Tri zimska koktela

Tri zimska koktela

Iako, kalendarski, zima još nije počela, sa prvim kišnim danima posežemo za toplim obrocima i napicima. Sa biološke tačke gledišta, potreba za toplotom je jasna, ali postoji još aspekata koji ovaj period godine čine idealnim za ušuškavanje. Sa prazničnom sezonom iza ugla, počinjemo da tražimo aromatična pića koja će zagrejati naše telo, ali i naša srca. Baš zato su božićni marketi širom sveta puni kuvanih vina, nasmejanih ljudi, i, bar na prvi pogled, idilične atmosfere. Da biste se
zagrejali ne morate da skoknete do obližnjeg božićnog marketa, možete napraviti sličan ugođaj kod kuće, pa Vam ovaj put nudimo preporuke za tri zimska koktela.

Koktel Hot Toddy

Miks Indije i Velike Britanije – Hot Toddy

Jedno od najpoznatijih zimskih alkoholnih pića širom Velike Britanije je svakako Hot Toddy. Međutim, iako je danas popularan baš na ovom ostrvu, njegova postojbina je Indija. Često ćete videti prehlađene Engleze kako prave sebi ovaj napitak, iako se alkohol u periodima kad smo bolesni nikako ne preporučuje. Isprobajte ga kad ste zdravi, i možda baš Vi postanete novi obožavatelj ove fuzije Indije i Engleske. Od sastojaka su Vam potrebni viski, med, par začina, limun i kipuća voda. Što se tiče izbora viskija, birajte Vaš omiljeni viski, ili nek čast učešća u ovom koktelu uzme neki škotski viski. Potrebna Vam je kašičica meda, malo karanfilića, štap cimeta, i muskatni oraščić kog ćete dodati na kraju. Hot Toddy ne bi bio to što jeste da nije limuna, tako da ni slučajno nemojte zaboraviti koju krišku. Za pravljenje odaberite šolju

koja dobro podnosi toplotu, pa u nju dodajte 45 mililitara viskija, 60 mililitara kipuće vode i kašičicu meda. Blago promešajte, dodajte karanfilić, cimet i limun, i pustite da se sve sjedini i da se arome adekvatno prožmu. Dovoljno je da ova smesa odstoji 5 minuta, pa je vreme da izrendate malo muskatnog oraščića i da piće poslužite, sebi, ili privilegovanom gostu.

Kremasti užitak - Puter-rum!

Ne, nije u pitanju greška. Puter-pivo odnosno kremasto pivo je proslavio serijal o Hari Poteru, ali puter ne mora biti rezervisan samo za ovu vrstu alkohola. Za puter-rum koktel Vam je potrebno tek par sastojaka, a ugođaj je izuzetno preplavljujuć zahvaljujući mirisnoj noti ruma. Za jednu osoba Vam je potrebno 30 mililitara ruma, 20 grama putera (bez soli!), i štapić cimeta. Sipajte rum u čašu, dodajte začine po želji, puter, pa zatim prelijte kipućom vodom. Mešajte štapićem cimeta dok se sav puter ne istopi i piće je spremno za degustaciju!

Ovo je kraći način pravljenja ovog neodoljivog pića. Ukoliko imate vremena i volje predlažemo da se oprobate i u malo komplikovanijem procesu pripreme puterastog ruma. Ovaj način podrazumeva, pored gore nabrojanog, i dve kašičice braon šećera, malo ekstrakta vanile, izrendani muskatni oraščić, a navedenim začinima možete dodati zimske začine po želji. Razlika u pripremi je što se u ovom slučaju u puter dodaju svi suvi začini i ekstrakt od vanile, pa se to sve meša (najbolje tučkom od avana) dok smesa ne postane homogena. Takva smesa se preliva rumom i kipućom vodom, dok se na kraju dodaju štap cimeta i kriška limuna ili narandže. Budite spremni za pravu eksploziju aroma!

Bejlis topla čokolada

Primamljiva i uvek atraktivna - Bejlis topla čokolada

Treći zimski koktel ima najjednostavniji recept, savršen za ljubitelje čokolade! Za osnovu Vam je potrebna šolja pripremljene tople čokolade i 60 mililitara Bejlisa. U već pripremljenu toplu čokoladu dodajte ovaj planetarno popularni liker, promešajte, ukrasite šlagom i, ukoliko ste raspoloženi za trostruki čokoladni užitak, prelijte čokoladnim sirupom ili rendanom čokoladom. Umesto čokoladnog sirupa, i rendane čokolade, možete upotrebiti šarene mrvice, rendani muskatni oraščić, lešnik, zrna kafe ili mlevenu plazmu. Samo Vaša mašta je granica. Jednom kad ovu egzotičnu toplu čokoladu poslužite gostima, tražiće se šolja više!

Koji zimski koktel Vi birate?

Možda ste verni tradiciji i već isprobanim receptima kuvanog vina ili rakije, ali unošenjem novina u praznični period unosite i novu dozu hedonizma. Svaki od navedenih koktela je podložan promenama i možete ga napraviti za tili čas i bez skupe opreme. Koji je Vaš omiljeni zagrevajući koktel? Da li ćete praviti neki od navedena tri zimska koktela?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?