Koliko se razumete u vina?

Koliko se razumete u vina?

Da li volite vino? Čak i osobe koje ne podnose ukus čistog crvenog ili belog vina, pronađu kompromis u mešanju ovih vina sa različitim sokovima, ili biraju distinktno voćna vina kao što je npr. kupinovo vino. Međutim, čak i ako ste do sad probali više vrsta, postoji šansa da samo niste probali sortu koja Vama prija. Vina se, pored boje i penušavosti, razlikuju i po još nekim osobinama koje mogu uticati na to da li ih rado konzumirate ili ih izbegavate. Kada biste iskreno odgovorali, šta biste odgovorili na pitanje koliko se razumete u vina?

 

Koliko_se_razumete_u_vina

Stara podela

Ako Vam je poznata neka podela onda je verovatno u pitanju jedna od tradicionalnih podela na crveno i belo vino. S tim što postoji još jedna bojaroze. Iako može zvučati zdravorazumski, činjenica da je belo vino belo, ne znači da se pravi isključivo od belih sorti grožđa. Osnovna razlika u proizvodnji crvenog i belog vina je u činjenici da li se zrno grožđa guli ili ne – tako možete pronaći i neka bela vina koja se prave od sorti koje su karakteristične za crna vina, ali su im zrna oguljena i adekvatno prerađena. Sad kada je donekle razjašnjeno poreklo nastajanja crvenog i belog vina, ostaje pitanje porekla rozea. Roze vino svoju divnu boju, koja varira od svetle nijanse ružičaste do boje maline, duguje procesu proizvodnje. Ceđeni sok grožđa se ostavlja kratko vreme sa ljuskama, pa sam nastavlja proces fermentacije. Zahvaljujući tom koraku, roze dobija svoju karakterističnu boju. 

Važni vinski pojmovi

Osnova Vam je jasna, i teško ćete pogrešno etiketirati vino u zavisnosti od njegove boje, ali šta ćemo sa drugim osobinama?

Jedna od najočiglednijih je penušavost. Verujemo da nećete imati problem da prepoznate penušavca na policama supermarketa. Svako penušavo vino u sebi sadrži određenu količinu ugljen-dioksida i zbog toga su flaše ovih vina dobro zapečaćene. Mehurići nisu tu samo zbog izgleda, i zahvaljujući njima neka od ovih vina su aromatičnija i pružaju zanimljiviji doživljaj konzumacije.

Vreme je da se priča malo zakomplikuje. Šta kad je vino dobijeno kupažom, blage je kiselosti i u pitanju je suvo stono vino? Iako su navedene neke od osnovnih vinskih karakteristika, moguće je da su Vam možda promakle, uprkos na godine konzumiranja. Kupaža je termin koji se odnosi na sam nastanak vina – da li je vino dobijeno mešanjem više sorti grožđa, odnosno kupažom, ili je u pitanju jednosortno vino. Što se kiselosti tiče, samo grožđe ima nekoliko kiselina – vinsku, jabučnu i limunsku kiselinu. One ostaju u vinu i tokom procesa fermentacije. Što je veća ukupna kiselost vina, to će ono imati oporiji ukus i biće, narodski rečeno, kiselije. Sva vina su, što se spektra kiselosti, tiče na kiseloj strani, a tanane razlike će Vam pomoći da shvatite šta Vi više volite. Takođe, pomoći će Vam i da postanete ekspert prilikom uparivanja hrane i vina. Ako pijete limunadu bez šećera velika je verovatnoća je da ćete uživati u kiselijim vinima, koja su najčešća bela. Možete skratiti sebi potragu za kiselim belim vinima i probati neki kvalitetan rizling. Ostao nam je još jedan nerazjašnjeni termin – suvo, poprilično neobičan epitet za opisivanje pića. Međutim, ovaj termin se odnosi na količinu šećera u vinu. Ukoliko je vino okarakterisano kao suvo, ono sadrži najmanji procenat šećera, do oko 4 grama po litri, dok njemu na suprotnom kraju stoji slatko vino, koje ima i oko 50 grama šećera po litri. Još dve kategorije slatkoće, pored nabrojanih su polusuvo i poluslatko vino.

 

Koliko-se-razumete-u-vina1

 

Šta sa stečenim znanjem?

Nije neophodno da budete somelijer da biste umeli da odaberete vino za sebe.

Pažljivo analizirajte svoj ukus. Istražite vina koja Vam se već sviđaju i vrlo je moguće da će Vam se svideti vina sličnih kupaža. Možda više volite španska vina u odnosu na italijanska?

Ceo proces potrage za novim omiljenim vinom ima samo jedan imperativ, a to je zabava. Uživaćete degustirajući različite sorte, dok, paralelno, istančavate čula ukusa za prepoznavanje finih aroma, koje će Vas, bar za nijansu, približiti pravim poznavaocima. Ako ne želite da otpočnete proces otkrivanja što pre, predlažemo Vam kombo set vina, koji u sebi sadrži jedno vatreno špansko vino Sandre de Toro, domaću kupažu belog vina Trijumf Selection Aleksandrović, i elegantni roze penušavac Proseko Roze.

Nadamo se da smo uspeli da malo obogatimo Vaše znanje i da promenimo, bar za nijansu, Vaš odgovor na pitanje koliko se razumete u vina?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?