Šta je to đanduja?

Šta je to đanduja?

Đanduja je jedan od pojmova iz poslastičarskog i konditorskog sveta koji se kroz recepte i priče provlači već decenijama, neprimetno i podrazumevano, dok retko ko zna šta se krije iza tog imena. Neodoljivog ukusa i najfinije teksture, đanduja je pravi ukras svakog slatkiša. Čak i ako ste ljubitelj čokolade i njom bogatih delicija, moguće je da niste upoznati s ovim terminom, ali ukoliko nastavite s čitanjem ovog teksta, približićemo Vam je, i odgovoriti na pitanje iz samog naslova – šta je to
đanduja?

Kako je nastala đanduja?

Iako se čini da je nastala u nekoj bogatoj dvorskoj kuhinji gde je sam vrhunski majstor imao dovoljno vremena da eksperimentiše najkvalitetnijim sastojcima, dok ne otkrije novi slatkiš koji će dvorjane ostaviti bez daha, niko sa sigurnošću ne može da utvrdi tačan trenutak nastanka. Po jednoj priči đanduja je nastala iz puke potrebe za racionalizacijom. U 19. veku je došlo do enormnog porasta cena kakaa, uz zabranu uvoza ove sirovine, što je za posledicu imalo smanjenu proizvodnju čokolade odnosno slatkiša koji sadrže kakao. Tu, veruje se, na scenu stupaju italijanski poslastičari koji su dosetljivošću uspeli da nadomeste nedostatak i udeo kakaa zamene mlevenim lešnikom! Lešnik je morao biti usitnjen do praha, i kao takav, biti umešan u čokoladnu masu, toliko fino, i toliko vešto, da se razlika u teksturi ne primeti! Ovakva čokoladna pasta je imala čak bogatiji ukus od same čokolade i ubrzo je pronašla svoj put do vrhunskih poslastičara, ali i iskrenih obožavalaca jedinstvene fuzije aroma lešnika i čokolade.

Druga priča vezuje sam nastanak originalne đanduje, kakvu danas poznajemo, za 1852. godinu kada su dva italijanska poslastičara prethodna ispekla lešnik pa ga zatim usitnila i umešala u pastu. Priča se da su posegli i za bademima ne bi li sam ukus bio kompleksniji. Bez obzira na sam nastanak, jedno je sigurno đanduja je čokoladna pasta sa udelom fino mlevenog lešnika od čak 30%.

Geografsko poreklo je, pak, malo preciznije određeno. Pri procesu stvaranja đanduje korišćeni su lokalno uzgojeni lešnici iz Pijemontske regije naširoko poznati po svom kvalitetu i intenzivnom ukusu, pa je ona jedan od hedonističkih gastronomskih simbola severne Italije.

Šta je to đanduja

Đandujoti i Nutela

Ovakav čokoladni dragulj je bilo neophodno lako distribuirati lokalnom stanovništvu pa je stvoren tradicionalni slatkiš upečatljivog izgleda – gianduiotti, koji svojim oblikom podseća na gondole Venecije. Svaka pojedinačna čokoladica je bila zasebno upakovana u zlatnu ili srebrnu foliju, i kao takva je lako bila puštena u prodaju. Deljena je i po karnevalima od strane maskiranih prodavaca, pa je duboko utkana u tradiciju ovog kraja Italije. Danas se đandujoti prodaju na sličan način, zasebno upakovani, očuvanog oblika, i što je još važnije – identičnog ukusa. Ukoliko želite da okusite deo italijanske tradicije, ove čokoladne praline će Vam pokazati zašto je đanduja toliko cenjena i van granica svoje postojbine.

Mnogi nastanak i popularnost Nutele vezuju za uspeh koji je đanduja postigla svojom kombinacijom aroma čokolade i lešnika. Iako Vas Nutela ukusom može podsećati na đanduju, sama tekstura je ono što đanduju čini posebnom.

Danas možete pronaći veliki broj slatkiša koji su obogaćeni ovom pastom, ili samo imitiraju njenu prepoznatljivu aromu, ali za pravi doživljaj đanduje, ipak birajte italijanske slatkiše.

Da li ste već probali đanduju?

Kao što je već navedeno, danas kombinaciju lešnika i čokolade možete pronaći u mnoštvu slatkiša – od čokolada obogaćenih celim lešnicima, do čokolada sa filovima od lešnika. Iako svi ti slatkiši, pa čak i oni na kojima piše da imaju ukus ili dodatu đanduju, mogu podsećati na italijansku đanduju, sama originalna đanduja zahteva vrhunski kvalitet svih neophodnih sastojaka. Dakle, ukoliko se nađete na severu Italije nemojte propustiti ovaj vanvremenski slatkiš koji inspiriše poslastičare vekovima. Dok se to ne desi, dostupni su đandujoti, kremasto uživanje pretvoreno u male zalogaje.


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Kako da napravite šarenu salatu?
Kako da napravite najsočniju baklavu?
Vreme je za baba rum!