Sedam najlepših letnjih koktela

Sedam najlepših letnjih koktela

Bilo da birate alkoholne ili bezalkoholne koktele, koktel barovi su najaktivniji i najpopularniji upravo leti. Ništa Vas ne može rashladiti kao kombinacija pažljivo biranih sastojaka, uz par kockica leda, dok Vam pogled privlači šareni kišobrančić, koji viri iz čaše. Leto pruža mogućnost lakše i češće upotrebe svežeg voća, koje svojim aromama obogaćuje svaki koktel. Bilo da ćete posetiti najbliži bar, ili ćete se oprobati u kućnim uslovima pred Vama je lista sedam najlepših letnjih koktela.

Slika čaše koktela Pinja Kolada

Čuvena Pinja Kolada

Ovaj koktel je jedan od najčešće spominjanih koktela u delima popularne kulture, od biznismena iz Pekama, do muškarca u krizi srednjih godina, kom je jedan od uslova u potrazi za novom dragom da voli baš ovaj koktel. Oduševiće Vas osvežavajućim ananasom, kom kokos daje dodatnu tropsku notu. Njima je pratilac svetli rum, koji se oseti samo ako se baš fokusirate, ili ako popijete koji koktel previše.

Neizbežni Mohito

Ukus Mohita je izuzetno dopadljiv i upečatljiv. Čak u tolikoj meri da je i Guarana napravila svoju verziju. Zašto je Mohito poseban? Neki istoričari tvrde da je prvobitna verzija nastala čak u 16. veku. Današnji Mohito podrazumeva obavezno prisustvo limete, nane, i belog ruma. Sva tri navedena sastojka imaju osvežavajuće note, naročito ako je koktel adekvatno rashlađen. Da bi se kiselost ublažila ovom koktelu se dodaje i šećer, i malo gazirane, mineralne vode.

Haićanski Mai Tai

Navodno je ime dobio kada je prvi konzument uzviknuo „Mai Tai!“ – bukvalan prevod sa tahićanskog je da je u pitanju nešto izvanredno, iznenađujuće savršeno, „sa druge planete“. Mai Tai zaslužuje navedene epitete zbog svog voćnog, i osvežavajućeg karaktera. Barmeni širom sveta recept prilagođavaju svojim preferencijama ili preferencijama gostiju, ali je osnova ista i neizbežna – nema dobrog Mai Tai koktela bez ruma, i soka od narandže odnosno soka od ananasa. Najćešće se ovoj kombinaciji dodaje malo amareta ili grenadina. Neretko koktel majstori mešaju svetli i tamni rum, izvlačeći najbolje iz obe vrste.

Čaša koktela Margarita na stolu

Magična Margarita

Neretko je u filmovima prikazana kao piće dokonih domaćica koje upravo ovim pićem završavaju dan, na trenutak rešavajući sve svoje probleme. Međutim, u ovom koktelu mogu da uživaju svi, pod uslovom da mogu legalno da piju alkohol, naravno. Margarita je jednostavan koktel, ali je kombinacija sastojaka neprevaziđena, i recept nema potrebe menjati. Nabavite srebrnu tekilu, Cointreau liker, sok od limete, i malo soli, i imate sve što je neophodno za ovaj koktel.

Intenzivni Kuba Libre

Kada se spomene Kuba Libre uglavnom pomislimo na nekog markantnog muškarca koji uz tompus lagano ispija svoje piće gledajući u daljinu. Legenda kaže da je ime dobio tako što su jednog od generala u 19. veku tokom rata između Španije i Amerike pozdravljali sa „Cuba Libre“ dok je ispijao svoj koktel bogat rumom. Istina je da je ovaj koktel malo jačeg ukusa, ali nikako nije rezervisan samo za određeni tip ljudi. Uprkos tome što je sladak i jak, i dalje je solidan izbor za tople letnje večeri, naročito ako volite ukus zlatnog ruma ili koka kole.

Kremasti Banana Daikiri

Daikiri se obično pravi od jagoda, ali je pred Vama njegova banana varijanta. Pored smrznute i izblendirane banane, potrebno je sjediniti i beli rum, malo soka od limete, ali i malo Cointreau likera koji koktelu daje neophodnu slast. U pitanju je pravi tropski koktel, kremaste teksture, koji će oduševiti sve ljubitelje banana.

Aromatični Belini

Nastao je u Italiji, tačnije u Veneciji, i pravi se od samo dva sastojka. Ime je dobio tako što je njegov kreator povezao boju koktela sa bojom toge sveca, koji se nalazi na jednoj od slika čuvenog venecijanskog slikara, koji se prezivao Belini. Za ovaj koktel su Vam potrebni kvalitetni italijanski proseko i pire ili sok od breskve. Pošto su breskve u sezoni, pravi je trenutak da probate ovaj koktel! Pažnju će Vam svakako privući njegova nežna boja, a ukus ćete dugo pamtiti.

Da li Vi imate omiljeni letnji koktel?

Neki od navedenih koktela se služe u skoro svim barovima danas, dok ćete se za neke morati potruditi i obići bar par mesta. Bilo da se vodite njihovom istorijom, ili Vam je bitan samo ukus, verujemo da ćete uživati u degustaciji. Ukoliko niste raspoloženi za izlaske, za svaki od navedenih koktela recept možete pronaći na internetu i isprobati svoje barmenske veštine u kućnim uslovima. Da li već imate omiljeni koktel? Koji koktel biste prvo probali sa naše liste sedam najlepših letnjih koktela?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tri brza pikantna umaka
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?