Da li je maslinovom ulju mesto u desertima?

Da li je maslinovom ulju mesto u desertima?

Prva asocijacija kada se spomene maslinovo ulje su suncem okupani pejzaži, morski povetarac i miris kokosa koji je karakterističan za bilo koji preparat zaštite od Sunca. Bilo da potiče iz Grčke, Italije ili neke druge mediteranske države, bogat i pun ukus maslinovog ulja povezujemo sa specijalitetima karakterističnim za ove predele. Tako ćemo maslinovo ulje pronaći u brojnim marinadama, za ribu, morske plodove ili kao vernog pratioca letnjih salata, neretko bogatim raznim vrstama sireva.

Ako koristite maslinovo ulje, verovatno ga koristite na neki od nabrojanih načina, ali ostaje pitanje šta je sa drugom stranomda li je maslinovom ulju mesto u desertima?

maslinovo ulje u desertima

Zašto bi iko koristio maslinovo ulje kada su u pitanju slatkiši?

Maslinovo ulje samo po sebi ima intenzivan ukus koji je mnogima težak za varenje, naročito ako se prvi put susreću s njim. Međutim, ovo ulje je jedno od najkvalitetnijih, naročito kad su u pitanju mnogobrojni zdravstveni benefiti. Ekstra devičansko maslinovo ulje je najbolja varijanta maslinovog ulja, bogata antioksidansima i zdravim masnim kiselinama, koje su nam neophodne za adekvatno funkcionisanje organizma.

Još jedna od prednosti ekstra devičanskog maslinovog ulja je činjenica da dobro podnosi visoke temperature pa se može koristiti i prilikom pripreme slatkiša, koji zahtevaju pečenje ili kuvanje. Većina slatkiša zahteva i masnu osnovu, što zbog nadogradnje ukusa, što zbog balansa sa šećerom, a maslinovo ulje je sjajan predstavnik masnijih sastojaka.

Za koje slatkiše je ekstra devičansko maslinovo ulje dobra opcija?

Ako recept zahteva čvrst puter ili margarin, onda maslinovom ulju tu nije mesto, jer ono nema adekvatnu čvrstu formu, i kolač neće postići ni željenu teksturu, ni željeni ukus.

Međutim, ukoliko je u receptu navedeno da je potrebno koristiti ulje ili istopljeni puter, onda postoji šansa da maslinovo ulje postane i više nego odgovarajuća zamena. Ukoliko se odlučite da umesto masnoće navedene u originalnom receptu upotrebite maslinovo ulje, morate voditi računa o količini. Ulje se menja maslinovim uljem u 1:1 odnosu, dok je kod putera malo složenija situacija - ako recept zahteva šoljicu putera, potrebno vam je ¾ šoljice maslinovog ulja.

delikatesi maslinovo ulje

S tim u vezi, maslinovo ulje će biti izvanredan sastojak svih kolača koji imaju osnovu koja liči na banana hleb ili mafine. Ostale sastojke birajte u skladu sa svojim preferencijama, dajući kolaču unikatan karakter.

Pored ove vrste kolača, tu su i raznorazni biskviti, odnosno čajni kolačići. Iako će svaki vešt kuvar pronaći način da ubaci maslinovo ulje u neki od deserata, ukoliko se ukus maslinovog ulja ne oseti tokom degustacije, onda je u pitanju izuzetno mala količina.

Mala količina, odnosno odsustvo primetne arome, maslinovog ulja je, pod svetlom popularizacije upotrebe maslinovog ulja u okviru deserata, zanemarljiva. Navedene vrste kolača – kolači koji liče na mafine ili oni koji liče na biskvite, zvuče intuitivno i zdravorazumski, međutim, maslinovo ulje se koristi i prilikom izrade filova i sladoleda.

Jedan od najneobičnijih recepata za sladoled upravo podrazumeva upotrebu maslinovog ulja. Za izradu ovog sladoleda su Vam potrebni i šećer, voda, mleko, so, i žumanca, tako da njegov ukus diktira maslinovo ulje. Aroma postaje sve intenzivnija s protokom vremena.

Kako da Vam desert uspe „iz prve“?

Ako se odvažite da obično ulje ili puter zamenite maslinovim uljem, imajte par saveta na umu. Pored već navedenih vrsta kolača, sa kojima se maslinovo ulje oprobano slaže, jer im pruža najbolju osnovu, potrebno je obratiti pažnju i na ostale arome koje će biti prisutne u kolaču.

Maslinovo ulje se najbolje slaže sa svim vrstama citrusima, naročito limunom, dok se od začinskog bilja izdvaja ruzmarin. Na internetu možete pronaći pregršt traidiconalnih recepata, ali je u toku i ekspanzija modernih recepata iz jednog jednostavnog razloga – maslinovo ulje je izuzetno zdravo, naročito za naš kardiovaskularni sistem.

Kada birate maslinovo ulje, odaberite ekstra devičansko ulje vrhunskog kvaliteta. Iako važi uverenje da je kvalitet uvek neophodno dobro platiti Fior D’Olio ekstra devičansko ulje je jedno od najpristupačnijih ekstra devičanskih ulja na našem tržištu, a za tu cenu nudi kvalitet koji je teško nadmašiti.

desert sa maslinovim uljem

Možda zvuči neobično, ali u nekim od deserata nikad ne biste pogodili da ima maslinovog ulja, jer je njegova aroma u harmoniji sa ostalim ukusima. Dok, kod nekih, delikatesa, upravo njegova aroma daje neophodan obrt i oduševljava svojom neponovljivošću. Ako isprobate neki od recepata, vrlo brzo i lako ćete saznati da li je maslinovom ulju mesto u desertima.


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?