Kako da napravite šarenu salatu?

Kako da napravite šarenu salatu?

Mnogima neizostavan deo zimnice, šarena salata je čest gost polica u ostavama širom Balkana. Jedna je od omiljenih zimskih salata, zbog svoje impozantne šarenolikosti, kako boja, tako i ukusa. Upravo kombinacija različitih vrsta povrća čini ovu salatu jedinstvenom, pa će onima koji vole npr. kornišone, ili papriku pojedinačno, uživati u ovoj mešavini. Ako je do sad niste pripremali, sad imate priliku jer Vam u nastavku teksta donosimo recept, korak po korak, kako da napravite šarenu salatu.

 

Neophodni sastojci

Šarena salata je specifična zbog širokog dijapazona mogućeg povrća, te ćete tako naići i na različite varijacije, koje najpre zavise od ličnih preferencija. Pred Vama je jedna od najukusnijih, ali i najdekorativnijih varijanti, pa je možete služiti i kad želite da ulepšate izgled Vaše trpeze. Takođe, u pitanju je postupak koji ne zahteva baratanje vrelim teglama, pa je pogodan i za početnike. Zavrnite rukave i krenite u nabavku.

Potrebni sastojci:
- 2 kilograma šargarepe
- 2 kilograma krastavaca (najbolje je da birate kornišone, ili manje krastavce)
- 2 kilograma kupusa
- 2 kilograma paprike (najpre se misli na žutu papriku, ali i zelena i crvena paprika će doprineti kako vizuelnom, tako i gustativnom doživljaju)
- 270 grama soli
- 400 grama šećera
- 2,5 decilitra alkoholnog sirćeta
- 1 kesica bibera u zrnu
- 1 kesica vinobrana

Povrće je potrebno temeljno oprati, pa ga zatim iseckati. Šargarepu možete, nakon guljenja, iseći na tanke listove uz pomoć dodatka za secko, ili ljuštilice za krompir, ili je možete narendati. Međutim, treći način je najdekorativniji – isecite je na kolutove, pa pravite useke nožem, da biste dobili oblik nalik cvetu. To isto možete uraditi i sa krastavčićima. Papriku je najbolje da isečete na trake željene širine. Kupus je potrebno iseći na štapiće, odnosno trake. Iako su u pitanju različiti oblici, postarajte se da povrće bude bar približno iste veličine, ili debljine. Naravno, možete ostaviti par većih komada, radi razbijanja monotonije.

U veću posudu stavite svo povrće pa sipajte svu so, ali i sav šećer. Dodajte i alkoholno sirće, i kesicu bibera u zrnu. Dobro sve promešajte, i ostavite da prenoći prekriveno čistom krpom. Par puta promešajte. Sutradan dodajte kesicu vinobrana. Povrće će tokom noći otpustiti dovoljno tečnosti, pa nije potrebno dodavati vodu. Još jednom promešajte i sipajte u čiste tegle. Potrudite se da svaku teglu, što više, napunite povrćem, pa onda ravnomerno sipajte tečnost iz posude u kojoj je povrće bilo tokom noći. U slučaju da Vam u nekoj tegli zafali tečnosti, dospite malo sirćeta. Svaku teglu, pre poklopca, prekrijte celofanom, koji ćete učvrstiti gumicom. Ovako pripremljenu salatu čuvajte na suvom i hladnom mestu.

Povrće koje se takođe može često naći u šarenoj salati su i karfiol i zeleni paradajz. Ukoliko salatu pripremite po gore navedenom receptu, neće joj naštetiti ni par cvetova karfiola, niti neki manji zeleni paradajz.

Zašto je šarena salata toliko popularna?

Kao i ostali vidovi zimnice, šarena salata je decenijama omogućavala uživanje u vitaminima, i povrću, koje nije moglo da uspeva zimi. Sada, zahvaljujući plastenicima, možemo da uživamo u skoro svim vrstama povrća tokom cele godine, ali popularnost zimnice ne jenjava, jer nam donosi i nezaboravan ukus. Njena neizbežna kiselost osvežava, razgaljuje, i što je gurmanima najvažnije, sjajno pristaje zimskim obrocima neretko jako začinjenim, ili obrocima koji su bogati crvenim mesom.

Da li planirate da pravite šarenu salatu?

Kao što ste imali priliku da vidite, navedena šarena salata ne zahteva nikakvo egzotično povrće, niti začine, a, takođe, ne zahteva ni upotrebu šporeta, pa je možete spremiti za tili čas, bez bojazni da ćete je upropastiti. Za početak, dovoljna je dobra volja. Jednom kad je napravite, postaće Vaša omiljena zimska salata, koja je pogodna kako za svakodnevnu konzumaciju, tako i za neke svečanije prilike. Još uvek nije kasno da počnete sa pripremom!


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Kako da napravite šarenu salatu?
Kako da napravite najsočniju baklavu?
Vreme je za baba rum!