Izbor pića za novogodišnju noć

Izbor pića za novogodišnju noć

Još jednoj godini se bliži kraj. Iako često sebi obećamo da planiranje i nabavku nećemo ostaviti za poslednji čas, neretko nam se desi da ipak u minut do 12 obavljamo neizbežnu kupovinu. Bilo da su u pitanju pažljivo birani pokloni, ili hrana i piće za novogodišnju trpezu, pravovremena i unapred isplanirana kupovina nam može pomoći da prođemo što je bezbolnije moguće. Ako već znate kojim kulinarskim specijalitetima ćete obradovati svoje ukućane i goste, ostaje Vam da nabavite ono poslednje, ali ne i manje važno – piće.  Nastavite sa čitanjem ovog članka i možda Vam neka od naših preporuka pomogne, ili bar olakša, izbor pića za novogodišnju noć.

 

Iskričavi penušavci

Da li ima proslave bez šampanjca? Skoro u svakom remek-delu popularne kulture, bilo koja svečanost se obeležava bar jednom flašom šampanjca. Kada se uzmu u obzir karakteristike jednog šampanjca, ova činjenica prestaje da iznenađuje. Obično dolazi u elegantnoj flaši, otvara se uz prasak, toči u specijalno dizajnirane čaše, i degustira s užitkom. Tu je da obeleži naše uspehe, nade, i radovanja. Ako želite da začinite svoju proslavu šampanjcem pred Vama je težak izbor jer danas na policama supermarketa možete pronaći šampanjac od par stotina pa do par hiljada dinara. Ukoliko, pak, želite sebi da priuštite ekskluzivu onda ćete odabrati Moet Chandon, simbol prestiža i kvaliteta koji će svakako ukrasti svu pažnju prisutnih.

 

Vatrena žestina

Ako planirate nabavku nekog jačeg pića, sa dominantnijom koncentracijom alkohola, onda morate povesti računa o preferencijama osoba koje će u istom piću uživati.

Viski je namenjen malo starijim osobama, i idealan je pratilac dobre cigare. Najčešće se konzumira čist, i sjajan je izbor za osobe koje vole piće intenzivne arome.

Ukoliko planirate da veče začinite koktelima, postarajte se da odaberete piće koje se lako može uklopiti sa najrazličitijim sastojcima. Jedno od takvih pića je svakako votka, koja koktelima daje intenzitet, a dozvoljava ostalim sastojcima da dostignu svoj pun potencijal, ne gušeći njihov ukus.

Iako je možda poslednja u ovom nabrajanju, nikako nije poslednje žestoko piće za kojim će posegnuti mnogi tokom božićnih i novogodišnjih praznika. Pogodili ste, u pitanju je rakija. Da li više volite dunju, kajsiju, krušku, manje je bitno, koju god rakiju da odaberete ulepšaće svako druženje i zagrejati i one najmrzovoljnije. Čak i ako preferirate domaću rakiju, starih majstora, postoje i kupovne kvalitetne rakije koje se oslanjaju na tradiciju i koje ne umanjuju kvalitet ovog pića jeftinim sastojcima i neodgovarajućim i zbrzanim procesom proizvodnje.

 

Aromatična vina

Uz dobar, raznovrstan, i, pre svega, jak ručak, najbolje se slaže vino. U zavisnosti od vrste jela i nivoa začinjenosti hrane biraćete i vrstu vina. Tako će jela od crvenog mesa, kao i ona začinjenija jela, tražiti crveno vino, dok će lakši obroci, ili obroci pravljeni od ribe i morskih plodova, tražiti belo vino. Ovo su pravila stručnjaka i miliona konzumenata širom sveta. Međutim, svako vino ima svoje upečatljive arome, pa možda sami, eksperimentišući tokom uparivanja, otkrijete neku ne tako uobičajenu kombinaciju koja će Vas oduševiti. Ukoliko još uvek niste stoprocentno sigurni ili želite vino koje možete poslužiti uz više različitih obroka onda birajte neki roze. Njega lako možete upariti sa jelima od piletine, ili suhomesnatom platom na kojoj će se pronaći i bar jedna vrsta sira.

 

Da li ste odlučili šta će biti na Vašoj prazničnoj trpezi?

Iako uvek ostaje prostora za improvizaciju, solidan i precizan plan će Vam u stresnom periodu omogućiti mir i dobro raspoloženje. Takođe, ukoliko znate kojom hranom ćete ulepšati sebi praznike, onda lakše možete odabrati dezert, ali i aperitiv ili didžestiv. U zavisnosti od izbora pića, odaberite i čaše u kojima će piće biti posluženo jer će odgovarajuće čaše omogućiti piću da zadrži svoj kvalitet.

Kad završite sve moguće praznične nabavke i konačno se opustite u krugu svojih najbližih, imajte na umu da u piću uživate na odgovoran i umeren način, a mi se nadamo da smo Vam bar malo olakšali izbor pića za novogodišnju noć. Koje piće se nalazi na Vašem spisku za kupovinu ovog decembra?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?