Kako odabrati pravo vino uz jelo

Kako odabrati pravo vino uz jelo

Ako ste se pitali kako odabrati pravo vino uz jelo, odgovor leži u iskustvu. U scenama iz filmova redovno viđamo nekog gurmana koji iz vinskog podruma izvlači prašnjavu bocu vina koja se savršeno slaže uz posluženo jelo. Svi gosti bivaju oduševljeni lagano degustirajući odabrano piće. Međutim, ove scene nisu rezervisane samo za filmove. Verovatno poznajete bar jednu osobu čijim se veštinama kombinovanja alkohola i glavnog  jela divite.

Da ne biste trošili vreme na beskonačan broj kombinovanja vina i odgovarajućih namirnica, ispratite naše savete i oduševite svoje društvo novostečenim znanjem.

Radi lakšeg snalaženja, jela ćemo grupisati prema osnovnoj podeli vina na crveno odnosno crno vino, belo vino, roze, i penušavo vino, poznatije kao šampanjac.

pravo vino uz jelo

 Crveno vino – najrasprostranjenija vrsta vina

Ako imate više od 18 godina sva je prilika da ste bar jednom u životu probali crveno vino. Ono je pratilac raznih tradicionalnih svečanosti vekovima unazad. Na našim prostorima je češća crveno vrsta vina od belog, i kao takva se najčešće i nalazi u sklopu trpeze.

Pitanje je da li grešimo prilikom služenja crvenog vina i hrane?

Čak i somelijeri amateri će vam reći da se crveno vino najbolje slaže uz crveno meso. Crveno vino punog ukusa će savršeno ispratiti jaku aromu crvenog mesa. Jako začinjena jela, naročito ukoliko su začinjena čilijem, takođe zahtevaju crveno vino. Iako su pivo i roštilj nerazdvojni, sledeći put pokušajte da pivo zamenite crvenim vinom i obogatićete svoj čulni doživljaj. Na sajtu, među delikatesima, možete pronaći razne varijante crvenog vina, ali ukoliko vam je pored vrste vina i ukusa, bitno i kako flaša izgleda onda odaberite Calvet Bordo.

vino i jelo

Belo vino – rezervisano isključivo za prave ljubitelje vina

Crno vino ćete sretati svuda, od restorana do kućnih zabava, dok je belo vino uglavnom prisutno u domovima istinskih ljubitelja ove sorte. Iako važi pravilo da se najbolje slaže uz školjke i ribu, nije rezervisano samo za morske plodove. Možete ga poslužiti uz mladu teletinu, ili bilo koji pernati obrok. Dobro se slaže i uz zrele sireve, intenzivnijeg ukusa. Ako dočekujete nenajavljene goste, uz predjelo i razgovor, poslužite i stari dobri Pinot Grigio i veselje će trajati satima. Imajte na umu da je belo vino manje slatko od crnog.

vino i hrana

Roze – skriveni dragulj među vinima

Iako ova vrsta vina postaje sve popularnija, naročito među ženskim delom populacije, često ostaje u senci crnog i belog vina. Neobične boje i još neobičnijeg načina pravljenja, roze je nepravedno zapostavljeno piće. Najbolje se slaže uz suhomesnate proizvode i čorbe i rižota. Ako ste za obrok odabrali sir uz mekanu testeninu, roze je takođe pravi izbor. Nadamo se da će vam navedene preporuke otvoriti oči i da ćete ovom vinu dati priliku da zablista. Za početak odaberite Skalaborne Roze i ko zna, možda baš ovo vino postane vaš miljenik i glavna zvezda vašeg privatnog bara.

Šampanjac – za sam kraj!

Ovo penušavo vino je jedan od najupečatljivijih simbola proslava. Ne postoji svečanost, bilo privatna ili poslovna, uz koju ne bi išao šampanjac. Međutim, ovo vino može da bude sjajan aperitiv ili sastavni deo bilo koje vrste druženja. Uz neke uobičajene kombinacije, kao što su hladna predjela, luksuzni sirevi ili kanapei, šampanjac i jagode su izvrsna kombinacija!

spojiti pravo vino uz jelo

Pored jagoda, možete poslužiti i neko drugo voće ili čak voćnu salatu. Takođe ga možete poslužiti i uz razne vrste kolača, ali pazite da ne preterate, jer je šampanjac intenzivan sam po sebi. Uvek ga služite hladnog i u odgovarajućim čašama! Neka šampanjac Clicquot bude vaš vodič u penušavu zemlju zadovoljstva.

Bitno je da se u vinu uživa

Bilo koju vrstu vina da odaberete, svaka od navedenih vrsta je s razlogom tu već više vekova. Ako poslušate naše savete upotpunićete svoje hedonističke izlete pravim izborima. Čak i bez mrvice somelijerskog obrazovanja i iskustva moći ćete da parirate vrhunskim gurmanima. Iako ćete prvenstveno zadovoljiti sebe i svoje čulo ukusa, ni posetioci vaših zabava neće ostati imuni.

Nesebično podelite svoje znanje i širite radost. Ako ste raspoloženi za eksperimentisanje onda birajte i različite suvoće vina u okviru svake vrste i sorte i za par meseci ćete pronaći vama svojstvenu savršenu kombinaciju. Dajte sebi vremena i ne opterećujte se pritiscima. Kombinujete različite aperitive i glavno piće. Ne zaboravite, vino je tu da se u njemu uživa, a uz naše savete ćete iz svakog vina izvući maksimum užitka, koji svakako zaslužujete.


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?