Zašto nema zime bez kiselih krastavaca?

Zašto nema zime bez kiselih krastavaca?

Krastavac je povrće koje se danas može pronaći svuda u svetu. Iako se vezuje za leto i osvežavajuće salate, njegova zimska verzija – kiseli krastavčići je podjednako sveprisutna.

Zimnica je ranije bila neophodna zbog izostanka uzgoja u plastenicima i nedostupnosti svežeg voća i povrća tokom zimskog perioda. Danas, zahvaljujući uvozu, možemo uživati u svežim krastavcima tokom cele godine. Uzevši u obzir tu činjenicu ostaje pitanje zašto nema zime bez kiselih krastavaca?

kiseli krastavac

Koji krastavci ulaze u uži izbor za zimnicu?

Uobičajeno je da se kornišoni kisele i kao takvi prodaju u teglama velikih trgovinskih lanaca. Kornišoni su podvrsta krastavca, a zahvaljujući svojoj teksturi i veličini, praktični su za kiseljenje. Samo ime kornišon je izvedeno od francuskog imena cornichon.

Pored činjenice da su mali pa se lako pakuju u tegle, kornišoni se biraju i zbog njihove hrskavosti i ukusa.

Gaje se u plastenicima, u lejama. Lijane svake stabljike mogu da budu duge do pet metara dok plodovi mogu da budu izuzetno mali – tek par centimetara. U zavisnosti od dužine ploda, kornišoni se kategorišu u četiri različite klase pri čemu prva klasa podrazumeva one najfinije primerke, dužine do 6 centimetara.

Kako se kisele krastavci?

Pored neophodne i očigledne namirnice - krastavaca, potrebno vam je još par sastojaka za pripremu ove vrste zimnice.

Najjednostavniji recepti podrazumevaju samo alkoholno sirće, so, šećer i biber. Pored prethodno dobro sterilisanih tegli, na 100 stepeni u rerni, potrebna Vam je i dobra volja pored navedenih sastojaka i uložen trud će Vam se svakako isplatiti.

Pored činjenice da je neophodno da tegle budu čiste, i krastavci moraju da budu dobro oprani. Idealno je da svakom krastavcu posvetite pažnju i svaki, ponaosob, temeljno operete. Ukoliko sami birate krastavce za zimnicu – birajte što ravnije krastavce bez puno nepravilnih udubljenja, upravo zbog lakšeg čišćenja.

delikatesi kiseli krastavci

Brzo kiseljenje

Pored kiseljenja krastavaca na duže, neke od kultura praktikuju kratkotrajno kiseljenje. Krastavci koji su ukiseljeni na ovaj način mogu da potraju u frižideru i do 2 meseca.

Ovaj postupak je pravi izbor za one koji uživaju u ukusu kiselih krastavaca, a nemaju dovoljno vremena za sterilizaciju bezbroj tegli ili pripremu zimnice u velikim količinama.

Potrebna je voda, i sirće, u odnosu 1:1 dok se u to sirće stavlja i so. Ponekad se dodaje i šećer, ali to zavisi od kulinarskih preferencija osobe koja pravi ovaj specijalitet. Zbog činjenice da je ovo kiseljenje na brzinu, i da su nam na ovaj način ukiseljeni krastavci potrebni već sutradan, uobičajeno je da se krastavci iseckaju.

Jedan od trikova koji pomaže da krastavci zadrže svoju hrskavost i svežinu je da se pre procesa drže otprilike pola sata u posudi sa kockicama leda. Često se pored začina koji se dodaju direktno u mešavinu, u svom praškastom obliku, dodaju i cele stabljike začinskih biljaka.

Na ovaj način ukiseljeni krastavci imaju primetno kraći rok trajanja, ali ukoliko nemamo vremena za temeljan i sveobuhvatan, domaćinski, proces, rezultat je više nego zadovoljavajuć.

Zašto su kiseli krastavci nezaobilazan deo zimnice?

Ako smo vični stavljanju zimnice, krastavci nam neće predstavljati problem, u suprotnom, ako tek počinjemo, kiseli krastavci su idealno povrće koje ne zahteva vrhunske veštine prilikom procesa kiseljenja. Potrebno je samo ne preskakati i ne otaljavati korake.

Pored očuvanih vitamina i raznih blagodeti po organizam, kiseli krastavci svoju popularnost duguju svom neponovljivom ukusu. Predstavljaju savršen izbor za zimu jer svojim intenzivnim, kiselim, ukusom razbijaju pretežno težak ukus zimskih obroka. Idealan su pratilac raznih vrsta pečenja, dok su i nezaobilazan sastojak različitih vrsta zimskih salata kao što su ruska ili francuska salata.

Za brze zalogaje, mogu biti sastavni deo kanapea ili drugih slanih predjela. Kanapei, ukoliko poštujemo neka osnovna pravila, zahtevaju sastojke malih dimenzija pa se Manari baby kornišoni savršeno uklapaju u taj plan. Veličine jednog zalogaja, i skoro identičnih dimenzija, mogu biti i vrsta dekoracije na trenutno popularnim suhomesnatim platama. Mada, ruku na srce, Manari kornišoni se biraju zbog svog nezaboravnog ukusa, ne zbog dimenzija svakog krastavca ponaosob.

kiseli krastavci delikatesi

Jedina mana kiselih krastavaca je što pravi, tradicionalan način, za mnoge domaćice, oduzima previše vremena, ali se danas kvalitetni kiseli krastavci mogu pronaći i na policama supermarketa.

Da li ste Vi u svoje planiranje zimnice za ovu godinu uvrstili i kisele krastavce? Koji je Vaš odgovor na pitanje zašto nema zime bez kiselih krastavaca?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?