Koja pasta je stvorena za Vas?

Koja pasta je stvorena za Vas?

Svet testenine krije razna, prosečnom čoveku, neotkrivena blaga. Ukoliko se osvrnemo na prisustvo testenine u popularnoj kulturi – najčešće ćemo naići na lazanje, špagete, ili makarone. Azijska dela su, pak, okrenuta sveprisutnim nudlama.  Iako spomenutim vrstama ništa ne fali, i zasluženo su toliko voljene i dostupne širom sveta, uz samo malo truda, možete otkriti nove vrste, koje će Vas oduševiti drugačijom teksturom, ukusom, pa i oblikom. U nastavku teksta ćemo Vam približiti njih par, a vi onda lako možete saznati koja pasta je stvorena za Vas.

 

Fetućini

 

Da, fetućini pasta se razlikuje od taljatela! Iako su izuzetno slične, ipak su razlike dovoljno primetne. Taljatele su šire, ali je samo testo tanje. Obe vrste se prave od brašna i jaja, s tim da se taljatele češće pripremaju sveže. Sveže fetuccinne je najbolje iskoristiti u roku od par dana. Zbog činjenice da je testo deblje kod fetućina, najbolje je iskombinovati ih sa jačim, intenzivnijim sosevima. Ukoliko je u njima prisutno meso, neka bude mleveno ili fino usitnjeno, da bi se arome lepo sjedinile sa svakim pojedinačnim fetućini komadom. Još jedna vrsta testenine na koju fetućini liče su lingvini, ali oni su još uži. U fetućini pasti će uživati ljubitelji jela koji vole da tokom konzumacije paste osete ukus testa, naročito ukoliko napravite fetućine poštujući neki izvorno italijanski recept.

 

Fuzili

 

Neodoljivog i neobičnog oblika, fusilli pasta će Vam izmamiti osmeh na lice. Ako je pravite u kućnim uslovima, zahtevaće od Vas izuzetnu veštinu prilikom izrade, naročito prilikom oblikovanja, tako da je lakše prepustiti to majstorima svog zanata i fuzile nabaviti u već gotovom, odnosno sušenom, obliku. Kao i ostala testenina, brzo se kuvaju, ali su izuzetno zahvalni kada je u pitanju kombinovanje sa prelivima i sosevima, i to upravo zahvaljući svom spiralnom obliku. Dovoljne dužine, svaki pojedinačan fuzili, u svojim “prorezima” hvata i najređe dodatke, zadržavajući ukus. Sami fuzili su rustičnog ukusa zahvaljujući izradi od durum pšenice odnosno semolina brašna. Ukoliko ste raspoloženi za pravi kulinarski eksperiment iskombinujte fuzili sa pistaćima sa pestom od pistaća, mortadelom, ili prelivom koji ima citrusni šmek.

 

Pene

 

Laici će ih često pomešati sa makaronama, ali pene su ipak posebna vrsta testenine. Penne odnosno olovka, imenom sjajno opisuje oblik ove testenine. U pitanju su relativno kratki cilindri, krajeva sečenih pod oštrim uglovima, sa urezima po dužini svakog komada. Šuplje, i zahvaljujući rebrastoj površini, pene lako zadržavaju arome sosa po izboru. Najbolje će se slagati sa mesnim prelivima, ali su sjajan izbor i za razne kombinacije sa italijanskim, ili nekim drugim, sirevima. Kada su pene u opticaju, za razliku od fetućina, prelivi mogu sadržati i veće komade mesa, ili povrća. Takođe, baš kao i spomenute makarone, mogu da se prelivene zapeku u rerni, čineći pripremu još jednostavnijom. Da biste uživali u italijanskoj testenini, na italijanski način, birajte onu koja se proizvodi u Italiji kao što je Penne La pasta di Camerino i uživaćete u autentičnom i prepoznatljivom ukusu.

 

 

Koju testeninu Vi birate?

 

Špagete, lazanje, njoke, ili domaći tašci, valjušci, rezanci, pa knedle odnosno gomboce, razni su oblici testa u kojima se vekovima uživa. Testo trpi slane, slatke, ali i kisele prelive, ublažavajući previše kisele note punoćom svog ukusa. U skladu sa preferiranim kombinacijama, majstori su vekovima kreirali i različite vrste testenine. Kada bismo zašli u neko rustično seoce u Italiji, sigurno bismo naišli na skroz jedinstven recept i tehniku pravljenja neke domaće testenine lokalnih domaćica. Baš takvo bogatstvo pruža fantastičan izbor, pa možemo uživati u testeninama raznih sastava, od čisto pšeničnih do onih od mešanog brašna ili brašna sa dodacima, kao što su njoke sa spanaćem. Da li sad imate odgovor na pitanje koja pasta je stvorena za Vas?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Najukusniji recept za banana hleb
Pet koktela kojima možete ulepšati nadolazeće praznike
Napravite fantastičan praznični rižoto!