Koji su to najpoznatiji sirevi na svetu?

Koji su to najpoznatiji sirevi na svetu?

Bilo da ste ljubitelj sira, ili ne, sigurno ste imali priliku da se upoznate sa bar par vrsta ove mlečne delicije. Iako zvanično spada u mlečne proizvode, po svom ukusu i teksturi, ali i širokom spektru primene, sir se izdvaja od ostatka mlečnih proizvoda. Podjednako često ga možete naći i na pizzi, ali i u kolačima. Dovoljno je jakog ukusa da mu ostale namirnice nisu ni potrebne i možete uživati u njemu uz čašu dobrog vina. Neko voli svež, mladi sir, dok neko bira čvrste, stare sireve koji su odstojali neko vreme.

Da li znate koji su najpoznatiji sirevi na svetu?

Pred vama se nalazi lista najpopularnijih sireva Evrope.

najpoznatiji sirevi

 Grčka feta – zvezda letnjih salata

Feta je sir koji je verovatno najzastupljeniji na našim prostorima. Dolazi nam iz prijateljske Grčke i jedan je od njihovih najpoznatijih proizvoda. Uglavnom se proizvodi samo od ovčijeg mleka, ali mu može biti dodato i kravlje mleko, u daleko manjoj meri. Ako se pravi na tradicionalan način, pravi se od nepasterizovanog mleka, dok se danas, može naći i u pasterizovanoj varijanti. Feta ima prepoznatljiv kiselkasto slani ukus i idealna je za salate.

feta sir

 Mocarela – ima li pizze bez ovog sira?

Iako se mnogi ne slažu sa tim, Italijani su i dalje neprikosnoveni pizza majstori, a italijansku pizzu ćete retko pronaći bez mocarele.  Prava mocarela se pravi od bivoljeg mleka. Danas je ta varijanta izuzetno retka, i češća je varijanta mocarele napravljene od kravljeg mleka. Potiče iz italijanske regije Kampanija. Za razliku od feta sira mocarela ima blag, neslan ukus. Bele je boje, glatke površine, bez tvrde korice i oblikovana je u ovalne loptice. Prepoznatljiva je i po elastičnoj unutrašnjosti.

mocarela sir

 Vindzor sir – neobičan sir crvene boje

Ovaj sir od ostalih, uglavnom belih i žutih sireva, pored boje izdvaja i činjenica da se tokom pripremnog procesa preliva vinom. Pravi se u Engleskoj od kravljeg mleka koje se pasterizuje, ukiseli i ostavi da odstoji neko vreme. Zatim se seče na sitnije komade i pušta se da odstoji još neko vreme. Sledeći korak je kuvanje u trajanju od pola sata. Ključno je da se tokom ovog koraka sir neprekidno meša. Posle par sušenja i ostavljanja da odstoji, parčad sira se polivaju Portom ili Bordoom. Sir prima boju vina, ali i jaku aromu.

Parmezan – ili, izvorno, Parmiđano

Pod imenom parmezan je poznat na našim prostorima, ali i na zapadu. Međutim pravo, italijansko, ime ovog sira je Parmiđano. Za razliku od mocarele, u pitanju je tvrdi sir.  Puno ime glasi Parmiđano Ređano.
Pravi Parmiđano Ređano nije lako naći. Danas se proizvodi i u Lombardiji dok je ime dobio po italijanskoj regiji Parmi.

parmezan sir

Ima blag, prijatan ukus, a jelima se dodaje u svojoj rendanoj varijanti. Iako je rasprostranjen i u ostalim državama Evrope, pravi Parmiđano Ređano potiče iz Italije, i samo iz Italije. Ostale varijante ovog sira nisu ni prineti njegovoj originalnoj Parma verziji.

Danablu – ponos Danske

Bez obzira što smo navikli na kombinaciju sira, maslina i mediteranskog sunca, i severni narodi imaju svog keca u rukavu. Pod jakim uticajem Francuske i njenih buđavih sireva Danci su napravili svoj buđavi sir – Danablu.

Postoji malo duže od jednog veka i pristupačan je svima. Iako ne važi za neki luksuzan sir, Danablu ima izuzetno snažan ukus koji se teško zaboravlja. Za pripremu ovog sira se koristi kravlje mleko, ali se proces razlikuje od uobičajenog procesa za izradu sira. Pre sazrevanja pušta se da buđ prođe kroz surutku. Tokom prodiranja kreira plave linije koje se šire unutar sira. Jednom kada probate Danablu, nećete zaboraviti ni njegov ukus, ali ni njegov izgled.

budjavi sir

 Koji je vaš omiljeni sir?

Svet je prepun sireva različitih oblika, tekstura, boja, ukusa i mirisa. Prave se od raznih vrsta mleka, na različite načine. Čuvaju se drugačije, sazrevaju drugačije i kombinuju se drugačije. Iako većinu možete jesti bez bilo kakvih dodataka, pravi gurmani će vam uvek reći da ne ide svaki sir uz svako jelo. Tako imamo sireve koji su sjajni za mesne ovale, sireve bez kojih je testenina nezamisliva, već spominjane sireve za pizzu, ali i sireve koji su neizostavan deo nekih od najaktuelnijih poslastica.

Ako već volite sir, velika je verovatnoća da imate svoj omiljeni, ali ukoliko vas put odvede u bilo koju evropsku državu, probajte lokalni sir. Desetine i desetine sireva nisu spomenuti u ovom članku, a sigurno zaslužuju vašu pažnju. Na vama je da otkrijete koji najviše prija vašem senzibilitetu.


1 komentar


  • Ružica Vasić

    Moj omiljeni sir je sir iz mog kraja, vlaški sir koji pravi naš prijatelj Minćor, koji osim najboljeg sira (punomasni kravlji sir), pravi i najbolje vino koje najlepše miriše, na grožđe vijalu ♥️♥️♥️


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?