Šta su to taljatele?

Šta su to taljatele?

U moru delicija koje stižu iz Italije, od tiramisua, do pesto sosa, krije se i čitav spektar najrazličijitih vrsta testenine. Neke od njih su već kultne i sveprisutne u vrhunskim restoranima širom sveta, pa i domaćinstvima bez preterano umešnih kuvara amatera. Međutim, postoji i testenina koja i nije toliko popularna. Nekad nismo svesni postojanja tolikog varijeteta, a tu je i činjenica da ne raspolaže svaki supermarket širokim asortimanom paste. Uprkos tome, jednom kada isprobate nove vrste, shvatićete da zaslužuju podjednaku količinu pažnje, ako ne i veću, kao što poslednjih decenija ubiraju špagete. S tim u vezi, pomoći ćemo Vam da se bolje upoznate sa jednom specifičnom vrstom testenine, pa ćete je nakon čitanja ovog teksta možda i uvrstiti kao neizbežan specijalitet. Ostanite sa nama i otkrićemo Vam šta su to taljatele.

Oblik i boja

Taljatele se najpre definišu oblikom. U pitanju je trakasta testenina, koja se najčešće konzumira odnosno termički obrađuje kada je u svom svežem stanju, tek napravljena. Vekovima se taljatele prave na isti način – umešeno i premešeno testo se na drvenim stolovima razvlači do odgovarajuće debljine, pa se zatim seče na uzane trake. Upravo je ovaj proces odgovaran za sam naziv jer tagliare na italijanskom znači seći. Originalne varijante podrazumevaju jaja, dok danas možete pronaći i durum taljatele. Dolaze u dve glavne boje – zelenoj i uobičajenoj žutoj. Žutoj varijanti nisu dodavani nikakvi začini, dok su zelene taljatele najčešće obogaćene spanaćem ili blitvom pa imaju i aromatičniji ukus. Tekstura, odnosno površina, samih taljatela nije toliko glatka, pa su fantastičan izbor kada se odlučimo za neki gušći sos koji će se uvući u svaku neravninu. Od njih možete praviti i mala zapečena gnezda, ali su najlepše kada su tek skuvane i sjedinjene sa Vašim omiljenim prelivom.

Taljatele u tanjiru

Geografsko i bajkovito poreklo

Najpoznatiji svetski delikatesi neretko imaju svoju ulepšanu priču o samom nastanku ili prvoj degustaciji. Takav je slučaj i sa taljatelama. Najpoznatija legenda vezana za njihov nastanak je da je tadašnji kuvar na dvoru na zahtev svog vlastelina napravio taljatele po uzoru na predivne plave lokne Lukrecije Bordžija. Ona je na spomenuti dvor dolazila u posetu zbog svoje skorašnje udaje za poznatog plemića. Da li je ovo istina ili ne, taljatele se pojavljuju u spisima iz 16. veka, i to u knjigama o kulinarstvu. Danas, ukoliko budete u prilici da posetite Italiju, naročito ako Vaša destinacija bude sam sever Italije, čućete da su taljatele najviše vezuju za Bolonju. Čak se ponegde može pronaći podatak da širina skuvane pojedinačne taljatele iznosi približno 8 milimetara odnosno 1/12270 deo visine čuvenog Asineli tornja, jednog od prepoznatljivih simbola ovog šarmantnog grada.

Kako spremiti taljatele?

Idealno bi bilo da pristupite kreiranju testenine kao stare italijanske domaćice, koje nisu koristile nikakve pomoćne mašine ni alate osim oklagije i noža, ali istina je da retko ko ima vremena, pa i prostora, za ovaj poduhvat. Ne brinite, danas, uz samo par klikova, možete doći do italijanskih taljatela koje se prave po staroj recepturi, u pitanju su La Pasta di Camerino taljatele. Imate priliku da isprobate obe varijante – originalnu i zelenu, obogaćenu spanaćem. Bilo da imate sveže taljatele ili one kupovne, kuvaju se u ključaloj vodi približno pet minuta. Kao što je već navedeno, najbolje se slažu sa raskošnim prelivima koji su bogati mesom, iako postoje i recepti sa povrćem. Na svakom tanjiru napravite malo gnezdo od skuvanih taljatelja, sos stavite u sredinu i ukrasite rendanim sirom ili svežim listovima omiljene začinske biljke.

Da li ste spremni za novu testeninu?

Nemojte da se iznenadite ako zabasate na jug Italije pa Vam posluže fetućini pastu koja je identična taljatelama, samo je u ovim krajevima poznata pod drugim menom. Bilo da ovako pravljenu testeninu zovete taljatele ili fetućini, u pitanju je testenina koja je s razlogom popularna i van granica zemlje u kojoj je nastala. Iako je predlog da bar jednom probate autentičnu italijansku testeninu, do tog trenutka možete da uživate u svojoj verziji taljatela


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?