Leto je idealno godišnje doba za večernja okupljanja. Naročito ako se ista dešavaju na velikim terasama, u dvorištima, ili nekim drugim otvorenim prostorima. Ležernost, dobro raspoloženje, i minimalan broj komaraca su skoro pa neophodni uslovi, ali ako planirate višečasovno druženje, onda je posluženje nešto što ne biste trebalo da zaobiđete. Prava letnja zakuska je uglavnom lagana, osvežavajuća i vizuelno privlačna. Idealno je ako se priprema brzo, a ipak ostavlja utisak pažljivo planiranog i skladno iskombinovanog obroka. U skladu sa karakterom ove vrste druženja, i efekta koji ćete postići, nudimo vam predloge za pet interesantnih zakuski za letnje zabave.
Lubenica i feta
U pitanju je neobična kombinacija sočne lubenice i feta sira. Možete ih iseći na kockice i poslužiti u staklenoj činiji, ili možete na štapiće za ražnjiće slagati naizmenično kocku lubenice, pa kocku feta sira. Ako ste više za finger food, i ova kombinacija će biti samo deo posluženja, onda su koktel viljuškice, ili čačkalice, pravi izbor. Lagano pospite sa malo maslinovog ulja, i mlevenog bibera, dok listiće nane i kriške svežeg limuna možete iskoristiti za dodatnu dekoraciju. Feta je poznata po svom intenzivno slanom ukusu, pa će ona i slatka lubenica stvoriti pravo iznenađenje za čulo ukusa.
Breskva na žaru i kozji sir
Možda na prvi pogled ne zvuči kao nešto privlačno i ukusno, ova kombinacija je dovoljno egzotična, a opet dovoljno dopadljiva da postane hit večeri! Potrebne su Vam breskve, sveži kozji sir, med i orasi. Breskve isecite na polovine, i zapecite na roštilju, ili gril tiganju. Nakon toga ih blago izdubite, i stavite na svaku polovinu kašičicu kozjeg sira. Blago pokapajte medom i seckanim orasima, i Vaša gurmanska kombinacija toplog karamelizovanog voća, kremastog sira i meda, i orasa koji krckaju pod zubima, je spremna.
Grožđe, i plavi sir na krekerima
Umesto brusketa, tu su krekeri kao osnova! Da osnova ne bi bila usamljena, na nju se dodaje tanak sloj nekog plavog sira (npr. gorgonzole), presečeno zrno crnog grožđa (bez koštice), i malo balzamiko sirćeta. Ovi mini zalogaji neće nahraniti društvo, ali će ostati upamćeni kao zanimljiva kombinacija preplićućih aroma kiselkasto-slatkog grožđa, i lako prepoznatljive arome gorgonzole.
Jagode, mocarela i rukola
Ovaj put kombinujemo čak tri sastojka, koja verovatno ne bismo uparili na svoju ruku. Dno činije je potrebno obložiti opranom rukolom. Zatim se dodaju isečene jagode i kuglice mocarele (da bi se sve vizuelno lepše uklopilo neka komadi jagoda budu približne veličine kao kuglice mocarele). Pospite par kapi ekstra devičanskog maslinovog ulja i balzamiko sirćeta. Možete blago začiniti solju ili mlevenim biberom. Za još interesantniju teksturu tu su seckani orasi ili pistaći. Pikantno i neočekivano, a opet nezaboravno i ukusno! Sve ovo možete izvesti i u čašama, pa će tako svaki gost dobiti jednaku količinu svih navedenih sastojaka.
Smokve, bri, i pršuta
Da li ima nešto mediteranskije od smokvi i pršute? Za ovu zakusku im je dodat bri sir, koji upotpunuje ceo letnji šmek. Svaku smokvu je potrebno zarezati u obliku krsta, ali ne do kraja, pa u tu rupu staviti parčence bri sira. Takve smokve se umotavaju, svaka zasebno, u listove pršute, pa se tek malo proprže na tiganju, ne bi li se sir otopio. Poređajte ih pored ostalog posluženja, ukrašavajući prazan prostor između njih grančicama svežeg ruzmarina.
Koju zakusku birate za svoju letnju zabavu?
Svi navedeni recepti zahtevaju minimum truda, a očaraće svakog ko se osmeli da ih proba. Da bi uživanje bilo potpuno, ne zaboravite da uz ove hedonističke zalogaje poslužite i dobro rashlađeno belo vino poput Sauvignon Blanc ili Pinot Grigio vina, ili, pak, neki aromatičan roze. Kao bezalkoholna opcija, tu je voda sa krastavcem, limunom i nanom, ili sveže ceđena limunada. Koju kombinaciju voća i sira birate za svoj sto pod vedrim nebom?
Ostavite komentar