Spremite se za citrusna uživanja!

Spremite se za citrusna uživanja!

Da li možete da zamislite leto bez osvežavajućih voćnih nota? Bilo da birate slatku lubenicu, sočnu breskvu, ili neko drugo voće, vrućina diktira sve češću konzumaciju. Međutim, voće bez koga leto ne može da prođe su citrusi. Iako su prisutni tokom cele godine, jedna su od najsnažnijih asocijacija na mnogima omiljeno godišnje doba. Neponovljivih reskih nota, pružaju dodatnu dozu energije, naročito u obliku ceđenog soka, sa par kockica leda. Prisutni su i u salatama, desertima, koktelima i sorbeima, ali svoje mesto lako pronalaze i u slanim specijalitetima. U susret toplim danima, spremite se za citrusna uživanja!

 

Šta sve spade u citruse?

 

Naići ćete na različite klasifikacije, ali ono što je svim citrusima zajedničko je kiselkasti ukus, koji je nekad manje, ili više prisutan. U citruse spadaju grejpfrut, narandža, mandarina, pomelo, limeta, i limun. Neretko se u citruse svrstavaju i ananas i banana, što je pogrešno, jer ovo voće, iako takođe važi za letnje voće, samo pripada tropskom voću. 

Svaka od navedenih voćki ima svoje varijacije poput crvenog grejpfruta ili klementina, ali finalni ukus, često, zavisi i od geografskog porekla. Sicilijanski limun, već dugo, ima izuzetnu reputaciju. Bilo bi idealno kad bi nam sicilijanski limun bio dostupan po pijacama i supermarketima, ali i njegove druge vrste će nam biti i više nego dovoljne da uživamo u letnjim citrusnim delikatesima.

 

Delikatni sorbe od mandarina

 

Za ovu rashlađujuću poslasticu će Vam trebati samo par sastojaka, a ukus je zaista impresivan! Prva stavka na listi je pola litre sveže isceđenog soka od mandarina (koji ste procedili i uklonili pulpu i potencijalne semenke), 100 grama kristal šećera (količina je podložna promenama, naročito ako su mandarine slatke, ili želite da šećer zamenite medom), 1 supena kašika limunovog soka, malo soli, i rendana korica mandarine, za dodatnu aromu. Prvo se pravi sirup tako što se u šerpici zagreje 100 mililitara soka sa šećerom. Kad se šećer skroz otopi, šerpica se skida sa ringle, a sirup se hladi. U većoj posudi se meša ostatak soka, ohlađeni šećerni sirup, limunov sok, prstohvat soli, i malo rendane korice. Zatim se smesa presipa u plitku metalnu, ili staklenu posudu, i stavlja u zamrzivač. Na svakih pola sata, ili 45 minuta, je potrebno smesu izmešati viljuškom, kako bi se zadržala glatka tekstura. Nakon 4 sata, sorbe je spreman za posluživanje! Zbog svoje narandžaste nijanse, lepo će izgledati u providnim širokim čašama, ukrašenim kriškama limete.

 

Sofisticirane limun trufle sa limončelom

 

Ove trufle su toliko aromatične i vizuelno primamljive da su dostojne svake prilike. Lako i brzo se prave, a ostavljaju nezaboravan utisak. Potrebno Vam je 200 grama bele čokolade, 60 mililitara slatke pavlake za kuvanje, 2 supene kašike limončela, malo sveže rendane limunove korice, kašičica sveže ceđenog soka od limuna, 1 kašika putera (sobne temperature), malo soli, i nešto u čega ćete uvaljati trufle. To može biti šećer u prahu, rendana korica limuna, kokos, ili mrvljeni badem.

Prvi korak je topljenje bele čokolade na pari, pa se u nju dodaje slatka pavlaka dok se smesa ne izjednači. Zatim se dodaju limunova korica, sok, puter, i malo soli. Na samom kraju se sipa limončelo. Ovu smesu je neophodno staviti u frižider, na oko dva sata, da bi se stegla. Nakon toga, kašikom se vadi odgovarajuća količina i oblikuje u kuglice. Svaku kuglicu možemo uvaljati u šećer u prahu, rendanu koricu limuna, kokos, ili mrvljeni badem. Ovako ukrašene trufle se vraćaju u frižider, bar na pola sata pre posluženja. Neko bi mogao pomisliti da trufle mogu biti preslatke, ali upravo su limun i limončelo tu kao protivteža beloj čokoladi. Ako ove trufle služite predveče, i želite da uz njih uživate u čaši rashlađenog pića, birajte proseko ili šampanjac, koji će biti komplementarni kremastom ukusu napravljene poslastice.

 

Koji citrusni letnji delikates Vi volite?

 

Prethodno smo naveli samo dva predloga koja mogu ulepšati dane pred Vama. S tim što možete biti sigurni da citrusi mogu pronaći put do svakog jela, ili pića, bar kao deo dekoracije. U kom citrusnom letnjem delikatesu Vi najviše uživate?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tri neodoljiva slatka delikatesa u čaši
Neka ovog proleća krompir bude zvezda Vaše trpeze!
Kako da brzo i lako spremite fokaču?