Počinje sezona čaja!

Počinje sezona čaja!

Iako smo zapljusnuti temperaturnim oscilacijama, lagano se bližimo oktobru. Kad stigne oktobar, stiglo je i žuto lišće, bundeva u svim oblicima, i uživanje u toplim napicima. Uprkos višegodišnjoj popularizaciji toplih pića baš sa ukusom bundeve, kao i tople čokolade najrazličitijih aroma, čaj se i dalje ne predaje. Danas, više nego ikad, možete uživati u mnoštvu aroma, kao i kvalitetnim mešavinama biranog porekla. Nekad sinonim za popodnevne rituale britanske više klase, danas lako dostupan svima, čaj ostaje i opstaje vekovima, širom planete. Da li ste spremni? Počinje sezona čaja!

Biljni čajevi

Pravi poznavaoci i ljubitelji čaja tvrde da postoji samo jedan pravi čaj, a to je čaj koji se pravi od istoimene biljke latinskog naziva Camellia Sinensis. Postoji više njenih varijeteta rasprostranjenih širom Azije, najviše u Kini, Indiji, i Japanu. U zavisnosti od oblasti u kojoj se ova biljka uzgaja dobijamo i njene distinktne arome. Upravo od nje se izdvajaju crni i zeleni čaj. Međutim, među onim manje strogim degustatorima čaja, pod pojmom biljni čajevi su najčešće obuhvaćeni čajevi od biljaka kao što su npr. kamilica, nana. Poneki biljni čajevi mogu biti izuzetno intenzivnog ukusa, ili bogati kofeinom, pa nekad zahtevaju pažljivu konzumaciju odnosno pravilan odabir doba dana – zeleni i crni čaj ćete konzumirati u prepodnevnim časovima, dok će Vam šolja čaja od kamilice pomoći da se opustiti nakon napornog dana. Istina je da se biljni čajevi uglavnom prave od mešavine sušenih delova biljaka, ali i začina, i da ćete retko moći da pronađete čaj koji je napravljen od samo jedne sorte. Ipak, možete biti bez brige jer baš pažljivo izbalansirane mešavine uz pomoć komplementarnosti aroma stvaraju nezaboravan užitak. Takav je i Ahmad Sleep čaj sa ukusom kamilice, obogaćen medom i matičnjakom, koji će Vas zapljusnuti nezaboravnim ukusom i mirisom, i lagano pripremiti za noćni odmor.

Voćni čajevi

Kao i biljni, i ovi čajevi su mešavina više vrsta različitih delova biljaka, s tim što se kod ovih čajeva jasno primećuju note nekog voća. Ukoliko ne volite biljne note, u ovoj skupini lako možete pronaći ukus koji Vam odgovara. Klasičan Ahmad Lemon je napitak izražene arome limuna, koja se uz toplinu čaja brzo širi prostorijom. Ovaj čaj je u osnovi crni čaj, ali je idealna opcija za sve ljubitelje citrusa, jer je limun dominantan. Za malo “toplije” note tu je Ahmad Apple Refresh. Osnovi, koju čini crni čaj poreklom iz Afrike, je dodata aroma jabuka uz komadiće ovog voća, pa su ukus i miris intenzivniji nego što se očekuje. Dok se tropi, uglavnom, vezuju za ispijanje dobro rashlađenih koktela, Ahmad Mango Magic je čaj tropskih aroma! Kao i dva prethodno navedena čaja, podrazumeva osnovu od crnog čaja, kojoj je dodata prepoznatljiva Ahmad mango aroma uz komadiće ovog voća. Konzumirajući ovaj mango čaj spajate daleku Aziju sa toplinom svog doma.

Koji čaj Vi birate?

Redovni konzumenti verovatno imaju omiljeni ukus čaja, ali i omiljeno doba dana, omiljenu šoljicu, i već isprobane rituale pripreme samog napitka, ispijanja, ali i propratnih elemenata kao što su čajni kolutići. Bilo da ga sipate iz nekog dekorativnog čajnika, ili ga spremate “s nogu”, za samo ispijanje je potrebno da odvojite vreme. U tom deliću dana, čaj će Vam, pored čulnog uživanja, pružiti i mir. Možda radije pijete kafu? Čak i ako je to slučaj, verujemo da samo još niste pronašli ukus po Vašoj meri, a sezona koja je pred nama se čini sjajnom za tu nimalo naivnu potragu. Zavodiće Vas intenzivni začini poput cimeta i đumbira, iznenadiće Vas neočekivana lavanda, grejaće Vas topla vanila, ali kad probate čaj koji odgovara Vašem ličnom ukusu, shvatićete zašto je ovaj napitak obožavan pet hiljada godina. Šta čekate? Počinje sezona čaja!


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Kako da napravite šarenu salatu?
Kako da napravite najsočniju baklavu?
Vreme je za baba rum!