slatke paprike, ili neki drugi biljni začin. Zatim dodajte malo vode, i krčkajte dok krompir ne bude gotov. Ovako pripremljen krompir je savršen prilog svim jelima od mesa, ali se uz njega predlaže neka osvežavajuća salata, koja će razbiti jačinu postignutog ukusa.

 

Mladi krompirići sa fetom i ruzmarinom

 

Nedostaje Vam leto? U tom slučaju, ovo jelo je za Vas! Pravi je trenutak da se iskoriste mladi krompirići, a da njima dodate arome najave godišnje doba pred nama. Odaberite tepsiju odgovarajućih dimenzija, i obložite je papirom za pečenje. Na nju ćete rasporedite mlade krompiriće (koje ste prethodno dobro oljuštili i postarali se da budu približno jednake veličine). Nakon ljuštenja, potrebno ih je, u većoj posudi, izmešati sa maslinovim uljem, belim lukom, pa dodati so, biber, ali i seckan ruzmarin. Nakon toga, krompiriće prebacite u tepsiju i stavite ih u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni. Nakon dvadesetak minuta, dodajte seckanu fetu, i sve dodatno zapecite još nekih deset minuta. Ovako pripremljenom krompiru sa fetom i ruzmarinom, možete dodati i seckani, sušeni paradajz, kao i malo balzamiko preliva. Kada usaglasite sve po Vašoj meri, vreme je za uživanje u ovom jednostavnom obroku mediteranskog šmeka.

 

Krompir u slojevima

 

Da, dobro ste pročitali, suština ovog jela je upravo u tankim slojevima krompira koji ga vizuelno čine pravim delikatesom dostojnim fine dining restorana. Malo je komplikovaniji od prethodna dva jela s krompirom, ali ako obratite pažnju na par ključnih tačaka, zadovoljavajući rezultat neće izostati. Potrebno je da nabavite krompir sa visokim procentom skroba, jer je samo sa takvim krompirom je moguće napraviti ovo jelo! Kada ste ga oljuštili, isecite ga dužinom na tanke slojeve koristeći odgovarajući alat odnosno uređaj (poput secka). Poređajte slojeve jedan na drugi, i secite u pravougaonik, pa zatim u kvadrate, odnosno kocke. Broj kvadrata, odnosno kocaka, zavisi od dužine krompira. Malo pritisnite odgore. Ubacite ove kocke od krompira u dobro zagrejano ulje (oko 180 stepeni). Zahvaljujući skrobu, slojevi će ostati zajedno. Spolja će krompir biti hrskav, dok će unutra biti puterast i mekan. Još topao krompir začinite belim lukom, narendanim parmezanom i origanom. Na oko izuzetno privlačan, ovaj krompir je dostojan svake posebne prilike, a svaki degustator će se pitati kada, i gde, ste stekli tako zavidne gastronomske veštine.  

 

U kom obliku Vam je krompir najukusniji?

 

Možda su to njoke ili knedle od krompira, ili se držite nekih tradicionalnijih, slanih jela? U kom god obliku da ga odaberete nećete pogrešiti. Od prvog upoznavanja sa ovom namirnicom, krompir je prešao dug put pa ga danas možete jesti pripremljenog na sto načina. Dostojan vrhunskih svetskih kuvara, a rado viđen u svakom domaćinstvu, tu je da u njemu uživamo. U kom obliku Vam je krompir najukusniji?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Neka ovog proleća krompir bude zvezda Vaše trpeze!
Kako da brzo i lako spremite fokaču?
Tri vitaminska delikatesa