Čuveni panetone ima nekoliko varijanti – da li ste čuli za njih?

Čuveni panetone ima nekoliko varijanti – da li ste čuli za njih?

Panetone je italijanski specijalitet koji je nastao u Milanu pre par vekova. Iako u početku nije prelazio granice Italije danas je jedan od njenih simbola, naročito kad krene praznična sezona.

U pitanju je sladak kolač teksture nalik svežem hlebu. Već sad ga možete pronaći na policama supermarketa, ali samo vrsni poznavaoci ovog slatkiša mogu da prepoznaju, koji tip je u ponudi. Čuveni panetone ima nekoliko varijanti – da li ste čuli za njih?

Italijanski praznični delikatesi

Panetone je jedan od najpopularnijih, međutim, pored njega, možemo pronaći i neke slatkiše, koji nas mogu zbuniti, i koje možemo pomešati sa originalnim panetone kolačem. Jedan od njih je simpatični pandoro.  U pitanju je kolač slične teksture, ali drugačijeg oblika i veličine. Pandoro je manji, zvezdastog oblika i najčešće je posut šećerom u prahu – legenda kaže da je razlog za to da bi ličio na planinu pod snegom.

panettone

Još jedan u nizu kada su u pitanju hlebasti kolači je i pandolče. Za razliku od prethodna dva, on je nizak i viče liči na koru neke domaće torte. U pitanju je nutritivno bogat kolač, koji je pun začina i kandiranog voća. Ima gušću teksturu i samim tim je jedno parče sasvim dovoljno za potpuni užitak. Iako ovde nije kraj spisku italijanskih prazničnih delikatesa, pandoro i pandolče se izdvajaju ukusom, oblikom i teksturom.

Panetone – vrste i poreklo

Širom sveta se najviše konzumira milanski panetone. Ako pitate bilo kog Italijana gde se jede najbolji panetone odgovor bi bio „u Milanu“. Tamo je i nastao, od testa koje se pravi od vode, brašna, putera i jaja. Pravi milanski panetone je cilindričnog oblika, dok mu je vrh u obliku kupole. Da bi ispoštovao tradiciju ovaj panetone mora da sadrži grožđice, kandiranu koru narandže i kandirani citron.

vrste panettone kolaca

Sledeći u nizu je panetone iz Torina. Za razliku od Milanskog, ovaj panetone je uvek glaziran, dok je glazura puna oraha iz torinske regije. Istog je oblika kao milanski, ali je nešto niži.


Đenova, takođe, ima svoj panetone. Stanovnici severne Italije ovaj panetone zovu pandolče. Đenovski pandolče se može pripremiti na dva načina – kao visok ili nizak kolač. Obe vrste su bogate grožđicama, slatkišima i pinjolama. Od milanskog se znatno razlikuje po svojoj kompaktnosti. Kada je recept tek usavršen umesto šećera se koristio med.

Panetone danas

Industrijalizacija procesa ovog neodoljivog slatkiša je otpočela pedesetih godina prošlog veka uporedo sa tehnološkim razvojem koji je omogućavao masovnu proizvodnju. Uprkos činjenici da danas možete pronaći kvalitetan panetone koji će Vas raspametiti ukusom i teksturom, naročito u Milanu, pronaći ćete poslastičarnice koje su verne tradicionalnom načinu pripreme.

panettone delikatesi

Iako su u Italiji popularni i torinski i panetone iz Đenove, milanski panetone je doživeo globalnu slavu. Ovaj tip ćete najčešće možete pronaći uz pregršt varijacija. Danas panetone nije ograničen samo na grožđice i kandirano voće. Ako volite kremaste slatkiše onda će Vas oduševiti panetone sa kremom od čokolade, ili panetone sa kremom od pistaća. Dolazi i u više različitih veličina, ali i u drugačijim pakovanjima, tako da možete pronaći luksuzni mini čokoladni panetone u kesici od tkanine sa priveskom koji liči na biser, ili mini klasičan panetone u limenci retro dizajna.

Koji panetone vi birate?

delikatesi panettone

Sada kada ste upoznati sa vrstama ovog prazničnog slatkiša, možete sa stečenim znanjem krenuti u nabavku. Ako želite da iskusite pravi italijanski Božić onda odaberite klasičan panetone. Iako mnoge može odbiti njegova varljiva jednostavnost, u pitanju je kolač koji sadrži harmoničan balans baršunaste, puteraste, teksture i kandiranog voća. Ovaj tip voća osvežava i podseća na zimske začine, toplinu porodične atmosfere i tradiciju koja traje decenijama.

Koji panetone će krasiti Vašu trpezu ove zime?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?