Četiri vrste čokolade koje morate probati

Četiri vrste čokolade koje morate probati

Prvo oko čega ćemo se svi složiti kada je u pitanju čokolada jeste da bi trebalo da je uvek imamo u kući. Nije nam puno bitno kako ona nastaje, najbitnije je da je ukusna i da je čokolada.

Jeste li se zapitali nekad kako se pravi čokolada? Verovatno niste, ali sada ćemo vam ispričati od čega nastaje i šta je sve potrebno za jednu čokoladu, kao i koje su to vrste čokolade koje bi trebalo da probate.

cokolada

Kako nastaje čokolada?

Glavni sastojak svake čokolade jeste kakao. Kakao drvo se zove Theobroma cacao, što u prevodu znači “hrana bogova”. Beru se plodovi tog drveta, koji se kasnije raseku i tako se dobijaju zrna kakaoa.

Ta zrna se fermentiraju, zatim peku i ljušte. Kada se zrna samelju dobija se kakao masa, koja se kasnije obrađuje pod pritiskom i tako nastaju kakao buter i kakao prah.

Da bismo dobili čokoladu, pravimo određenu smesu. U zavisnosti od toga koju čokoladu želimo da dobijemo, dodajemo kakao buter, mleko u prahu, šećer, lecitin.

Koje su to četiri vrste čokolade koje biste trebali da probate?

Mlečna čokolada

Mlečna čokolada je ona koju najviše konzumiramo zato što je najslađa. Pravi se od kakao zrna, gde po pravilu treba da ima minimum 30% kakaoa. Dodaju se mleko u prahu i šećer, arome i biljna mast, gde zavisi uglavnom od proizvođača koliko će šećera staviti, što i nije baš idealno za naše zdravlje.

Dešava se da svi ovi dodaci nekada neutrališu pravi ukus čokolade. Kvalitet se određuje procentom kakao delova, ali treba obratiti pažnju i na procenat šećera.

mlecna cokolada

Crna čokolada

Crna čokolada sadrži minimum 50% kakao delova što je čini najzdravijom i najkvalitetnijom vrstom čokolade. Takođe, dodati su šećer, soja lecitin i vanila, a ako je dodat šećer iz šećerne trske onda se smatra da je tako dobijena najkvalitetnija crna čokolada.

Na njihovom omotu uglavnom piše koji je procenat čokoladnog likera koji sadrže, što je veći procenat više stvarne čokolade ima u pakovanju. Iz ovog razloga crna čokolada ima određeni nivo gorčine u sebi.

Po pravilu, šećera u ovoj čokoladi ne bi trebalo da ima više od ⅓. Ona koju mi pravimo sadrži veliki procenat kakao delova, mali deo šećera i bez soja lecitina je. Kod nas je crna čokolada poznata kao čokolada za kuvanje, baš zbog svog gorkog ukusa. Koriste je prilikom pravljenja nekih slatkiša.

U svetu postoje čokolade koje se prave samo u svrhe kuvanja i njihov ukus nimalo nije prijatan prilikom konzumacije, jer one dobijaju na ukusu tek kad se pomešaju sa ostalim sastojcima.

Ono što crnu čokoladu Gold magic, koju možete naći na Delikatesi.rs, čini posebnom jeste kajen paprika i začini kao što su anis, piment, karanfilić, muskantni orah i cimet, koje ubacujemo u smesu sa ostalim glavnim sastojcima.

crna cokolada

Bela čokolada

Bela čokolada ima sve sastojke kao i mlečna, s tim da kod nje mora postojati minimum 20% kakao putera, 14% mleka, i ne više od 55% šećera.

Zbog svoje boje i ukusa koji mnogo podseća na vanilu, neki je čak i ne smatraju čokoladom.

Prilikom kupovine uvek obratite pažnju na sastojke jer i ovde proizvođači mogu prevariti i dodati dosta biljnog ulja i samo aromu čokolade.

Bela čokolada White magic koju Delikatesi.rs ima sadrži čak 35% kakao zrna i savršeno se topi.

Ruby čokolada

Ruby čokolada se prvi put pojavljuje 2017. godine kao potpuno nova vrsta čokolade. Napravljena je od rubin zrna kakaoa koja čokoladi daju ružičastu nijansu.

Njen ukus podseća na ukus bele čokolade u koju je dodata aromatizovana malina.

Što se tiče pravljenja ove čokolade, zahtevi su dosta strogi: mora da ima najmanje 1,5% nemasnih čvrstih materija kakaoa i više od 20% kakao masti. Ne sme da sadrži boje, prirodne i veštačke arome, kao i antioksidanse.

Na našem sajtu imate smesu bele čokolade i 35% maline, u koju je dodat kardamom koji  ukus čokolade podiže na sasvim novi nivo.

ruby cokolada

Još malo zanimljivosti o čokoladi

Za kraj delimo sa vama još par zanimljivih činjenica o čokoladi. Miris čokolade povećava aktivnost teta moždanih talasa koji pomažu pri relaksaciji. Redovno konzumiranje crne čokolade koja sadrži preko 50% kakao delova smanjuje rizik od srčanih oboljenja za ⅓.

Ono što je najvažnije, čokolada definitivno popravlja raspoloženje.

Da li ste probali neku od naših čokolada? Koja vam je omiljena? Pišite nam utiske.


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?