Zašto bi trebalo da uvedete aćeto balzamiko u redovnu upotrebu?

Zašto bi trebalo da uvedete aćeto balzamiko u redovnu upotrebu?

Aćeto balzamiko predstavlja originalno italijansko sirće koje je u svojoj postojbini poznato vekovima. Ranije je bilo rezervisano samo za bogate porodice, dok je danas dostupno i nama, običnim smrtnicima.

Samo sirće ima mnogo zdravstvenih blagodeti, a njegova aroma ga čini dostojnim svakodnevne konzumacije. U nastavku teksta možete pročitati razloge koji će vas ubediti da uvedete aćeto balzamiko u svakodnevnu upotrebu.

aćeto balzamiko

Šta je aćeto balzamiko?

Uglavnom se koristi njegovo italijansko ime – aćeto balzamiko, ali nekad se može čuti i naziv balzamovo sirće. U pitanju je sirće neobične boje koje je napravljeno od grožđa.

aceto balsamico

Vri u drvenim buradima minimum pet, a najviše četrdeset godina. Njegov rok trajanja je neograničen, i baš kao vino, s godinama dobija na kvalitetu, ali i na ceni.

Ukoliko je stajalo par decenija ukus mu je intenzivniji, a pored kiselkaste note može se osetiti i slatkasta nota. Pored specifičnih aroma i tamne, neuobičajene, boje lako ga je prepoznati i po posebnom mirisu.

Za čega se koristi aćeto balzamiko?

Za razliku od običnog sirćeta, aćeto balzamiko se može koristiti i kao dodatak voću, ali i poslasticama. Njegova najčešća upotreba je kao dodatak letnjim salatama od povrća, ali priroda ovog sirćeta je takva da je sjajan pratilac i ostalim vrstama namirnica.

Možete dodati par kapi voćnim salatama pravljenim od svežeg sezonskog voća ili ga možete dodati i sladoledu i jednostavnijim kremovima.

aceto balsamico

Idealno bi bilo da su kremovi blažeg, vanilastog, da ne bi došlo do preklapanja aroma. Kada se dodaje salatama od povrća, slaže se i sa sirom, ali može biti dodatak i prelivima za ovaj tip salata. Grilovanom mesu, idealno prasetini, se dodaje samo par kapi pred samo posluživanje.

Kada se koristi uz ribu, idealno je da riba nije previše začinjena, a što se tiče vrste ribe, pravi izbor je losos.

Koje su zdravstvene prednosti ovog sirćeta?

Zahvaljujući svom sastavu i činjenici da nema masti, a ima mali broj kalorija, mogu ga koristiti i osobe koje žele da smršaju. Predstavlja jednu od najboljih zamena prelivima koji imaju previsok broj kalorija i nutritivno neodovoljno bogate sastojke.

Ovo sirće je preko potreban antioksidans. Povoljno utiče na ceo kardiovaskularni sistem i reguliše krvni pritisak.

Takođe pomaže u sprečavanju moždanog udara i očuvanju kognitivnih funkcija mozga. Pored toga, navodno, ima blagotvorno dejstvo čak i na mentalno zdravlje – pomaže u snižavanju anksioznosti. Takođe, pomaže i da koža izgleda zdravije.

Da li ćete početi da koristite aćeto balzamiko?

Nadamo se da smo vam bar malo približili ovo izvrsno sirće. Zahvaljujući njegovim osobinama mogu da koristiti i deca. Čak ga lakše prihvataju od klasičnog, vinskog, sirćeta. Svakako predstavlja zdraviju zamenu za bilo kakve dodatke salatama.

aćeto

Lako se prilagođava mnoštvu sastojaka, a sjajno se slaže sa maslinovim uljem. Ako ste voljni da mu date šansu, možete ga pronaći u bolje opremljenim supermarketima ili uz pomoć par klikova možete poručiti aćeto balzamiko sa našeg sajta. Možete ga pronaći i u kombinaciji sa maslinovim uljem ili možete pretražiti ovu sekciju i možda vam neko drugo sirće ili ulje zapadne za oko.

Savet za kraj – eksperimentišite. Možda uspete da pronađete neuobičajenu kombinaciju sastojaka koja će prijati vašem istančanom ukusu.

Ne zaboravite, umerenost je ključ. Kada se odlučite za ovaj poduhvat, dodajte po par kapi ovog sirćeta, jer, u suprotnom možete napraviti pravi kulinarski fijasko. Dok ćete postepenim dodavanjem i doziranjem biti u mogućnosti da procenite trenutak kada će aćeto balzamiko da zasija punim sjajem.

Da li se aćeto balzamiko već nalazi u vašoj kuhinji?

Leto je idealno godišnje doba da ovo sirće uvedete u svoju redovnu ishranu. Kap po kap i možda vam baš aćeto balzamiko postane jedan od omiljenih sastojaka bez kojih ne možete da zamislite nijedan kvalitetan obrok.


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?