Kako odabrati dobro kraft pivo

Kako odabrati dobro kraft pivo

Da li znate kako odabrati dobro kraft pivo? I da li znate kakve sve vrste kraft piva postoje? Ovaj tekst je tu da vam odgovori na ova dva vrlo bitna pitanja, i da vam smernice koje će vam pomoći da još više uživate u ovom specifičnom napitku. Isto tako ovaj tekst vam može pomoći i da bolje raspoznajete kraft piva, te da lakše doneste odluku koje najbolje pokloniti vašim prijateljima na predstojećim druženjima ispred TV-a ili u prirodi.

kraft pivo

Šta je kraft pivo?

Kraft pivo predstavlja proizvod malih, nezavisnih, zanatskih pivara. Do danas ih je u Srbiji registrovano 54. Svaka od njih proizvodi jedinstveno pivo unikatnog ukusa. Čak i vi možete napraviti kraft pivo u kućnim uslovima. Međutim, jasno definisani koraci i adekvatni sastojci ponekad nisu dovoljna garancija sjajnog proizvoda.

Najčešće vrste kraft piva

Postoji više vrsta kraft piva, ali se najčešće dele na lager i ale piva. Ale ili takozvana ejl piva su češća na našim prostorima. Jedna od najčešćih podela ejl piva je na porter, stout i amber ejl piva.

Porter pivo je tamne boje i ima zagoreo ukus i višu količinu alkohola. Stout pivo je malo svetlije od portera, i slađe je.

Amber pivo je još svetlije od stouta. Takođe je slatko. Irski ejl je pivo koje je crveno boje i slatkastog ukusa. Pejl ejl je svetlo pivo, koje ima malo gorči ukus. Često se oseti i voće. Indijski pejl ejl je riđe boje i vrlo je gorak.

Lager kraft pivo možete prepoznati po bogatoj i dugotrajnoj peni. Lager pivo ima puniji ukus, izraženu gorčinu i aromu. Informacije o vrstama vrenja vam neće biti od velikog značaja. Svaki kraft majstor će dodati svoj potpis pivu i u tom leži čar svakog kraft piva ponaosob.

delikatesi kraft pivo

Saveti za odabir

Ako ste se zapitali koje pivo bi odgovaralo vašim afinitetima ispratite sledeće savete i vaša potraga će biti efikasnija i svakako ćete potrošiti manje vremena i novca.

Definišite sopstveni ukus

Prvi i osnovni korak je da definišete svoj ukus. Morate biti svesni da se ljudi razlikuju. Tako se i pivo razlikuje po postotku alkohola, ali i po stepenu gorčine ili slatkoće. Čak i da odaberete nekog iz vašeg društva, velika je verovatnoća da će vam se svideti različita kraft piva. Šta birate? Tamno ili svetlo pivo? Slabo ili jako? Slatko ili gorko?

Informišite se o kraft pivu

Drugi korak koji vam može pomoći prilikom odabira adekvatnog piva je pravovremeno i precizno informisanje. Pre odlaska u provod ili nabavku, inforimišite se o pivima koja nameravate da konzumirate. Ukoliko već imate omiljeno kraft pivo, potražite informacije o njemu i lako ćete pronaći piva njemu slična.

kraft pivo

Potražite preporuke

Imajte na umu da ne možete uzeti svaku preporuku kao preporuku kraft piva za vas. Pokušajte da pronađete osobe koje imaju i znanje i iskustvo. Konobari su često u žurbi i najverovatnije će vam preporučiti piva koja su pred istekom roka ili piva koja se najčešće konzumiraju.

Bolja opcija je da pitate šankera, naročito ukoliko je pasionirani ljubitelj piva. Takođe, možete pitati nekog ko već pije kraft piva, ali uvek se raspitajte i o njegovom ukusu, da ne biste ostali razočarani.

delikatesi pivo

Birajte mesto konzumacije

Bilo da se odlučite za izlazak ili kupovinu kraft piva, raspitajte se gde je najbolja ponuda. Birajte pivnice koje su poznate po kraft pivima. Veća je verovatnoća da će imati širi asortiman i sveža piva, ali i radnike koji su upućeni u tematiku i koji vam mogu pomoći svojim preporukama. Potražite specijalizovane prodavnice.

Ponekad ćete biti u mogućnosti da nabavite pivo u pivnici ili da ga nabavite čak direktno od samog proizvođača. Ako niste sigurni gde biste počeli sa svojom potragom, pogledajte ponudu kraft piva na našem sajtu.

kraft piva

Delikatesi preporuke

Nemojte odustajati na prvi gutljaj. Dajte kraft pivu šansu. Sigurno ćete pronaći kraft pivo po vašem ukusu. Iako skuplja piva po pretpostavci garantuju bolji kvalitet, nekad cena nije merilo. Ako ste početnik i niste spremni da izdvojite veću količinu novca, možete probati Amber Bernard pivo koje je trenutno na popustu.

Ukoliko volite dobar dizajn, i skloniji ste eksperimentisanju onda možete probati pivo neobičnog i upečatljivog naziva Delirium Tremens. Za vikinške duše tu je Gulden Draak čiji dizajn etikete neodoljivo podseća na drakar, iako je u pitanju belgijsko kraft pivo.

Započnite svoju potragu za najboljim kraft pivom već danas

Ako uzmemo u obzir činjenicu da Srbija ima 54 registrovane male pivare, možemo pretpostaviti broj nezavisnih pivara na teritoriji cele Evrope. Međutim, danas su nam dostupna i piva sa ostalih kontinenata koja se od evropskih razlikuju po tradicionalnom načinu pripreme i dominantnim ukusima. Od bezbroj vrsta kraft piva, sigurno će vam bar jedno prijati. Započnite svoju potragu već danas i pogledajte odabrana kraft piva u našoj ponudi.


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?