Kako da napravite neodoljivi sorbe?

Kako da napravite neodoljivi sorbe?

Sa lepim vremenom stiže i potreba da se rashladimo. Iako su sladoled i voćne salate već isprobani, uobičajeni, načini rashlađivanja, na scenu, tokom poslednje decenije, stupaju i đelato, ali i različite varijante osvežavajućih frapea i smutija. Međutim, jedan letnji desert još uvek nije dobio pažnju koju zaslužuje – u pitanju je čuveni sorbe. Možda odgovor leži u činjenici da nije lako dostupan kao ostale navedene delicije, ali jednom kada probate kvalitetan sorbe, velike su šanse da će preuzeti prvo mesto na Vašoj listi letnjih slatkiša. Ukoliko nastavite sa čitanjem, otkrićete šta je to sorbe kao i, ono što Vas verovatno više zanima, kako da napravite neodoljivi sorbe.

Šta je to sorbe?

Zvuči aristrokratski, zar ne? Kao da je u pitanju neka poslastica rezervisana samo za višu klasu, koja govori više jezika, i non stop putuje svetom. Međutim, iznenadićete se! Ukoliko imate zamrzivač možete da napravite sorbe! Sorbe je ledeni užitak napravljen od voćnog pirea, ili soka, kom su dodati voda i šećer, i takva smesa je, zatim, smrznuta. Šta ga razlikuje od voćnih sladoleda? Sorbe ne sadrži mleko ili mlečne proizvode!

O poreklu sorbea se još uvek raspravlja. Navodno se spominje još pre nove ere, pa čak i u starom Egiptu kada su gosti faraona posluživani mrvljenim ledom i voćem, ali je sorbe pravi bum doživeo u renesansnoj Evropi. Tada je počeo da se konzumira u obliku u kom ga jedemo danas. Jedno vreme je bio neizostavan deo gozbi kao desert, ali i kao posebna vrsta osvežavajućeg predaha pre sledećeg jela.

Šta je to sorbe?

Jednostavan recept

Od uređaja su Vam potrebni zamrzivač i blender, ako nemate blender, onda upotrebite ceđen sok voća po želji, ali sorbe će imati bolju teksturu i intenzivniji, kompletniji, ukus, ukoliko koristite fino usitnjen voćni pire.

Neophodni sastojci:
Voda – tri šolje
Kristal šećer – jedna šolja
Voće po želji – četiri šolje iseckanog voća

Da biste osigurali idealnu razmeru sastojaka koristite šolje identične veličine. Vodu i šećer zagrejte na visokoj temperaturi i mešajte dok se sav šećer ne rastopi. Sklonite posudu i sačekajte da se ovaj šećerni sirup dovoljno ohladi. Zatim, prespite sirup zajedno sa voćem u blender, i blendajte sve dok ne dobijete ujednačenu teksturu. Ovu smesu prespite u posudu za zamrzivač i stavite posudu u zamrzivač na minimum 2, 3 sata. Sorbe se vadi kašikom za sladoled, grebanjem po površini zamrznute smese. Loša vest je ukoliko su formirani kristali leda – to znači da je Vaš sorbe predugo stajao u zamrzivaču.

Kada jednom usavršite pravljenje sorbea sa Vašim omiljenim voćem, na scenu mogu stupiti i alkoholni sorbei, ili, čaši Vašeg omiljenog rashlađenog rozea, dodajte kuglu sorbea i uživajte u neuobičajenoj fuziji ukusa.

Da li ste spremni za ovu poslasticu renesansnih dvorova?

Da li ste spremni za sorbe - poslasticu renesansnih dvorova?


Jednom kada napravite sorbe po Vašem ukusu, shvatićete zašto je bio cenjen i kod najprobirljivijih degustatora kroz istoriju. Ako su Vam dosadile voćne salate, a ceđeni sokovi su Vam monotoni zbog nezanimljive teksture, onda je sorbe rešenje za Vaše letnje osveženje. Dobra vest je i što ima manje kalorija nego sladoled, pa možete uživati u njemu, čak i ako pazite na ishranu, ali budite oprezni – sorbe, ipak, ima dosta šećera. Igrajte se ukusima, mešajte voće, menjajte zaslađivače, ali imajte na umu da sorbe prestaje da postoji ukoliko mu dodate bilo koji mlečni proizvod. Nedostatak punijeg ukusa možete nadoknaditi konzumacijom đelata.

U sorbeu mogu uživati i deca, naročito ukoliko pokušavate da izbegnete kupovinu industrijskih sladoleda, a nemate uslove, odnosno, neophodne uređaje, za pravljenje kućnog sladoleda. Ko zna, možda postanu ljubitelji sorbea od malih nogu. Iako je danas dostupan za kupovinu, retko je u pitanju čist sorbe od samo tri gore navedena sastojka. Da li ste voljni da ovom viševekovnom slatkišu date šansu? Koje voće biste prvo upotrebili kada biste želeli da napravite neodoljivi sorbe?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?