Zašto je tuna jedna od najpopularnijih morskih riba?

Zašto je tuna jedna od najpopularnijih morskih riba?

S obzirom na činjenicu da naša zemlja nema izlaz na more, retko imamo priliku da vidimo, ili konzumiramo, tek upecanu morsku ribu. Jedna od riba koja zasigurno obraduje svakog ribara je tuna. Navikli smo da je viđamo u njenom prerađenom, konzerviranom, stanju, ali tuna se može jesti i sveža. Termička obrada se podrazumeva. Odresci tune se služe u ekskluzivnim restoranima širom sveta. Međutim, i pored navedenih činjenica i pohvala, i dalje nismo odgovorili na pitanje zašto je tuna jedna od najpopularnijih morskih riba.

Poznate vrste morske ribe

Kada čujete termin morska riba verovatno Vam na pamet prvo padnu oslić, orada, ili neka egzotika poput fileta od ajkule. Konzerviranu morsku ribu često previdimo u tom „nabrajanju“ jer smo navikli na njenu dostupnost. Takođe, morska riba implicitno podrazumeva sveže izgrilovanu ribu, s prelivima bogatim limunom, uz dobro rashlađeno belo vino, u idealnim uslovima, uz obalu mora. Kada sednete u neki primorski restoran, bićete iznenađeni bogatom ponudom sveže pripremljene ribe. Pored spomenutog oslića i orade, naići ćete i na brancin, inćune, škarpinu, bakalar, losos, ali i tunu.

Zašto je tuna jedna od najpopularnijih morskih riba?
Upoznajmo tunu

Tuna je riba koja obožava topla mora! Postoji više različitih vrsta, i većina njih se često i prekomerno lovi zbog nesumnjivog kvaliteta mesa, ali i zbog svoje veličine odnosno veličine ulova. Neke vrste tuna mogu da narastu i do 4,5 metra, a mogu da teže i preko 500 kilograma. Ukoliko ste mali ribar, jedna tuna će isplatiti sve troškove ribolova tog dana sa desetostrukim profitom. Upravo zbog ove činjenice nekim vrstama tune preti izumiranje. Na naše trpeze najčešće stiže žutorepa tuna u svom prerađenom, konzerviranom, obliku. Iako je pretrpela obradu, i iako je ne konzumiramo nakon ulova, nego tek par meseci kasnije, njena nutritivna vrednost je izuzetno visoka. Tuna je riba koja je vrlo bogata proteinima, nema jak miris, pa je čak i osobe koje inače izbegavaju ribu rado konzumiraju.

Različiti kulinarski oblici tune

Ako ste u potrazi za svežom tunom, najčešće ćete naići na odreske ili kotlete. Neophodno je da budu čuvani na ledu prilikom nabavke. Može se desiti da pronađete i celu ribu, ali ćete se namučiti dok je ne sredite u kućnim uslovima. U ponudi supermarketa, u delu sa zamrzivačima, postoji i smrznuta tuna, ali ona ima kraći rok trajanja od konzervirane tune, pa budite na oprezu. Bilo da ste kupili sveže odreske, ili ste tunu tek odledili, na grilu ćete je spremiti za tili čas. Meso tune je sočno i potrebno je par minuta za kompletan proces grilovanja – po 2
minuta sa obe strane. Ukoliko preterate, meso će se sasušiti, i tuna će izgubiti svoju prepoznatljivu aromu.

Možete je konzumirati i u njenom konzerviranom obliku. Tako možete pronaći tunu u sopstvenom soku, maslinovom ulju, biljnom ulju, ili nekim vrstama marinade odnosno sosa, kao što je tuna u paradajz sosu. Uprkos svojoj prepoznatljivoj aromi, sjajno se uklapa sa raznim vrstama povrća, pa je možete dodati svojoj omiljenoj letnjoj salati. Ako nemate vremena, uvek možete odabrati neku već pripremljenu salatu bogatu tunjevinom, kao što su kalifornijska tuna salata, mediteranska tuna salata, ili meksička tuna salata.

Zašto je tuna jedna od najpopularnijih morskih riba?

Da li redovno konzumirate tunjevinu?

Iako ima bezbroj zdravstvenih benefita po naš organizam, postoji i jedna skrivena opasnost. Meso tune može biti bogato živom, pa se nikako ne preporučuje svakodnevna konzumacija. Neki stručnjaci tvrde da je dovoljna, odnosno maksimalna, učestalost – jednom nedeljno. Uz to, preporučuje se da trudnice, kao i žene koje doje ili pokušavaju ostati trudne, i mala deca, ne konzumiraju tunjevinu. Pored žive, sadrži i purine, na koje neki ljudi mogu biti preosetljivi. Ukoliko je budete konzumirali racionalno i kontrolisano možete uživati u njenom ukusu, a telo će Vam biti zahvalno na unetim nutritijentima. Da li je tunjevina sastavni deo Vaše svakodnevne ishrane? Da li mislite da je opravdano jedna od najpopularnijih morskih riba?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tri brza pikantna umaka
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?