Sve što ste hteli da znate o šafranu

Sve što ste hteli da znate o šafranu

Da li znate šta je šafran? Trenutno važi za jedan od najskupljih začina na svetu, ali retko ko zna kako šafran izgleda u prirodi pre nego što ga doda nekom svom specijalitetu. Nije uobičajen za naše podneblje, a i ako se koristi, do nas dolazi prerađen, neprepoznatljiv, hipnotišući nas svojom aromom. Ako ste voljni da eksperimentišete u kuhinji, verujemo da će Vam ovaj neobičan začin dodati notu mističnosti, kako slatkim, tako i slanim jelima. U nastavku možete pročitati sve što ste hteli da znate o šafranu.

 

 

Šta je šafran?

Sam začin su crvene končaste niti koje rastu iz ljubičastog cveta. Ručno se bere, niti se odvajaju, pa zatim suše. Činjenicu zašto je šafran jedan od najskupljih začina na svetu može opravdati podatak da je za desetak grama suvog šafrana potreban približno kilogram svežih cvetova. Uspeva u suncem okupanim predelima i najviše ga ima na potezu od Španije, na zapadu, pa sve do Indije, na istoku. Postoje različite varijante šafrana, u zavisnosti od države u kojoj se odvija uzgoj, ali razlike su primetne tek vrsnim poznavaocima ovog neobičnog začina.


Prelazimo na najbitniju informaciju koja se krije u ovom tekstu, a to je odgovor na pitanje kakvog je ukusa šafran? Zavisi koga pitate. Uglavnom ćete dobiti odgovore da liči na med, seno, da ima zemljanu, aromu trave, ali da vuče na slatkasto, na cveće. Svi degustatori se, međutim, slažu oko jednog, a to je da ćete, jednom kad probate šafran, svaki sledeći put moći da prepoznate njegov ukus.

 

 

Kulinarska upotreba šafrana

Šafran nije nov začin, i koristi se širom planete, ali ako ga do sad niste upotrebljavali, za Vas smo spremili par saveta kako da ga što uspešnije implentirate u svoje gastronomske avanture.


Najčešće se pronalazi u dva oblika, kao niti, ili kao prah. Ako ste u prilici, možete sušene niti šafrana sami „samleti“ uz pomoć avana. Pred Vama je još jedan oblik – šafran u spreju. Iako se čini da na ovaj način šafran može izgubiti malo na potentnosti, praktičan je za upotrebu i omogućava lako doziranje.


Delikatnost šafrana se pored njegove visoke cene, posebnih uslova za uzgoj, i skoro pa neuhvatljivih aroma, ogleda i u tome što ovaj začin ne trpi previsoke temperature. Iz tog razloga, najbolje ga je dodavati jelu pred sam kraj pripreme. Trik mnogih kulinarskih majstora je da šafran razmute u malo vode ili mleka, i da ga tako dodaju željenom jelu.


Šafran ne bi trebalo zatrpavati drugim začinima. Slaže se uz čili, vanilu, đumbir, kao i mnoge druge popularne ili manje popularne začine. Deo je mediteranske kuhinje i samim tim je idealan pratilac mediteranskih začina. Previše začina ga, međutim, može ugušiti i dobijate bespotrebno nadmetanje aroma i ne tako zadovoljavajuć rezultat. Tajna je u meri, ali i adekvatnom kombinovanju šafrana i glavnih sastojaka.


Ovaj začin je deo aromatičnih kuhinja različitih država. Najčešće se koristi u jelima koja su bogata pirinčem, ribom, pastom, ali i slatkim specijalitetima, od pudinga do torti.

 

Da li ste potencijalni ljubitelj šafrana?

Iako važi za jedan od najskupljih začina na svetu, taj podatak ne znači da šafran nije dostupan prosečnom potrošaču, naprotiv. Možete ga pronaći u različitim oblicima i pakovanjima, a potrebna je mala količina ovog začina da njegova aroma dostigne pun potencijal.


Istina jeste da je u pitanju izuzetno specifičan začin, koji možda neće prijati svakom. Međutim, ukoliko volite da menjate sastav svojih obroka usložnjavajući im spektar ukusa, pokušajte da to učinite koristeći šafran. Možda se iznenadite, a možda Vas baš on uvede u svet neke od začinima naklonjenih svetskih kuhinja. Nadamo se da smo Vam dali bar par korisnih informacija o šafranu, a da ćete sami uspeti da otkrijete zašto je uspeo da opstane u začinskom svetu uprkos svojoj delikatnosti.


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?