Zašto je škotski viski najuvaženiji viski na svetu?

Zašto je škotski viski najuvaženiji viski na svetu?

Iako retko ko zna koji sve viskiji se proizvode u ovoj vetrovitoj i surovoj regiji Ujedinjenog Kraljevstva, sam pomen škotskog viskija budi izvesnu dozu strahopoštovanja, naročito ako ga spomenete među ljubiteljima ovog moćnog žestokog pića. Da nije neopravdana popularnost u pitanju, tvrdiće Vam svaki Škotlanđanin, jer je ovo piće jedan od najpoznatijih simbola Škotske, i to sa bar jednim dobrim razlogom. Jednom kad probate škotski viski, zasigurno ćete steći novog favorita među vatrenim pićima. Ipak, ostaje goruće pitanje na koje je potrebno dati odgovor – zašto je škotski viski najuvaženiji viski na svetu.

Istorija škotskog viskija

Najranije spominjanje ovog neobičnog pića je čak 1494. godine gde se pojavljuje pod imenom aqua vitae odnosno, prevedeno sa latinskog, voda života. Farmeri su žitarice, koje bi im ostajale kao višak nakon žetve, prerađivali kreirajući ovo potentno piće koje se brzo raširilo duž cele Škotske pronalazeći put kako do umetnika tako i do sveštenika.

Danas, škotski viski se izvozi u skoro sve zemlje sveta. U pitanju su hiljade i hiljade boca svaki dan. Radi lakšeg snalaženja u svetu žestine, škotski viski se može razvrstati na tri osnovna tipa – single malt, single grain i blended viski. Single malt je ustaljen naziv za viski koji se pravi isključivo od ječma. Single grain viski se pravi od kukuruza sa potencijalnim dodavanjem ječma, dok je blended viski kombinacija prethodna dva navedena tipa.

 

Najpoznatiji škotski viskiji

Pored osnovnih tipova viskija kreiranih u odnosu na sastojke neophodne za njihovo nastajanje, škotski viski dolazi iz pet različitih geografskih regija Škotske – Highland, Lowland, Campbeltown, i Speyside i Islay. Svaka od ovih regija je odgovorna za distinktne arome viskija, koji dolazi iz lokalnih destilerija gde je proizveden od lokalnih sastojaka. Upravo zbog ove činjenice, ukoliko želite da probate pravi škotski viski lišen preterano slatkih aroma, birajte Islay viski, bogat mineralnim notama treseta uvijenim u note dima. Takav je Ardbeg Single Malt viski, koji pored čuvenih Islay nota ima i lako primetne citrusne note sa daškom vanile. Kombinacija oštre škotske klime, mineralnog sastava vode, i zemljišta bogatog tresetom stvara neponovljivu fuziju aroma koju nije moguće veštački imitirati.

Svakako najpoznatiji škotski viski je jedan jedini Johnnie Walker. Pravi poznavaoci škotskih viskija će Vam skrenuti pažnju i na godinama odstojale viskije destilerija Glenmorangie, Ardbeg, Aberlour, i Dalmore. Ko zna, možda svog škotskog favorita pronađete isprobavajući viski neke od malih, ne tako poznatih, destilerija. Ipak je u pitanju tradicija stara pet vekova.

Uparivanje sa hranom

Dvoumljenje oko uparivanja sa hranom možete lako rešiti ako proučite tradicionalna škotska jela. Što se tiče slanih obroka, okrenite se morskim plodovima, ribi, zrelim sirevima, dok se oni hrabriji mogu poslužiti i hagisom, jelom napravljenim od ovčijih iznutrica, koje se služi i priprema u ovčijem želucu. Viski se takođe slaže i sa desertima, naročito tamnom čokoladom, ali i voćem koje ima komplementarne note notama odabranog viskija. Prva degustacija nove vrste viskija nek bude čista, uz malo vode, da kocke leda ne bi previše razblažile hipnotišuće note. Nije tajna da se viski dobro slaže i uz dobru cigaretu, naročito ako inače uživate u ovom ritualu.

 

Koji viski Vi birate?

Viski nije omiljen među svim uživaocima alkoholnih pića. U delima pop kulture je često deo posebnog miljea društva – bili to odmetnici s one strane zakona, ili ljudi na položajima multinacionalnih korporacija. Međutim, zahteva da mu pristupite na adekvatan način, birajući adekvatne čaše, način pijenja, i poštujući pravila uparivanja sa hranom. Ukoliko pažljivo proučite navedene note par viskija koji su Vam privukli pažnju, verujemo da ćete lako pronaći neki koji prija Vašem ukusu. Od slatke karamele do tresetom bogatog viskija krševite Škotske, viski je kreiran da se u njemu uživa natenane. Koji viski Vi birate?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?