Slatka tura po svetu

Slatka tura po svetu

Ako postoji nešto što je univerzalno voljeno, kao deo obroka, ili čak kao poklon, to su deserti. Tako, svaki kontinent, svaka kultura, ima svoj slatki ponos! Svi ti autohtoni deserti ne samo da očaravaju ukusom, nego svojim sastojcima, ali i načinom pripreme, pričaju o istoriji tog naroda. Na ovom kulinarskom putovanju, izdvajamo po jedan autentičan desert koji, ukoliko budete u prilici, morate probati! Neka slatka tura po svetu počne!

 

Evropa: Tiramisu (Italija)

 

Nema evropskog deserta koji je stekao globalnu slavu s takvom lakoćom kao tiramisu. Ovaj kremasti klasik je svima jedna od prvih asocijacija kad se spomene gastronomska ponuda Italije. Slojevi piškota natopljenih espresom, bogat krem od maskarpone sira, jaja i šećera, a sve posuto finim kakao prahom, tiramisu je kreiran kao izuzetan balans nežnosti i intenziteta. Poreklo mu se vezuje za regiju Veneto, ali danas parče ovog kolača možete pronaći u skoro svakom restoranu na planeti. Ono što ga čini posebnim, i tako lako voljivim, jeste njegova sočna i slojevita tekstura. Da Italijani nisu samo majstori za paste i pice, pokazaće Vam tiramisu.

 

Azija: Moči - Japan

 

U srcu japanske svedenosti i svakodnevice leži mocha. Ova gumena poslastica se pravi od lepljivog pirinča i njemu duguje svoju teksturu. Iako je danas popularan desert koji se lako pronalazi i na policama supermarketa, tradicionalno pravljen, moči simbolizuje sreću i dugovečnost, naročito tokom praznika. Uprkos tome što se danas često puni, ili služi sa, sladoledom ili kremom, pravi autohtoni moči je minimalistički. Njegov osnovni sastojak je pirinač, a može biti punjen crvenim pasuljem. Kad jednom probate moči oduševićete se neuobičajenom elastičnom teksturom. Jednostavnost ove poslastice je ono što je izdvaja u moru delicija u kojima se neretko note bore za prevlast.  

 

Afrika: Malva puding (Južnoafrička Republika)

 

Na samom jugu kontinenta, gde se evropski, afrički i azijski uticaji ukrštaju, nastao je malva puding. Na prvi pogled britanskog porekla, ovaj puding u sebi nosi esenciju Afrike. Priprema se od kajsija, šećera, mleka i maslaca. Peče se dok ne postane sunđerast, pa se zaliva kremastim prelivom od pavlake i putera. Najbolje ga je poslužiti toplog uz kuglu sladoleda ili šlag. Utkan je u tradiciju, pa svoje počasno mesto ima i prilikom važnih proslava.

 

Severna Amerika: Pekanska pita (SAD)

 

Američki jug je dom pite od oraha, koja odiše rustikom i toplinom. Stvorena je u Luizijani, verovatno pod francuskim i indijanskim uticajem. Za njeno pravljenje se koristi lokalni orah – pekan, u kombinaciji sa javorovim ili kukuruznim sirupom, smeđim šećerom, i vanilom. Postoji par varijacija, ali je kod svake pekan pite unutrašnjost raskošna, karamelasta, sa blagom gorčinom orašastih nota. Lako se pravi, a u sebi skriva lokalne sastojke, koji ovaj desert čine pravim predstavnikom američke domaće kuhinje.

 

Južna Amerika: Alfahores (Argentina)

 

Naizgled običan keks, alfajores su Argentincima jedan od omiljenih deserata. Njihovo poreklo je vezano za Arape i Andaluziju, ali tek su u Argentini doživeli renesansu. U pitanju su dve prhke polovine ispunjene dulce de leche karamelom. Često su posuti šećerom u prahu, preliveni čokoladom ili uvaljani u kokos, ali ono što se nikako ne menja to je prepoznatljivo punjenje. Savršeni su uz kafu, kao nezaobilazni slatki dodatak.

 

Australija: Pavlova (Australija/Novi Zeland)

 

Poreklo ove torte je i dalje pod znakom pitanja, ali je jedno sigurno - nazvan je po čuvenoj balerini Ani Pavlovoj koja je početkom dvadesetog veka posetila ove krajeve. Hrskava korica, kremasta sredina, i sveže voće verno odslikavaju eleganciju baleta i krhkost, ali i snagu, svakog pokreta. Ovaj lagani desert je idealan za letnje večeri, jer spaja prozračnost sa slatko-kiselim kontrastom.

 

Koji kontinent biste Vi posetili?

 

Za početak, predlažemo da probate svaki od navedenih deserata, jer na svojevrstan način predstavljaju duh svakog kontinenta kom pripadaju. Iako se danas geografske granice skoro pa brišu, naročito kad je u pitanju hedonizam, ipak i dalje jela vezujemo za određene oblasti. Tako će nas ove poslastice približiti krajevima sveta koje možda nismo posetili, ali ih na trenutak možemo zamisliti uživajući u svakom novom zalogaju. Koji kontinent biste Vi posetili u okviru slatke ture?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Da li ste probali grilovano voće?
Zapečeni aromatični njoki
Leto je idealno vreme za rolnice!