Tri okrepljujuće čorbe za početak jeseni

Tri okrepljujuće čorbe za početak jeseni

Iako miholjsko leto često ume da nas iznenadi i obraduje, jesen je rezervisana za ušukanost, hladnije vreme, kišu, ali i hranu koja nas greje. Pored toplih pića kao što je čaj, rado biramo i jela “na kašiku”. Rana jesen je sjajno vreme za povrćem bogata jela, jer su tezge pune svežih proizvoda neodoljivog mirisa i ukusa. Ukoliko želite da započnete ovo godišnje doba na “pravi” način, tu su tri okrepljujuće čorbe za početak jeseni.

Čorba od grilovanog povrća

Ova čorba se brzo i lako spremna, a možete je prilagoditi svom ukusu ili povrću kojim trenutno raspolažete. Potrebno je da povrće kao što su paradajz, šargarepa, tikvice, patlidžan, crni luk, i bundeva, isečete na približno jednake delove (uzimajući u obzir koliko je kom povrću potrebno vremena za termičku obradu), poslažete na pleh, blago prelijete maslinovim uljem i stavite u prethodno zagrejanu rernu da se
zapeče. Ukoliko ste ljubitelj belog luka, u sredinu tepsije stavite čitavu glavicu kojoj ste prethodno odsekli vrh, uvijenu u aluminijumsku foliju. Kada je povrće spremno, izvadite ga iz rerne i ogulite, dok beli luk istisnite iz glavice. Sve ubacite u blender, i uključite na brzinu koja će ovu smesu pretvoriti u kompaktnu masu. Svemu dodajte pileći bujon, sipajte u tanjir, ukrasite peršunom, i Vaša čorba od grilovanog povrća je spremna za konzumaciju!

Potaž sa bundevinim semenkama

Potaž od bundeve

Bundeva je odavno jedan od simbola jeseni, od kafe obogaćene njenom aromom, do komada pečene bundeve iz rerne, pa sve do dekora za dom, bundeva je u poslednje vreme sveprisutna kada lišće krene da opada. Meka je, sočna, i ima dopadljiv ukus u kom većina uživa, što je čini savršenim glavnim sastojkom za pravi jesenji potaž! Za ovu gustu čorbu, biće Vam potreban pire od bundeve, pileći bujon, crni i beli luk, so, biber, začinsko bilje poput majčine dušice, origana, ili bosiljak, i pavlaka za kuvanje. Količina pirea i bujona zavisi od broja ljudi za koje spremate potaž, ali je bitno da bujona bude bar za polovinu količine više, da bi čorba imala odgovarajuću gustinu, tako će Vam za 4 šolje pirea od bundeve biti potrebno 6 šolja pilećeg bujona. Kada su te količine u pitanju, dovoljna je jedna srednja glavica luka, par čenova belog luka, so i biber po želji. Blago propržite fino usitnjen crni i beli luk
pa dodajte ostale sastojke i sačekajte da provri, smanjite temperaturu i pustite da se krčka pola sata, izvadite začinsko bilje ukoliko je potrebno. Postarajte se da je povrće dovoljno skuvano i da je adekvatno omekšalo. Zatim sve prespite u blender, da biste dodatno ujednačili smesu. Nakon toga vratite u šerpu i još jednom zagrejte. Poslednji korak je dodavanje pola šolje pavlake za kuvanje, koju ćete dobro umešati u potaž. Prohladite i poslužite ga ukrašenog semenkama bundeve.

Paradajz čorba u tanjiru na stolu

Paradajz čorba

Možda već imate isproban i ustaljen način za pravljenje paradajz čorbe, ali ovaj put je pred Vama paradajz čorba s mesom. U zavisnosti od toga šta volite, ovu čorbu možete praviti sa svinjskim, goveđim ili sa plećim mesom. Iseckajte 300 grama mesa na kockice, i dodajte prethodno uprženom belom i crnom luku. Posolite i sačekajte da meso dobije boju sa svih strana. Zatim mesu i luku dodajte dve šargarepe, i jedan paštrnak, takođe iseckane na kockice. Ovu mešavinu pobiberite, i dodajte kašičicu aleve paprike i suvog začina. Dodajte vode toliko da se sve dinsta četrdesetak minuta, a zatim dodajte litar i po vode i 300 mililitara gotove paradajz čorbe, pa kuvajte još pet minuta. Čorba je spremna za degustaciju, a dekorišite je po želji, sa malo pavlake, seckanog peršuna, ili par krutona.

Koju jesenju čorbu Vi birate?

Svaki od ovih recepata je prilagodljiv sastojcima koje trenutno imate u kući, začinima koje volite, ili vremenu kojim trenutno raspolažete. Takođe, nijedna od spomenutih čorbi ne zahteva pripremu koja traje pola dana, niti vrsnu kulinarsku veštinu, tako da je pogodna i za one koji bi tek da se oprobaju u pravljenju ovih kremastih jela. Koju okrepljujuću čorbu za početak jeseni Vi birate?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?