Kako da napravite impresivnu suhomesnatu platu?

Kako da napravite impresivnu suhomesnatu platu?

Verovatno ste u poslednjih par godina primetili trend posluživanja hrane na malo kreativniji način. Izbegavaju se regularni tanjiri običnog izgleda, kao i čuveni inoks ovali. Ugostitelji širom sveta se takmiče ko će hranu poslužiti na neobičniji, nezaboravniji i najmanje očekivan način. Ne morate pomerati granice kao poslužitelji renomiranih svetskih restorana, ali meze, laganu večeru, ili posluženje tokom zabave, možete poslužiti na velikoj drvenoj dasci. Ukoliko je u pitanju kvalitetno drvo, elegantnog dizajna, hranom ćete samo uzdići izgled same daske na viši nivo. Ostanite s nama i ispratite par saveta kako da napravite impresivnu suhomesnatu platu.

 

Odaberite odgovarajući pribor  

Za sam početak, biće Vam potrebna daska odgovarajuće veličine. Međutim, nemojte ovaj korak shvatiti olako i kupiti bilo kakvu dasku. Najbolje je da daska bude od punog drveta, kvalitetnog premaza. Sami možete birati boju i oblik. Ukoliko planirate da budete kreativni prilikom slaganja same hrane onda odaberite dasku jednostavnijeg oblika radi neophodne ravnoteže. Ako ne pravite često slavlja za veći broj ljudi onda je bolja opcija da kupite dve, tri manje daske, pa ih možete dodavati po potrebi. Delikatesi i tako to drvena daska je odgovarajuće veličine ako je u pitanju posluženje za dve osobe.

Pored daske, možete odabrati viljuškice za komade sira ili male posude u kojima ćete poslužiti različite vrste umaka. One Vam mogu biti sjajna početna tačka oko koje ćete početi slaganje hrane, u zavisnosti od njihovog oblika.

 

Kako_da_napravite_impresivnu_suhomesnatu_platu?_2

Izbor hrane  

 

Osnova suhomesnate plate 

Ovo je omiljeni korak svakog gurmana! Samo Vaša mašta (i budžet) predstavlja granicu. Osnovu svakako čine suhomesnati proizvodi. Predlažemo slajs pakovanja jer su precizno isečena na jednake veličine što doprinosi ujednačenom izgledu svakog parčeta, pa i celokupnom izgledu gotove plate. Možete odabrati Tapas miks, Iberijsku pršut, ili Fuetec salamu. Neka suhomesnati proizvodi zauzimaju veći deo i neka fokus bude na njima. Možete praviti ružice, slagati ih u vijagujave linije, ili čak koristiti kalupe za kolače pa ćete dobiti zvezdaste parčiće salame. Ovaj korak zavisi od Vaših ličnih preferencija. Prazan prostor možete popuniti komplementarnim proizvodima.

 

Kako_da_napravite_impresivnu_suhomesnatu_platu?_3

Dodaci  

Kad smo već spomenuli komplementarne proizvode ne možemo izbeći jedan od najčešćih pratilaca suhomesnatih plata, a to je sir. Birajte tvrđe sireve, ne bi li zadržali svoj oblik, a i lakši su za seckanje i konzumaciju. Jedan od nih je i španski Mančego sir. Pravi se od ovčijeg mleka, ali pored toga osetićete i neočekivane karamelaste note. Ukoliko Vi, i Vaše društvo volite sir, ne morate se zadržati samo na jednoj vrsti, kada je sir u pitanju – što više, to bolje! Nemojte zaboraviti ni masline! Bilo da birate klasične zelene masline bez koštice ili masline s punjenjem, sjajan su specijalitet, naročito uz sir, zahvaljujući svom intenzivnom ukusu. Idealno bi bilo da ne izostavite ni neku vrstu krekera ili grisina. Ako imate viška vremena možete oko grisina obmotavati listiće rukole i pršute. Umaci imaju smisla tek ako imate i dobru osnovu na koju možete slagati sastojke i tako praviti sočne zalogaje. Možete odabrati neki od gotovih soseva, ili napraviti neki po svom receptu. Što se salate tiče najzahvalniji je čeri paradajz, ili iseckana zelena salata.

Pored standardnih, očekivanih, sastojaka, vreme je za one manje uobičajene – voće! Od suvog voća tu su smokve, koje uz sir podsećaju na Mediteran. Pored njih, orašasti plodovi će dodati neobične arome i šarolikost. Birajte bademe, i orahe, koje dodatno možete propržiti za upečatljiviji ukus.

 

Kako_da_napravite_impresivnu_suhomesnatu_platu?_4

Piće  

Iako je plata centralno mesto Vaše trpeze, nemojte zaboraviti ni piće! Uz suhomesnatu platu najbolje se slaže crveno vino. Kada je već cela plata u španskom stilu možete poslužiti i španski Cabernet Franc BIO Castillo de Aresan, ili odabrati neki Vaš favorit kada su u pitanju crvena vina. Vino blago rashladite i poslužite u odgovarajućim čašama i uživanje može da počne!

 

Neophodna inspiracija  

Sama odluka da hranu poslužite na ovaj način je prvi korak. Jednom kada otpočnete proces pravljenja suhomesnate plate, ideje će same dolaziti. Gradićete sami vizuelnu impresiju i igrati se oblicima. Svaki sledeći put možete dodavati nove elemente, i tako držati ukućane, ili goste, u prijatnoj neizvesnosti. Kao i za svaku kulinarsku avanturu, potrebno je vreme, a ukoliko ste vrsni talenat već Vaša prva plata će oduševiti sve okupljene. Uz naših par saveta i preporuka, a uz Vašu dobru volju i spremnost, verujemo da su Vam jasne smernice kako da napravite impresivnu suhomesnatu platu.

Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tri brza pikantna umaka
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?