Kako da napravite tri aromatična domaća džema?

Kako da napravite tri aromatična domaća džema?

Slatka zimnica je vekovima način da sačuvamo ukus sočnih plodova za uživanje tokom hladnih dana, kada mraz mrzne i najotpornije biljke. Džemovi, marmelade, pekmezi, sirupi, sokovi, kompoti i slatko, dijapazon je širok i nezaboravno ukusan! Da ne biste ostali bez omiljene slatke zimnice, nemojte zakasniti! Početak jeseni je pravo vreme za njenu pripremu! U moru recepata odabrali smo nešto neuobičajeno što će garantovano pobrati simpatije svih koji ih budu probali. Ovaj put ćemo Vam dati predloge kako da napravite tri aromatična domaća džema.

Džem od krušaka s cimetom

 

Kruške su neretko nepravedno zapostavljeno voće, naročito kada je u pitanju priprema slatke zimnice. Blagi, ali prepoznatljiv ukus, tekstura koja se topi u ustima, ovaj džem od krušaka sa cimetom će ugrejati Vaše nepce, kao i Vašu dušu. Za njegovu pripremu su Vam potrebni sledeći sastojci:

1,5 kg zrelih krušaka (da bi džem bio odgovarajuće teksture potrebno je da kruške budu zaista zrele)

500 g šećera (po želji smanjiti ili povećati, ili deo belog šećera zameniti smeđim šećerom)

1 limun (sok i naribana korica)

1 kašičica cimeta u prahu (ili više, ako ste ljubitelj arome cimeta)

1 kesica šećera od vanile

Malo vode po potrebi (oko 1 decilitar, ako kruške ne puštaju dovoljno vode)

Kruške je potrebno oguliti, iseći ih na sitne komadće, uz podrazumevano uklanjanje peteljki i semenki. U veliki lonac se zajedno stavljaju kruške, šećer, sok i narendana korica limuna, cimet i šećer od vanile. Ako su kruške suve, potrebno je dosuti malo vode. Svi sastojci se, zatim, dobro sjedine i ostavljaju da odstoje oko pola sata, da bi kruške pustile sok. Lonac se stavlja na srednje zagrejanu ringlu, i kuva uz povremeno mešanje odnosno dok se šećer skroz ne otopi. Temperatura se smanjuje i kuva se još 45 do 60 minuta, uz često mešanje do zgušnjavanja smese. Ako želite ujednačeniju teksturu džema, možete ga usitniti štapnim mikserom. Vruć džem se sipa u sterilizovane, tople, tegle. Zatvara poklopcima, i okreće naopačke na 5 do 10 minuta da bi se stvorio vakuum. Hladi se na sobnoj temperaturi, pa odlaže na police koje se nalaze na hladnom i tamnom mestu. Otvorenu teglu je potrebno čuvati u frižideru, i pojesti u roku od par dana. 

Džem od šljiva sa cimetom, karanfilićem, i rumom

Iako mnogi u ovom džemu uživaju bez ikakvih dodataka, malo začina će unaprediti ukus šljiva. Takođe, možda će privoleti i one koji inače izbegavaju običan džem od šljiva svojim kompleksnim, izbalansiranim aromama. Za ovu deliciju nabavite:

2 kg zrelih šljiva

600 grama šećera

1 kašičica cimeta u prahu

Četvrtina kašičice mlevenog karanfilića

1 kesica šećera od vanile

Sok od jednog limuna

2 kašike tamnog ruma ili ekstrakta ruma

Malo vode (ukoliko su šljive suvlje)

Šljive je potrebno oprati, prepoloviti, ukloniti im koštice, i iseći na manje komadiće. Mogu se i oguliti, za kompaktniju teksturu džema. U veliki lonac se stavljaju pripremljene šljive, šećer, sok od limuna, cimet, karanfilić, i šećer od vanile. Takva izmešana smesa se ostavlja da odstoji oko 30 minuta da bi šljive pustile sok. Sve se kuva na srednjoj temperaturi i meša varjačom. Nakon ključanja, temperatura se smanjuje i kuva se još oko sat vremena (do željene gustine) uz neophodno mešanje. Pred sam kraj kuvanja se dodaje rum i dobro umeša. Daće potrebnu dubinu i egzotičnu aromu, a alkohol će ispariti tokom kuvanja. Kao i kod drugih džemova, sipa se u sterilizovane, tople, tegle, koje se zatvaraju i okreću naopako radi stvaranja vakuuma. 

Džem od pečenih jabuka

 

Jabuke sa cimetom su jedna od mnogima najdražih mirisnih aroma kada nastupi zima. Međutim, toplina i ušuškanost se kriju i u gustativnoj kombinaciji ova dva sastojka, te je stoga u nastavku recept za džem od pečenih jabuka. Za njegovo pravljenje su Vam neophodni:

2 kg jabuka (najbolje mešavina slatkih i kiselih)

300 grama šećera

1 kašičica cimeta

1 kesica šećera od vanile

Sok od jednog limuna

Malo rendanog đumbira

Prstohvat soli

Potrebno je oprati jabuke, oguliti ih i očistiti od semenki, pa zatim narezati na sitne kocke. Raspoređuju se po velikoj tepsiji, ili vatrostalnoj posudi, i posipaju šećerom, cimetom, šećerom od vanile, sokom od limuna, prstohvatom soli i đumbirom. Potrebno je sve dobro promešati da bi se jabuke ravnomerno obložile začinima. Tepsija se ubacuje u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni, na 45 do 60 minuta, uz povremeno mešanje. Jabuke će omekšati, i blago se karamelizovati, a tečnost bi trebalo da ispari. Kad su jabuke pečene, potrebno ih je izgnječiti viljuškom ili usitniti štapnim mikserom. Po potrebi je moguće dokuvati ovaj džem na šporetu, ukoliko je smesa previše retka. Kada je džem odgovarajuće gustine, sipa se u sterilizovane, vruće, tegle, koje se zatvaraju i okreću naopačke na 5 do 10 minuta, zbog vakuuma, pa se ostavljaju na sobnoj temperaturi da se ohlade. 

Koji biste džem prvo isprobali?

Svaki od ovih džemova je odličan uz palačinke, tost, kao deo kolača, ili čak kao deo suhomesnatih plata. Džemu možete dodati i malo meda, orašastih plodova, ili čak njihovu kombinaciju. Takođe, svaki recept je podložan izmenama, pa možete dodati npr. muskatni oraščić, ili sveže ceđeni sok od narandže za dodatnu citrusnu notu. Ipak, nemojte preterivati sa količinom sastojaka, jer će se note međusobno gušiti. Fokus je na voću i komplementarnim začinima. Ako ste raspoloženi za malo slatke aromatičnosti ove zime, vreme je da zasučete rukave i prionete na posao.


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Kako da napravite tri aromatična domaća džema?
Bundeva kao glavno jelo
Da li ste raspoloženi za sicilijansku autentičnost?