Tajne gurmana: Najbolje kombinacije sireva i vina

Tajne gurmana: Najbolje kombinacije sireva i vina

Za ovaj poduhvat dobićete razne, uglavnom, jednostavne savete. Staro je pravilo da zreli sirevi idu uz zrelija, jača vina, a da se kremasti, mladi sirevi slažu sa vinima slabijeg ukusa. Međutim, ovo pravilo je nedovoljno precizno i decenijama su eksperti eksperimentisali i otkrivali najbolje kombinacije sireva i vina. Zašto ne biste iskoristili njihovo znanje? Sledi lista najčešćih sireva koje možete pronaći u našim prodavnicama i vina sa kojima se navedeni sirevi najbolje slažu.

vino i sir

 Gauda – holandski bestseler koji je izuzetno zahvalan za razne kombinacije

Zbog prirode samog sira i njegovog ukusa i zrelosti koja može da varira, gauda je jedan od sireva s kojim retko možete pogrešiti. Gaudu možete kombinovati uz roze ili penušava vina. Ako se, pak, odlučite za riskantniju varijantu i belo vino, onda odaberite Šardone ili Pino Grigio. Zrela, dimljena gauda zahteva crveno vino, zbog svog jakog i upečatljivog ukusa, u tom slučaju pravi izbor su Sira, često poznato i kao Širaz, ili uvek poželjan Merlot.

Mocarela – sir izrazito mlečnog ukusa koji je našao svoj put

Iako je kombinacija bilo kog proizvoda mlečnog ukusa i vina teško svarljiva, gurmani su uspeli da smisle način kako da mocarela ne ostane usamljena. Uz pomoć takozvanog mosta ukusa, moguće je na prvi zalogaj nespojive sastojke, učiniti izvanrednim timom. Odabranom jelu se dodaju odgovarajući sastojci i začini koji mu pomaže da se bolje uklopi sa izabranim vinom. Ako ste ljubitelj crvenog vina onda mocareli i paradajzu dodajte koju čašu Proseka iliChanti-ja. Od belog vina birajte Šardone, a mocarelu uparite sa bademima.

najbolja kombinacija vino i sir

 Bri – “kralj sireva” bira bela i penušava vina

Jedan od svetski poznatih mekih sireva – bri, je poznat po svojoj laganoj teksturi. Unutrašnjost je izrazito mekana, dok je spoljašnja korica bela, tvrda, i na krajevima je svetlo smeđe boje. Ukus ovog sira je puterast, a nekad može podsećati na lešnike, voće ili pečurke. Zbog svoje prirode i svog ukusa najbolje se slaže uz belo vino, i to Šardone ili uz neko od penušavih vina, npr.šampanjac. Možda nije toliko pristupačan i široko rasprostranjen kao ostali sirevi sa liste, ali jednom kad probate bri ostaćete mu verni do kraja života.

tajne gurmana

 Edamer – čest i ne toliko izbirljiv gost domaćih trpeza

Edamer je jedan od jednostavnijih sireva koji je izuzetno zahvalan za kombinovanje. Lako se seče i nema jaku aromu, i kao takav je savršen deo svake proslave odnosno svake mesne plate. Može se iskombinovati sa belim vinima, kao što je Šardone ili se može iskombinovati sa nekim od crvenih vina kao što je Merlot.

Gratis saveti za gratis uživanje

Lista oprobanih i sigurnih kombinacija može ići u nedogled ili možete ispratiti i neka od dodatnih pravila i pronaći sami svoje idealne kombinacije.
Sirevi koji su stari bar godinu dana su izgubili dobar procenat vode i imaju bogatiji i masniji ukus, kao takvi se najbolje slažu uz jaka crvena vina.
Egzotične, neobične sireve je najbolje upariti sa slatkim vinima. Slatkoća samog vina će izbalansirati jak miris, ili ne tako uobičajen ukus, nekog od egzotičnih sireva. Ovde mislimo pre svega na takozvane buđave sireve.

vino i sir kombinacija

Kremaste i meke sireve iskombinujte sa penušavim vinima i podignite njihovu jednostavnu teksturu na viši nivo.
Ako nemate vremena ili volje za, na prvi pogled komplikovanu “sir i vino” kombinatoriku držite se sledećeg pravila – birajte sir i vino sa istog podneblja. Male su šanse da takva kombinacija neće valjati jer ipak i sir i vino “kupe” ukuse iz zemlje i vazduha.

Da li su vam značila naša uputstva?

Čak i ako ste pravi početnik, dovoljno je da želite da obogatite svoje gastronomsko znanje. Uz praćenje navedenih pravila uspeh vaše sledeće zakuske je zagarantovan. Bilo da spremate neku proslavu ili želite da ugodite sami sebi novostečena znanja će sigurno unaprediti vaše uživanje. Obradujte vaše čulo ukusa već danas i isprobajte neku od navedenih kombinacija.

Predlozi navedeni u ovom tekstu su bazirani na vrstama sireva, ali vi možete obrnuti priču i birati više vrsta sireva koji najbolje idu uz vaše omiljeno vino.

Iako svi biramo da verujemo ekspertima koji imaju iskustvo stvarano decenijama, možda vi sami otkrijete neku neočekivanu kombinaciju koja se kosi sa spomenutim, duboko ukorenjenim, pravilima. Bitno je da vas vodi želja za uživanjem i da dozvolite i siru i vinu da se podjednako izraze i zasijaju u punom sjaju.


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?