Pesto, kao klasičan italijanski sos, najčešće koristimo upravo uz italijansku testeninu kao što su špagete ili taljatele. Međutim, upotreba ovog sosa ne mora biti ograničena uobičajenim kombinacijama. Neodoljivo aromatičan, intenzivnog mirisa i ukusa, obogatiće i najjednostavnije namirnice. Možete napraviti svoj domaći pesto, ili možete posegnuti za već pripremljenim verzijama, koji god da odaberete, uživaćete u osveženim jelima. Možete ga koristiti kako za ručak, tako i za ostale obroke, pa čak i predjela, jer će zasijati u svakoj prilici. U nastavku teksta ćemo Vam prikazati predloge kako da uvrstite pesto sos u svakodnevnu ishranu.
Nezaboravan dodatak glavnim jelima
Ovaj put ćemo preskočiti testeninu i preći na meso. Što se piletine tiče, pesto može poslužiti kao nadev belom mesu, koje ćete zatim posuti sirom, i zapeći u rerni. Takođe se može koristiti kao marinada pre pečenja, ili kao preliv nakon termičke obrade. Pesto se slaže i sa svinjetinom, naročito sa fileom ili kotletima. Ako želite hrskavu koricu, na svinjski file nanesite mešavinu pesta, prezli i sira, i sve to zapecite u rerni. Kao i sa piletinom, i svinjetini može poslužiti kao preliv nakon pečenja. Što se ribe tiče, birajte losos, pastrmku, ili belu ribu. U svim slučajevima će limun, krompir, blitva, ili bilo koje grilovano povrće, biti idealan dodatak ribi obogaćenoj pestom. Možete ga kombinovati i sa morskim plodovima, ali pazite da ne preterate sa količinom samog sosa.
Dresing salatama
Iako ne deluje kao sos kom je mesto u salatama, isprobajte ga u nekoj od sledećih kombinacija, pa onda donesite sud. Klasična grčka salata, koja se sastoji od feta sira, svežeg krastavca, paradajza, crvenog luka, i maslina će rado prigrliti aromantičnost italijanskog pesta. Umesto fete možete staviti i mocarelu, ako Vam ona više prija. Ako ste ljubitelj zelene salate, dodajte joj krutone, rendani parmezan, i pesto razblažen maslinovim uljem. Za nešto egzotičniju varijantu, tu je kombinacija rukole, orašastih plodova, kao što su orasi ili pistaći, izmrvljeni feta sir, i malo pesta da zaokruži priču morskih obala. Vegansko jelo, ili topla salata, podrazumeva pečene tikvice, papriku, kao i plavi patlidžan, pa se pesto preliva preko još uvek toplog povrća.
Zvezda zakuske
Poslužite ga u dekorativnoj činiji uz suhomesnatu platu po Vašem izboru. Naročito ako se ta plata sastoji od suhomesnatih proizvoda, sireva poput mocarele, burate ili fete, zelenih i crnih maslina, kao i zapečenih brusketa, ili parčadi bageta, premazanih belim lukom i maslinovim uljem. Pesto može biti deo i mini sendviča, koji su napravljeni od pršute, pančete, ćurećih prsa, paradajza, sira, ili grilovanog povrća.
Može se služiti i u salatama koje kombinuju voće, sireve, i orašaste plodove, ali su takve salate rezervisane za prave, dovoljno hrabre, gurmane, koji bi probali tanke kriške zelene jabuke, na kojima se nalaze listići čedara i par kapi pesto sosa. Ovakve kombinacije su sofisticirane za kanapee elegantnih dešavanja, a jedno takvo mini dešavanje možete upriličiti i u svoja četiri zida svaki put kad poželite ugođaj svetskih restorana. Oni koji su raspoloženi za ipak malo sigurnije eksperimente neka umesto paradajz sosa premažu podlogu za picu pesto sosom. Birajte sireve jačih aroma, pančetu, pečurke ili artičoke, sušeni paradajz ili kapar, i dobićete picu koju će pamtiti svako ko je proba.
Sa čime Vi kombinujete pesto sos?
Možda nije sos koji se često sreće na trpezama širom zemlje, ali se podrazumeva da ga konzumirate ukoliko ste ljubitelj italijanske kuhinje. Pesto, sa svojim prepoznatljivim, intenzivnim, notama svežeg bosiljka, belog luka, maslinovog ulja i parmezana, može potpuno da promeni ton jela. Bilo da ga koristite kao deo glavnog jela, salate, ili predjela, ponekad je i par kapi pesta sasvim dovoljno! Sa čime Vi kombinujete pesto sos?
Ostavite komentar