Zašto su tortilje planetarno popularne?

Zašto su tortilje planetarno popularne?

Nikako nisu karakteristične za naše podneblje, ali su pronašle put i do naših restorana, prodavnica, ali i domaćinstava. Imaju pregršt dobrih osobina, uklapaju se uz slane i slatke sastojke, i vole ih i deca i odrasli. Više o njihovom poreklu, oblicima, sastavu, kao i najlepšim specijalitetima, koji se ne mogu zamisliti bez tortilja, ćete saznati u nastavku teksta. Ovim podacima ćemo Vam približiti i razloge zašto su tortilje planetarno popularne.

Gde su nastale tortilje?

Kod laika je često prisutna dilema da li su tortilje meksičke ili španske? Tortilje potiču iz Meksika, odnosno Centralne Amerike, gde su nastale pre više milenijuma! Legenda kaže da je jedan siromašni majanski seljak napravio prvu tortilju kao poklon tadašnjem gladnom kralju. Da li je legenda istinita ili ne, nije toliko bitno, jer su Španci prilikom svojih konkvistadorskih putovanja otkrili ovu neobičnu vrstu hleba baš u Centralnoj Americi, i shodno obliku ga nazvali mali kolač odnosno tortilla. Pronađeni su tragovi da su tortilje pravljene čak dvanaestak hiljada godina pre nove ere, što ih čini jednim od najstarijih oblika ove vrste hleba, koji je očuvan u svom, skoro pa neizmenjenom, obliku. Dan danas su neizostavan deo mnogima omiljene meksičke kuhinje, na istim prostorima na kojima su u njima uživali i daleki preci izbrisanih civilizacija.

Zašto su tortilje planetarno popularne

Kako se prave?

Najčešće se pravo od dve vrste brašna – kukuruznog ili pšeničnog. Običaj je da se tortilje napravljene od kukuruznog brašna služe sa slanim nadevima, dok se tortilje napravljene od pšeničnog brašna koriste za slatke varijacije. Odabir vrste tortilje najviše zavisi od ličnih preferencija, bilo da ih pravite, služite, ili samo uživate u njihovoj konzumaciji. Lako ih možete napravite kod kuće, za tili čas, koristeći sastojke koje već imate u kuhinji. Neophodni sastojci su brašno, so, malo ulja, prašak za pecivo, i topla voda. Zvuči jednostavno? Ako se odlučite za ovaj poduhvat, tačne mere potražite na internetu, ali obratite pažnju na činjenicu da prave tortilje zahtevaju vreme i trud! Jednom kad napravite testo, pustite ga da se „odmori“, a tortilje pecite pre samog služenja. Jednom kad usavršite proces pripreme, možete sami menjati osnovni recept i uživati u kulinarskim eksperimentima.

Najlepši „tortilja“ specijaliteti

Pošto je tortilja originalno iz Meksika, implentirana je u skoro sve popularne meksičke specijalitete. Verovatno ste do sad probali bar neke od njih – tako, burito, enčilada, čimičanga, nijedno od ovih jela ne bi bilo to što jeste bez tortilja! Suprotno verovanju mnogih, fahita je kreacija Amerikanaca, i nije originalan predstavnik meksičke kuhinje. Tako je, najlakše objašnjeno, manja verzija burita. Punjenja kod oba ova jela su raznovrsna, i uglavnom su prilagođena preferencijama konzumenta, s tim što kod takosa možete pronaći i čvrste i meke tortilje, u koje se stavlja punjenje, dok burito uglavnom podrazumeva mekšu tortilju napravljenu od pšeničnog brašna. Meksička kuhinja je jedna od najzačinjenijih kuhinja, tako da slobodno koristite razne vrste začina i soseva kao što su slatko ljuti čili sos, ili paradajz u svim njegovim oblicima! Kao što su tako i burito slični, tako su slične i enčilada i čimičanga, oba jela su napunjene tortilje pržene u ulju, dok su kod enčilada tortilje od kukuruznog brašna, kod čimičangi su tortilje od pčeničnog brašna. Tortilje možete filovati i slatkim nadevima po izboru! Najlepše je koristiti neki namaz kao što su krem ili pekmez, pa toj osnovi dodavati sveže voće, orašaste plodove, ili neke neutralnije, osvežavajuće sastojke.

Zašto su tortilje planetarno popularne

Da li volite tortilje?

Iako imamo sličnu varijantu u vidu palačinaka, tortilje su s razlogom opstale milenijumima, a zbog svoje raznovrsnosti ih je lako ubaciti u svakodnevnu ishranu. Bilo da birate njihovu slanu ili slatku varijantu, postarajte se da budu bar mlake pre posluživanja, jer će toplota pomoći sastojcima u nadevu da se sjedine, oslobode svoje arome, ili da se istope, naročito ako je u pitanju sir. Nadamo se da smo Vam dali dovoljno razloga zašto su tortilje planetarno popularne, a s druge strane, verujemo da ćete sami pronaći svoje razloge da zavolite ovu kultnu
gastronomsku kreaciju.


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tri brza pikantna umaka
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?