Za čega se koristi aćeto balzamiko?

Za čega se koristi aćeto balzamiko?

Ukratko, aćeto balzamiko, odnosno balzamiko sirće, je posebna vrsta sirćeta, koja se pravi od grožđa. Na našem podneblju je alkoholno sirće podrazumevano sirće, a tek poneko domaćinstvo koristi i jabukovo sirće. Tako, nažalost, aćeto balzamiko ostaje sirće rezervisano za profesionalne kuvare, gurmane, ili za one koji vole da eksperimentišu u kuhinji. Međutim, za to ne postoji nikakav opravdan razlog. Uprkos njegovoj, primetno drugačijoj, aromi ne zahteva nikakva posebna prilagođavanja Vaše svakodnevne ishrane. Proleće je idealno godišnje doba kada ga možete uvrstiti u svakodnevnu upotrebu, i otkriti zašto je odavno prevazišlo granice svoje postojbine – Italije. Ukoliko ste i dalje obavijeni sumnjom u nastavku teksta ćemo Vam otkriti par saveta odnosno smernica za čega se koristi aćeto balzamiko.

 

Šta je aćeto balzamiko?

 

Aćeto balzamiko je izvorno italijansko ime (aceto balsamico), dok ponekad možete čuti i da ga nazivaju balzamiko odnosno balzamovo sirće. U pitanju je sirće nastalo od grožđa, zahvaljujući kome ima tamnu boju. U kulinarskom svetu je poznato i pod nadimkom “crno zlato”. Spominje se još u spisima starog Rima, ali bez obzira na podatak kad i gde je nastalo, danas se koristi širom sveta. Ne dajte da Vas zbuni poprilično širok cenovni rang, kada je ovo sirće u pitanju. Ono najskuplje se pravi po tradicionalnoj metodi koja zahteva vreme, strpljenje, strogi nadzor, mukotrpan rad, i majstore ovog zanata. Pristupačnije sirće, pak, nije prošlo toliko disciplinovan proces proizvodnje, ali Vam nudi skoro pa istu dozu uživanja u ovom neobičnom proizvodu. Neuobičajene viskoznosti, i intenzivne mirisne arome, hipnotisaće Vas isprepletanim kiselim i slatkim notama. Ima široku primenu u svetu gastronomije, i lako ćete pronaći u kojoj kombinaciji se Vama najviše dopada.

 

Kada se koristi aćeto balzamiko?

 

Zahvaljujući svojim osobinama može se koristiti samo, kao dresing, ili se najčešće kombinuje uz ekstra devičansko maslinovo ulje. Mogućnosti je bezbroj, jer njegova upotreba nije strogo vezana samo za salate, ili prateće prelive. Aćeto balzamiko je tu da svako Vaše predjelo, meze, glavno jelo, desert, ili salatu (bila ona od povrća ili voća) podigne na viši nivo.

Brusketi su savršeni kao deo predjela, ili meze, pa će malo balzamika dodati egzotičan, izuzetno aromatičan, šmek. Ne zaboravite beli luk, čeri paradajz, origano, i maslinovo ulje, i dobijate prave italijanske bruskete, naročito ukoliko ih budete pekli u rerni, na nižoj temperaturi, dok se paradajz ne “isuši”. Pršuta i parmezan se takođe lepo slažu sa balzamikom. Pomešajte ga sa malo maslinovog ulja i poprskajte preko suhomesnate i plate bogate sirom i iznenadite Vaše goste. Što se glavnog jela tiče, teško da možete pogrešiti jer se balzamiko sirće slaže najpre sa crvenim mesom, pačetinom i grilovanim povrćem, ali i morskim plodovima kao što su škampi. Kada su salate na redu onda su najbolja opcija sveža zelena salata bilo koje vrste, rukola, već spomenuti paradajz, ili miks svežeg sezonskog povrća.

Najveće iznenađenje može predstavljati upotreba ove vrste sirćeta u poslastičarskim proizvodima odnosno slatkim delicijama, ali nemojte sticati averziju dok ne probate bar neku od kombinacija. Aćeto balzamiko ćete najpre pronaći kao dodatak jagodama, ili bobičastom voću, kada je u pitanju sveže voće, ili npr. grilovanom ananasu. Koristi se kao preliv i kod sladoleda, ili kolača poput čuvenog tiramisua.

 

Koristite li aćeto balzamiko?

 

Autentičan italijanski doživljaj doneće Vam aćeto balzamiko koji se proizvodi u okolini grada Modene, jer je to ujedno i područje iz kog potiče tradicionalno balzamiko sirće. Ipak, birajući namirnice karakteristične za Italiju, verujemo da ćete uživati i u malo manje ekskluzivnom aćeto balzamiku. Koje god jelo da odaberete, već prilikom prvog zalogaja osetićete neobičan i nezaboravan ukus kom veruju vrhunski gastronomi renomiranih restorana. Na Vama je da kreirate hedonističko remek-delo i otkrijete s kojim namirnicama ovo sirće dostiže svoj pun potencijal.


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tri vitaminska delikatesa
Napravite savršene vanilice
Najukusniji recept za banana hleb