Par saveta za pravljenje očaravajuće sangrije

Par saveta za pravljenje očaravajuće sangrije

Da li znate šta je sangrija? Ako je Vaš odgovor da je sangrija špansko voćno vino – u pravu ste, ali sangrija obuhvata i jedinstvenu mešavinu crvenog vina i voća po izboru. U zimskim mesecima se dodaju i začini, najčešće cimet i vanila, koji dodaju toplu, ušuškanu, notu ovom piću. U pojedinim zemljama je ova vrsta sangrije poznatija i pod imenom punč, ali ćete nailaziti na oba imena. Takođe, i samo vino i varijanta vina sa komadićima voća su poznati vekovima. Danas sangrija vino možete kupiti u svakom supermarketu, dok se za drugu, voćnu, varijantu morate potruditi sami. Bez brige! Tu smo da Vam damo par saveta za pravljenje očaravajuće sangrije.

 

Poreklo sangrije

Opšte je poznato da su samo voćna vina iz Španije i Portugalije prava sangrija. Ovo vino je ime dobilo od španske reči sangre koja u bukvalnom prevodu znači krv. Španska sangrija je upravo te nijanse. Pored crvenog vina odnosno crvene sangrije, postoji i bela sangrija, ali je njena popularnost daleko manja. Sangrija je danas poznata širom sveta, a u Evropi je najčešće konzumiraju turisti koji svoje godišnje odmore provode na Pirinejskom poluostrvu.


Korak po korak i sangrija je gotova!

Kao što je već spomenuto, za voćnu verziju sangrije je potrebno da odvojite malo vremena, uložite solidnu količinu truda, ali, zauzvrat, krajnji rezultat će Vas oduševiti. Navedeni recept možete menjati u zavisnosti od sopstvenih preferencija.

Neophodni sastojci:

Flaša crvenog vina (nije neophodno da vino bude vrhunskog kvaliteta zbog dodatnih sastojaka, ali je praktično da birate neko od španskih crvenih vina kao što je Cabernet Sauvignon Tempranillo Castillo de Aresan; podrazumeva se da birate flašu od 750 ili 1000 mililitara)

Zaslađivač po izboru (možete dodati i običan kristal šećer, nemojte koristiti šećer u prahu)

Žestoko piće (s obzirom na to da dodajete malu količinu, možete iskoristiti neko žestoko piće koje već imate na svojoj polici, ili se možete odlučiti za brendi ili rum)

Voće po izboru (najlakše je da birate sezonsko voće, ali bez obzira na to, obavezno birajte voće koje se ne raspada lako)

Sam postupak pripreme oduzima minimalno vremena, i ne zahteva nikakvu posebnu veštinu. U staklenoj posudi izmešajte crveno vino, žestoko piće, kristal šećer. Kada se šećer rastopi dodajte voće iseckano na kockice približne veličine. Ukoliko birate sitno bobičasto voće poput borovnica, one Vam mogu poslužiti kao vodeća veličina za ostale parčiće. Ukoliko niste sigurni koje voće biste odabrali za prvi put, uvek možete odabrati narandže, crvene jabuke, borovnice, i neko sezonsko voće. Što se količine tiče, uglavnom dodajete jednu narandžu, jednu jabuku, i po šolju borovnica, ili drugog sitnog voća po izboru. Ovu mešavinu držite u frižideru minimum dva sata pre služenja. Ukoliko, pak, prenoći u frižideru, voće će biti natopljenije alkoholom.

Količina sastojaka zavisi od broja potencijalnih konzumenata, kao i od činjenice da li više volite punu čašu rashlađenog vina sa tek par komadića, ili Vam je ceo užitak grickanje voća iz vina. Imajte na umu da Vaša sveže napravljena sangrija može biti u frižideru do 48 časova, mada je najlepša za konzumaciju u prvih par sati nakon neophodnog rashlađivanja.

Da li ste spremni da isprobate ovaj letnji užitak?

Iako su vina bogata začinima, i ukrašena narandžom ili limunom, karakteristična za zimu i period novogodišnjih praznika (kada se služe vrela i prokuvana u šoljama širom Evrope), u sangriji podjednako možete uživati i leti. Naročito ukoliko u posudu dodate i par kocki leda. Mali savet – ovu neodoljivu mešavinu konzumirajte natenane, jer se lako možete prevariti uživajući u prožimajućim aromama odabranih sastojaka. Čak i ukoliko niste neki poseban ljubitelj crvenog vina, postoji verovatnoća da ćete ovako napravljenu sangriju obožavati. Da li vi imate par saveta za pravljenje očaravajuće sangrije?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Vreme je za baba rum!
Tri brza pikantna umaka
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe