Kako se pije čaj?

Kako se pije čaj?

Čaj je jedan od vesnika hladnijeg vremena, bar u našim predelima. Međutim, u čaju se može uživati tokom cele godine, nezavisno od temperature, vlažnosti vazduha ili stanja našeg organizma. Ako pitate nekog iz mlađe populacije verovatno će čaj asocirati sa neophodnom hidratacijom organizma tokom bolesti.

Čaj je mnogo više od toga. Ispija se hiljadama godinama i zaslužno traje i dan danas. Čak i ako ga konzumirate, možda i svakodnevno, da li znate kako se pije čaj?

kako se pije čaj

Čaj kroz istoriju

Iako ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo, ali važi uverenje da je čaj prvi put konzumiran 2700 godina pre nove ere na području današnje Kine. Odatle se par desetina vekova kasnije raširio po Evropi i celom svetu. Prvo je ušao u redovnu, dnevnu, upotrebu, kao napitak u kom se uživa, na području Kine. Posle nje su sledeći verni konzumenti postali stanovnici Japana i Tajvana.
Što se same Evrope tiče, čaj je jedan od nacionalnih simbola Velike Britanije tačnije Engleske. Iz same Engleske potiču neke od najprestižnijih mešavina čaja kao što su tipičan engleski čaj ili nadaleko poznati Earl Grey. Ako ste rođeni Englez onda se pretpostavlja da pijete čaj, i to čak i par puta dnevno.

turski čaj

Pored Engleske odnosno Velike Britanije, još jedna država ima vekovima staru kulturu ispijanja čaja – u pitanju je Turska. Turska je čak broj jedan među država po prosečnoj konzumaciji čaja po glavi stanovnika. Iz Turske se čaj proširio i na Balkan, samo što se kod nas čaj ispija iz šoljica, dok Turci preferiraju stakle čašice u obliku lale.

Ritual ispijanja

Sam proces konzumacije ima jasno definisane korake koji su karakteristični za englesko ispijanje čaja. Čaj se retko degustira sam – obično ga prate sendviči ili kolačići. Ukoliko su u ponudi i slana i slatka varijanta, prvo se konzumira slano. Tradicionalno se na stolu nalazi beli čipkani stolnjak, ali je u pitanju običaj koji je skoro u potpunosti iskorenjen. Salveta stoji sa leve strane šoljice odnosno tanjirića. Ako se čaj sipa iz čajnika, čaj bi trebalo da sipa domaćin.

Samo ispijanje, po bontonu, podrazumeva samo dizanje šoljice, dok tanjirić ostaje na stolu. Između gutljaja šoljica se vraća na tanjirić. U visokom društvu je nepristojno i umakati keks u čaj, ali se retko kome pruža prilika da robuje baš toliko strogim pravilima, pa čajni kolutići često završe u čaju.

Šta se konzumira uz čaj?

Pored spomenutog čajnog keksa koji se svojim jednostavnim, blagim, ukusom sjajno uklapa sa jakom aromom čaja, čaju se često dodaju sastojci i tokom same pripreme odnosno pre prvog gutljaja.

ispijanje čaja
Jedan od tih sastojaka je mleko. Mleko se ranije dodavalo pre samog čaja – da šoljica ne bi pukla, a danas je stvar lične preferencije. Mleko ublaži i obogati aromu samog čaja, a samim tim ga čini i bezbednijim po želudac. Čaju se često dodaje i limun – zbog zdravlja, ali temperatura čaja uništi većinu zdravih sastojaka samog limuna. Stvar je lične preferencije da li ćete čaj biti zaslađen, a u ovu svrhu možete birati šećer ili med. U poslednje vreme su popularni i tanki kolačići promera same šolje koji se stavljaju iznad same šolje pa toplota čaja topi kolačić i otpušta njegov karamelasti fil direktno u čaj.


Ako želite da unesete i dašak žestine, čaju možete dodati malo viskija. Ova kombinacija će Vas garantovano zagrejati u danima koji slede.

Da li volite čaj?

Preko tradicionalnog konzumiranja čaja u rinfuzi do modernih kombinacija ukusa i kolačića od karamele, čaj je tu, voleli ga ili ne. Pored bezbroj zdravstvenih benefita, sam čin ispijanja čaja koji zahteva vreme i, bilo bi idealno, mir, blagotvorno deluje i na mentalno zdravlje pojedinca.


Danas možete birati između bezbroj ukusa i bar još toliko mešavina. Sigurno postoji bar jedan čaj po Vašem ukusu. Ako ne možete da se odlučite ili ne volite da ispijate uvek isti napitak možete odabrati neku od selekcija čajeva u luksuznoj drvenoj kutiji. Ovo pakovanje je idealno i kao poklon. Sastoji se od 100 kesica čaja – ukupno 10 vrsta po 10 kesica i pruža bogat izbor uključujući klasične ukuse ali i čaj od marakuje.

delikatesi čaj

Rinfuzni čaj, s druge strane, pruža pregršt prilika za kreiranje sopstvene mešavine. Naročito ako ste u mogućnosti da sami uzgajate potrebne biljke.

Da li vi imate omiljeni ukus čaja? Da li čaj ispijate tradicionalno ili Vas ne zanima kako se pije čaj?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tri brza pikantna umaka
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?