Zašto je med “tečno zlato”?

Zašto je med “tečno zlato”?

Med je jedna od najstarijih i najotpornijihnamirnica koju možete pronaći širom sveta, jer gde ima pčela tu ima i meda! Iako se na prvi pogled može učiniti da je lako dostupan, med zahteva mnogo uloženog rada, truda, ali i vremena. Sumnjamo da ćete tek tako naići na medonosnu košnicu iz koje ćete moći da uzmete ovu hranljivu blagodet, ali bez brige, vrednost meda je odavno prepoznata, pa ga danas možete lako pronaći u svakoj bolje opremljenijoj prodavnici. Dobre strane meda je teško nabrojati jer ih ima previše, ali u nastavku teksta ćemo se potruditi da Vam približimo zašto je med tečno zlato.

Kako prepoznati dobar kvalitet?

Postoji mnogo saveta kako da lako prepoznate da li je med u potpunosti prirodan ili je pomešan sa drugim sastojcima, ali većina ovih saveta je ili za kad već kupite teglu meda, ili su u pitanju neprecizni saveti koji često nisu tačni. Bitnije je fokusirati se na osobine prirodnog meda. Pravi med ima širok raspon nijansiod bledo žute do braon nijanse. Takođe, nije svaki prirodni med iste gustine. Gustina meda zavisi od toga da li je godina bila kišna, pa shodno tome, kišnije godine rezultiraju medom sa većim udelom vode. Međutim, na tržištu se često može pronaći med namerno pomešan sa vodom, ali i drugim sastojcima, ili se čak mogu pronaći razni slatki sirupi sličnog ukusa i konzistencije kao pravi med. Zato je bitno da med kupujemo od renomiranih proizvođača, i da deklaracija na samomproizvodu bude potpuna i jasna. Ako niste sigurni da li je pred Vama kvalitetan med, jedna činjenica će Vas lako razuveritijeftin med trgovinskih lanaca je samo bleda kopija prirodnog, pčelarskog, meda.

Teglica meda na stolu

Šta med čini posebnim?

Med nema rok upotrebe! Zahvaljujući svom hemijskom sastavu, ukoliko je skladišten i čuvan u odgovarajućim uslovima, med se neće pokvariti. Dolazi u preko 300 ukusa! Od blagogcvetnog ukusa, do jačeg ukusa meda koji vučena orašaste plodove, svako može pronaći med koji mu prija. U skladu sa notama su i njegove nijanse, pa ćete lako prepoznati med blažeg ukusa po bleđim nijansama, dok je intenzivniji med neprozirniji i tamniji. Redovna konzumacija meda prosečne zdrave odrasle osobe je izuzetno korisna za zdravlje. Bogat je vitaminima, mineralima, i antioksidansima. O njegovim antibakterijskim svojstvima se priča vekovima pa se neretko koristi i za smirivanje nekih manjih promena na koži. Kao takav pronašao je svoj put i do kozmetičke industrije. Kada se sve uzme u obzir, med je najkompletnija namirnica koja dolazi iz prirode kada se sagleda kroz prizmu nutrijenata kojima obiluje. Često se preporučuje kao dopuna ishrani, ali med ne treba posmatrati kao lek, nego kao deo zdravog načina života.

Ukoliko med još uvek niste probali, a naročito ukoliko imate već ustanovljenu alergijuna polen ili pčelinje proizvode, pre konzumacijeje potrebno da konsultujete svog lekara opšte prakse zbog mogućih neželjenih reakcija. Takođe, pre davanja meda detetu potrebna je konsultacija sa pedijatrom jer digestivni trakt male dece nije dovoljno razvijen da bi adekvatno obradio med, dok paralelno postoji i rizik od botulizma.

Koji med Vi birate?

Od livadskog do šumskog, svaki med ima svoje obožavaoce. Iako ukus može varirati od sezone do sezone, sigurno imate note koje preferirate. Za one malo zahtevnije, u potrazi za neobičnim kombinacijama, kreiran je bagremov med sa suvim i koštunjavim voćem, a za ljubitelje određenih orašastih plodova tu su orah u bagremovom medu, lešnik u bagremovom medu, i badem u bagremovom medu. Dodaje se u čaj, salate, deserte, pa i u marinade za roštilj. Postoji milenijumima u skoro pa neizmenjenom obliku, predstavlja izvanrednu dopunu ishrani doprinoseći sveopštem zdravlju organizma, i stiže direktno iz prirode. Uz još mnogo razloga, upravo zato je med tečno zlato. Koji med Vi birate?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tri brza pikantna umaka
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?