Pet neodoljivih letnjih koktela

Pet neodoljivih letnjih koktela

Leto je godišnje doba koje je mnogima sinonim za uživanje. Većina godišnjih odmora se iskoristi upravo leti, za odlaske na more, u prirodu, ili za pauzu od radnih zadataka. Uprkos mnogobrojnim privlačnim stranama, postoji i ona manje privlačna strana leta – previsoke temperature. Iako se možemo truditi da se rashladimo kupanjem, uključivanjem ventilatora ili klime, bitno je i šta unosimo u sebe. Preporuka podrazumeva laganu hranu, adekvatnu hidrataciju, dok na mala vrata, naročito tokom toplih letnjih večeri, ulaze i letnji kokteli. Najpoznatije ste sigurno već probali, pa Vam ovaj put predstavljamo pet neodoljivih letnjih koktela za koje niste čuli.

Chi Chi

Ovaj koktel predstavlja svojevrsnu kopiju čuvenog Pinja Kolada koktela. Nastao je u jednom holivudskom restoranu kada je barmen zamenio rum votkom. Očuvanog tropskog karaktera, Chi Chi je koktel koji će Vas zapljusnuti intenzivnim voćnim aromama ananasa i kokosa. Za njegovu pripremu su potrebni votka, smrznut ananas, sok od ananasa, led, i krem od kokosa. Idealna opcija je da sok od ananasa bude sveže isceđen. Sve sastojke je potrebno ubaciti u blender i dobro izmešati. Dobićete piće jarke žute nijanse i gušće teksture. Privlačan i onima koji ne vole votku, Chi Chi će Vas oduševiti nezaboravnim ukusom.

Paloma

Iako ime zvuči španski, poreklo ovog koktela nije precizno određeno. Veruje se da je nastao pedesetih godina prošlog veka i da je inspirisan španskom folk pesmom la paloma – golubica. Originalan Paloma koktel se pravio samo od dva sastojka – tekile i soka od grejpfruta, dok ga danas možete pronaći u tananim varijacijama kao što su tekila, sok od limete, sok od grejpfruta i malo kisele vode. Suština ovog koktela je reskost, oštrina, i iskričavost. Tekilu savršeno prati so, pa obod čaše ukrasite baš solju koja će dodatno pojačati Paloma note.

Aperol Spritz

Jedan od najpopularnijih koktela sa naše liste je svakako Aperol Spritz. Ovaj italijanski koktel je poznat i pod imenom Spritz Veneziano. Uglavnom se, zbog svog karaktera, konzumira kao aperitiv, iako se neretko služi u barovima bez ikakve hrane u okolini. Nastao je u Italiji, polovinom prošlog veka, u obliku koji danas konzumiramo. Sastoji se od par sastojaka, a rezultat je voćan, biljni, koktel koji je prava eksplozija različitih nota. Za njegovu pripremu je neophodno penušavo vino (najbolje je odabrati kvalitetan proseko), Aperol, i kisela voda. Sve sastojke je potrebno dobro rashladiti i pomešati u čaši za služenje, dodati malo leda, i malo ceđenog soka od narandže, i Aperol Spritz je spreman da Vas očara i progura se do prvog mesta Vaše liste omiljenih letnjih koktela.

Salty Dog

Nastao je tridesetih godina prošlog veka u isto vreme kad i njemu vrlo sličan Greyhound koktel. Salty Dog, kao što mu samo ime kaže, se ističe zahvaljujući soli, ali i džinu koji je glavni sastojak ovog koktela. Pored džina, i soli za obod čaše, potrebni su nam sok od grejpfruta, i šećerni sirup (koji se pravi tako što se pomešaju jednaka količina šećera i vode, na određenoj temperaturi), i kriška limete za ukras. U zavisnosti od osobina džina koji se koristi Salty Dog može biti egzotičan ili voćkaste prirode, ali jedno je sigurno – ovaj koktel je upečatljiv, neobičan, i savršen izbor za visoke temperature koje nam slede.

Frose

Posmatrajte ovaj koktel kao alkoholni sorbe koji će ulepšati Vašu specijalnu priliku. Izuzetno je dekorativan, prijatnog ukusa, i uprkos tome što zahteva pripremu od par sati, oduševljenje neće izostati. Neophodni sastojci su dobar roze, jagode, i med. Sve sastojke je potrebno dobro izmešati, pa zatim zamrznuti na najmanje šest sati. Nakon toga, Frose se služi kao sorbe – kašikom gulite smesu i ubacujete u čašu. Ukrasite ga sa par jagoda i šarenom slamčicom, i ovo ružičasto zadovoljstvo je tu da Vas rashladi i razgali.

Koji je Vaš omiljeni letnji koktel?

Svaki od navedenih koktela je podložan izmenama, međutim s razlogom su tu, u svom neizmenjenom obliku, već decenijama. Probajte neki od njih, i možda baš on postane Vaš saveznik u borbama protiv letnje žege. Koji od pet neodoljivih letnjih koktela Vas najviše privlači?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tri brza pikantna umaka
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?