Očaravajući desert u čaši

Očaravajući desert u čaši

Ovi deserti su sve popularniji i popularniji i to s dobrim razlogom – brzo se prave, a ukusom ne zaostaju ni za onim daleko komplikovanijim poslasticama. Možete ih pronaći i u poslastičarnicama, pa čak i u nekim hipermarketima, ali su sjajni i za pripremu kod kuće. Miks sastojaka uvek može da bude različit i prilagođen trenutnim zalihama, ili čak godišnjem dobu! Tako će zima diktirati deserte bogate cimetom i “zimskim” začinima, dok će leto tražiti osvežavajuće kombinacije. Par predloga i saveta možete pronaći u nastavku teksta. Uz ponuđenu inspiraciju možda i Vas osvoje očaravajući deserti u čaši.

Baza deserta

Da bi se nešto zvalo desert u čaši, potrebno je da ima bar dva sloja. Obično je baza čvršća i podrazumeva neki vid biskvita ili kolača. Ako imate vremena, onda koru za tortu možete iseći na kolutove, koji odgovaraju dnu čaša za posluživanje, i iskoristiti ih kao osnovu. Postarajte se da ovaj sloj ne bude previše suv, ali sa previše natopljenim slojem postoji rizik da će sama osnova postati vodenasta. Prilagodite teksturu i stepen vlažnosti osnove sledećem planiranom sloju. Druga, brža i jednostavnija opcija, je da upotrebite mleveni keks pomešan sa malo istopljenog maslaca. Blago ga utapkajte u čašu prstima i dobićete čvrst donji sloj. Umesto ovako kreiranog donjeg sloja, možete dno čaše posuti izmrvljenim keksom, bez dodatnih sastojaka. Iako može izgledati suviše rastresito, dovoljno je da izdašno prekrijete dno, i sledeći sloj će lepo “leći” bez curenja do samog dna čaše.

 

Predlozi filova

Žurba Vas može naterati da upotrebite gotove filove, ali bez brige, i oni su raznovrsni, bogati, i aromatični. Primeri ovakvih filova su grčki jogurt, različiti voćni namazi poput džema ili pekmeza, čokoladni kremovi, ili kugle sladoleda. Ako odaberete dovoljno poseban fil poput džema od pomorandže ili džema od jagode sa šampanjcem, upravo ovaj fil će postati zvezda deserta. Da ih ostali potencijalni slojevi ne bi zasenili, neka budu komplementarni sa navedenim aromama ili dovoljno neutralni kao što je npr. šlag ili kugla sladoleda od vanile.

Ljubitelji voća mogu samo iseckati raznobojno voće i poslagati ga u slojeve različitih boja, što će providnim čašama pružiti prijatan vizuelni ugođaj. Međutim, voće može biti i deo pravog, ukuvanog, fila. Za ovu vrstu fila biće Vam potrebno voće po izboru, malo šećera, voda, i puding. Voće i šećer ćete kuvati u vodi na srednjoj temperaturi, i pred sam kraj dodati razmućeni puding, i sve sjediniti dok se ne dobije relativno ujednačena tekstura. Imajte na umu da je ovaj fil vreo pa je potrebno da desert koji ga uključuje, pre sledećeg sloja ili konzumacije, bude rashlađen u frižideru. Zimski desert u čaši možete napraviti tako što ćete bazi od keksa dodati narendane ili usitnjene pečene jabuke, cimet i muskatni oraščić.

Završni sloj

Za dodatan jak vizuelni utisak, desert u čaši možete ukrasiti. Onim neodlučnijim će pomoći praćenje sledećih smernica. Voćni desert ukrasite šarenim mrvicama, kriškama odabranog voća, ili u šlag sipajte malo prehrambene boje. Mahom čokoladni desert pospite čokoladnim mrvicama, ili lomljenim ili mlevenim orašastim plodovima. U svakom desertu će lepo izgledati i ceo keks koga ćete blago umočiti u fil da bi stajao uspravno. Igrajte se i zapamtite da ukrašavanje ne robuje pravilima, naročito ukoliko će među degustatorima ovog deserta biti i deca.

Da li volite deserte u čaši?

Idealan je kao posluženje za nenajavljene goste ili ukućane kojima se jede nešto slatko. Pažljivim planiranjem sastojaka može biti i izuzetno zdrav uz minimalan iznos kalorija. Možete ga napraviti za 5 minuta, ili mu se možete posvetiti par sati što će rezultirati pravim malim poslastičarskim remek-delom. Mogućnosti je mnogo, pa ćete sigurno pronaći jedinstvenu kombinaciju sastojaka baš po Vašem ukusu. Kao deo slatkog stola neke proslave, ili slatkiš kojim ćete ulepšati popodne, neka očaravajući desert u čaši bude Vaša sledeća poslastica.


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tri brza pikantna umaka
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?