Kako da napravite limunadu za pamćenje

Kako da napravite limunadu za pamćenje

Iako prvobitno asocira na letnje dane zbog svog osvežavajućeg karaktera, limunada je piće koje se rado pije tokom cele godine. Bilo da je pravite kod kuće, ili je lagano degustirate u bašti nekog kafića, retko kada ćete uspeti da primetiti tanane razlike u ukusu. Ukoliko Vam je klasična limunada postala monotona, ili biste samo želeli da je probate i u nekoj drugoj verziji, u nastavku ćemo Vam predložiti par načina kako da napravite limunadu za pamćenje.

Mešajte razne vrste voća

Kiselost prirodne limunade, kojoj ne želite da dodajete šećer, možete ublažiti prisustvom drugog voća. Odaberite borovnice, jagode, maline, ili iseckajte nektarine, pa voće stavite u čašu i prelijte limunadom. Tek nakon pola sata, sat, arome dodatog voća će postati primetne. Ovako poslužena, šarena, limunada, zahteva i kašičicu kojom će degustator vaditi voće sa dna čaše. Najočigledniji izbor su narandža i limeta, koje će komplementarnošću običnu limunadu učiniti pravim tropskim uživanjem. Leto se bliži, a sa njim i zvezda leta – lubenica. Miks lubenice i limuna će rezultirati predivnom limunadom nežne pink nijanse. Za pripremu ovog neuobičajenog pića potrebna Vam je sveže ceđena limunada, par krišaka lubenice bez semenki, malo šećera i malo leda. Lubenicu je potrebno usitniti blenderom do teksture voćnog pirea, a zatim procediti kroz sitnu cediljku i dodati limunadi. Udeo, odnosno količina sastojaka, zavisi od Vaših ličnih preferencija.

Obogatite je začinima

Pored voća, limunada dobro podnosi i različite začinske biljke. Za mediteranski šmek, tu su majčina dušica, nana, ruzmarin i lavanda. Koju god biljku da odaberete, potrebno je da je potopite bar sat, dva, u sveže napravljenu limunadu, pa da zatim uklonite grančice ili lišće. Pored svežih biljaka, limunadu možemo učiniti kompleksnijom i upotrebom suvih začina kao što su vanila, cimet, pa čak i malo čilija u prahu ili bibera. Ako ne želite da se igrate previše ljutim sastojcima, narendajte svež đumbir, ili njegov oguljeni koren potopite u limunadu na neko vreme. Na ovaj način limunada će dobiti egzotičan obrt. Takođe, limun i đumbir zajedno deluje antiinflamatorno, pa će ovo piće rado piti i oni koji žele da očuvaju ili poboljšaju svoje fizičko zdravlje.

Neočekivani dodaci

Žudnju za pravim letnjim osveženjem možete zadovoljiti limunadom u koju je umešana kugla sladoleda od vanile. Vanila će ublažiti intenzivnu aromu limuna, i dodati prividnu mlečnu notu, pa će na kraju piće ličiti na šejk od limuna. Još jedna opcija, za koju verovatno niste čuli do sad, je limunada sa kafom. Da biste napravili ovo piće potrebne su Vam jednake količine domaće limunade i sveže pripremljene kafe, zatim malo leda, i malo kisele vode. Sve sastojke dobro izmešajte i ledena kafa je spremna za konzumaciju.

Vreme je za vizuelnu impresiju

Mehurići obezbeđuju reskost, privlačan vizuelni doživljaj, ali i interesantnu teksturu. Tako običnu limunadu možete pomešati sa šampanjcem, prosekom, ili kiselom vodom, i napraviti novi omiljeni letnji koktel. Dodavanjem koktelskih kišobrančića, plastičnih kašičica veselih boja, kao i kore ili krišaka raznobojnog voća, limunada će i vizuelno postati simbol iskričavosti i naleta energije. Jednostavan, a manje konvencionalan način koji limunadu može učiniti zanimljivijom je dodavanje prehrambene boje u nju, pa tako svako može dobiti posebnu, za njega kreiranu, nijansu limunade. Deci će limunada u bojama biti naročito zabavna, a ubacivanje gumenih bombona u obliku morskih životinja će doneti nezaboravan nivo privlačnosti.

Kako ćete vi unaprediti svoju limunadu?

Ljubitelji kiselog će verovatno u startu odustati od pokušaja i onih minornih izmena ovog obožavanog pića, ali povremeni gustativni izleti mogu oplemeniti svakodnevicu. Jednostavan korak kao što je upotreba nekog drugog zaslađivača je dovoljan za početak. Međutim, onim malo hrabrijima predlažemo da se osmele i smisle sami svoju kombinaciju dodataka. Na samom kraju, dovoljno je da je ulepšate iskrenim osmehom i odabranim društvom, i ovog leta ćete uživati u limunadi koju ćete pamtiti!


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tri brza pikantna umaka
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?