Zašto su špagete najpopularnija vrsta testenine?

Zašto su špagete najpopularnija vrsta testenine?

Špagete su planetarno popularno jelo koje potiče iz Italije. Nastale su davnih dana, ali njihov prvobitan oblik je bio malo drugačiji – više su ličile na crve, na italijanskom,  vermicelli. Iako neki istoričari tvrde da ih je Marko Polo doneo iz Kine, i dalje će prva asocijacija kada se spomenu špagete biti Italija. U Italiji su se pravile, i i dalje se prave, od takozvane makaronske pšenice, poznatije kao durum pšenica. Ova pšenica se od obične razlikuje po čvrstini i visokom procentu glutena.

Prisutne u mnogobrojnim delima pop kulture, špagete su testenina koja se najbrže odomaćila na trpezama širom sveta, ali možda se i dalje pitate zašto su špagete najpopularnija vrsta testenine?

spagete

Po čemu se špagete izdvajaju od ostalih vrsta testenina?

Špagete su izuzetno zahvalne za pripremu i kombinovanje sa raznoraznim sosevima i vrstama mesa. Zbog svog oblika i sastava lako trpe i teže i lakše prelive. Tako špagete možete praviti sa različitim vrstama mesa, ali se možete odlučiti i za povrtnu varijantu koja podrazumeva grilovano povrće i sir po izboru. Što se mesa tiče najčešće se spremaju u bolonjeze varijanti koja podrazumeva mešavinu svinjetine i teletine, ali neretko se spremaju i sa piletinom ili, čak, tunjevinom.


Pripremaju se brzo i jednostavno, bilo da ih volite meko kuvane ili al dente. Dovoljno je samo da pratite uputstvo sa kesice. Pored pakovanja špageta potrebni su vam samo voda i lonac ili dublja šerpa, dakle špagete možete spremiti i na kampovanju. Iako važe za jelo koje je idealno za romantičnu večeru špagete rado jedu i deca.

Ovo niste znali o špagetama!

Špagete imaju svoj dan! U pitanju je 4. januar. Označite ovaj dan u svojim kalendarima i postarajte se da se špagete nađu na vašoj trpezi. Ime su dobile zahvaljujući svom obliku, izvedeno je od italijanske reči spago koja označava nit, kanap ili grančicu. Kada smo kod oblika, ranije su špagete bile duge oko 50 cm. Zbog praktičnih razloga, skraćene su, i danas su najčešće 25 ili 30 cm duge.


Postoje različite varijante špageta, kada se uzme u obzir njihov prečnik. Od regularnih špageta su deblji samo špagetoni. Ako želite tanje varijante onda potražite špagetine ili kapeline. Kapelini pasta ima dijametar između 0.85 i 0.92 milimetra. Ako vam ni to nije dovoljno tanko onda je za vas anđeoska kosa, na italijanskom capelli d'angelo. Ova vrsta testenine je toliko tanka da se najčešće prodaje u obliku gnezda, da se ne bi izlomila tokom transporta.

spagete

Par saveta za pripremu špageta

Verovatno već imate oformljen ukus kada je u pitanju testenina, ali nije na odmet primeniti ove savete koji će vam pomoći tokom samog procesa pripreme.


Prvi korak je pravilan izbor porcije – ako niste vešti u proceni, uzmite flašu od pola litre i ubacite onoliko špageta koliko stane u sam otvor flaše. Da vam se špagete ne bi lepile jedna za drugu tokom kuvanja, posolite vodu i špagete povremeno promešajte. Iako većina sipa špagete u tanjir pa ih onda preliva različitim sosevima, probajte da ubacite špagete u sud u kom spremate sos. Tako će dodatno omekšati i upiti ukuse sastojaka sosa.

priprema spageta

Takođe, koristite pravi pribor prilikom vađenja špageta iz suda, da se ne bi lomile, i da biste ih mogli prebaciti u tanjir tako da i vizuelno budu ugođaj za čula. Bitan je i redosled koraka – ako ste navikli da prvo skuvate špagete pa onda sos, imamo loše vesti za vas. Bolja opcija je da se pasta priprema na samom kraju, da ne bi postala lepljiva dok se sos pravi. Bonus trik je da ostavite malo vode u kojoj su se kuvale špagete i da tu vodu dodate u sos ukoliko bude previše gust.

Da li redovno konzumirate špagete?

Pored činjenice da se jednostavno pripremaju i da se mogu kombinovati sa čime god da poželite, špagete su planetarno popularne i zato što su ekonomične.

Najjednostavnije su za industrijsku proizvodnju, i jako dugo mogu stajati na policama supermarketa, ili na policama vaše ostave. Jednom kad otvorite pakovanje, ne morate da potrošite sve odjednom, a ako živite sami, pakovanje od 500 grama će vam biti dovoljno za par obroka.

ljubiteljii spageta

Pravi ljubitelji paste osete tanane razlike u kvalitetu same testenine, a za proveren kvalitet odaberite Špagete di Kamerino. U pitanju su špagete koje se prave po uzoru na tradicionalan, kućni, način izrade testenine kojima su se špagete pravile decenijama, u obliku u kom ih poznajemo danas.

Koji je vaš omiljeni sos za špagete? Da li su špagete i vama omiljena vrsta testenine?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Kako da napravite šarenu salatu?
Kako da napravite najsočniju baklavu?
Vreme je za baba rum!