Bundeva kao glavno jelo

Bundeva kao glavno jelo

Nema jeseni bez bundeve. Možda je ne konzumirate rado, ali bundeva je jedna od kraljica jeseni i glavnih simbola ovog godišnjeg doba. Upečatljivih boja i nezaboravnih aroma, ušunjala se u kulinarski svet davnih dana. Sočna i dekorativna, najčešće je zvezda pita, poput bundevare, ili se jede pečena sa prstohvatom cimeta. Takođe, možete pronaći pregršt pića obogaćenih njenom aromom. Međutim, bundevin potencijal nije u potpunosti iskorišćen ukoliko se zadržimo samo na njenoj slatkoj strani. Potaž je svakako sigurna i okrepljujuća opcija, za kišovite dane, ali, uz malo kreativnosti, možemo od bundeve napraviti i glavno jelo.  

 

Zapečena bundeva sa feta sirom

 

Ovaj recept će vrlo lako postati Vaš izbor za redovan jesenji ručak zahvaljujući neodoljivoj kombinaciji sastojaka, ali i nezahtevnom procesu pripreme. Lako ga možete prilagoditi baš svom ukusu, a svako ko proba ovako pripremljenu bundevu će zaboraviti na njene slatke varijante. Bez posebne veštine, ili talenta za kuvanje, za tili čas ćete dobiti hranljiv ručak. Za početak morate nabaviti:

1 manju bundevu (kod nas su najdostupnije hokaido, butternut ili muskatna bundeva)

3 kašike maslinovog ulja

1 kašičicu soli

Pola kašičice bibera

1 kašičicu dimljene paprike (ukoliko volite ljuto dodajte i pola kašičice ljute tucane paprika ili čilija u prahu)

Pola kašičice belog luka u prahu (ili 1 veći čen svež, sitno iseckan)

Tek malo cimeta, meda ili javorovog sirupa

Začini po ukusu, a preporuka je da odaberete npr. svež ruzmarin, što zbog arome, što zbog vizuelnog ugođaja

150 grama feta sira

Malo balzamiko sirćeta ili balzamiko preliva

Rerna se prethodno zagreva na 200 stepeni, bez ventilatora. Bundevu je potrebno oprati, prepoloviti, i očistiti od semenki. Zatim sledi ljuštenje i seckanje na tanke kriške, ili kockice približno jednake veličine. Tako pripremljena bundeva se ubacuje u veliku činiju, pa se preliva maslinovim uljem, i dodaju joj se svi začini. Sve se dobro meša, ne bi li svaki komadić bio ravnomerno obložen. U odabrani pleh (u kom je prethodno stavljen papir za pečenje) se bundeva ređa u jednom sloju, da bi se jednako zapekla. Grančice ruzmarina se mogu odmah staviti, ili nekih 10 minuta pred kraj, zavisi koliki intenzitet arome volite. Bundeva se peče oko pola sata, odnosno dok ne omekša, i dok se ne karamelizuje po ivicama. Na polovini pečenja, najbolje je okrenuti sve parčiće, ne bi li sve strane bile podjednako tretirane. Pleh se vadi, i po bundevi se posipa rukama mrvljena feta, pa se vraća u rernu na 5 minuta, da se dodatno zapeče. Nakon vađenja pleha iz rerne, po želji se dodaje još malo maslinovog ulja i par kapi balzamika.

Na ovaj način pripremljena bundeva će uz sveže istostiran hleb biti kompletan i sveobuhvatan obrok. Sam recept je podložan izmenama, pa možete, uz bundevu, peći i crvenu papriku, šampinjone, ili tikvice, dodati malo crnog luka, polovine oraha, ili malo sveže narendanog muskatnog oraščića. Možda više volite neki drugi sir? Nikakav problem! Gorgonzola ili kozji sir su, takođe, pun pogodak. Naravno, ovako pečenoj bundevi sastojke možete dodati i nakon vađenja iz rerne, ili je možete poslužiti uz malo humusa.

 

Da li ste probali slanu bundevu?

 

Bundeva je mnogo više od sezonskog ukrasa i sastojka za pite. U slanim jelima otkrivamo njen puni potencijal skriven u bogatoj teksturi, orašastom ukusu i uklopljivosti sa najrazličitijim začinima i namirnicama. Ako je do sada niste konzumirali u ovoj slanoj varijaciji, pravo je vreme da probate. Uz dodatak omiljenog hleba ili salate, zapečena bundeva može postati Vaš novi jesenji klasik. Igrajte se namirnicima karakterističnim za ovo godišnje doba, ali neka bundeva ostane centar Vašeg jela. Lepa je i kad se malo prohladi, ali najlepša je tek ispečena, opijajućih mirisnih nota. Pustite mašti na volju i neka jesen zamiriše iz vaše rerne.


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Bundeva kao glavno jelo
Da li ste raspoloženi za sicilijansku autentičnost?
Korak po korak do neverovatnog paradajz sosa!