Brzo posluženje za nenajavljene goste

Brzo posluženje za nenajavljene goste

Da li Vam se nekad desilo da gosti pozvone na vrata, a vi ne znate čime ćete ih poslužiti? Ako je odgovor potvrdan, možda ste uspeli da nađete neko rešenje u vidu keksa i kafe. Praktična opcija je da samo poslažete par namirnica na drvenu dasku za serviranje, ali ukoliko želite da se potrudite, i da za kratko vreme obezbedite toplo posluženje, nastavite da čitate ovaj tekst. Takođe, ukoliko gosti dolaze izdaleka, i ako će druženje da se prolongira na par sati smeha i razgovora, onda ćete i Vi ubrzo, zajedno sa gostima, ogladneti, naročito kada osetite miris koji će se širiti iz kuhinje. Upravo za takvu situaciju imamo spreman predlog koji će Vam za čas posla postati omiljeno brzo posluženje za nenajavljene goste.

 

Pizza rolat serviran na tanjiru

Jednostavan i lak – pica rolat

U pitanju je rolat koji može napraviti svako, a vreme koje oduzima uglavnom zavisi od količine i vrste sastojaka koje upotrebite. Iako je internet pun recepata za slane torte, svaka od njih iziskuje bar par sati pripreme što dolazak iznenadnih gostiju ne dopušta. Dakle, vreme je za jednostavan i lak pica rolat!

Potrebni sastojci:

  • Pakovanje kora za pite i gibanice
  • Kečap, kuvani paradajz, ili sos od paradajza

Neki proizvod od prerađenog mesa – stišnjena šunka, pileća prsa, ili slajs pakovanja
suhomesnatih proizvoda (ukoliko će neki suhomesnati proizvod biti glavni sastojak
onda nemojte odabrati ništa previše ljuto ili suvo, birajte pančetu, slaninu, ili ovčiji suvi vrat prošaran masnim delovima)

Sir u listićima (ovaj sir će Vam dodatno ubrzati proces pripreme, njega može zameniti i dovoljna količina rendanog sira)

Jaje + malo jogurta

Za početak obezbedite dovoljno prostora da razvučete dva lista kore, pa na gornji list namažite kečap, ili njegovu zamenu. Prekrijte novim listom, pa na taj naredni rasporedite mesni proizvod. Taj sloj prekrijte još jednim listom pa poslažite listiće ili pospite sirom. Od tog trenutka ponavljate slojeve do konačnog lista kore. Pažljivo urolajte kore u rolat i isecite ga na parčad. Parčad poslažite u tepsiju, na papir za pečenje. Pre ubacivanja tepsije u prethodno zagrejanu rernu svako parče premažite mešavinom jaja i jogurta (u tanjir razbijte jedno jaje, dodajte malo tečnog jogurta, dobro izmutite viljuškom). Tako premazanu parčad možete posuti začinima po želji. Ovako spremljen rolat se peče u rerni dvadesetak minuta, tačnije dok sam rolat ne dobije tamno zlatnu nijansu. Tad će već gosti naslutiti šta im spremate i jedini problem će biti sačekati da se rolat prohladi.

Dodatni saveti

Ljubitelji ljutog mogu slojevima sa paradajzom dodati malo slatko ljutog čili sosa. Ovaj sloj obezbeđuje sočnost rolatu tako da se njegovo preskakanje ne preporučuje. Ostale slojeve možete menjati po svom nahođenju i preferencijama. Tako npr. sloj sa mesnim proizvodima može biti od par različitih proizvoda čineći rolat raskošnijim i aromatično interesantnijim. Sloj sira možete zameniti slojem pavlake. Kao što možete da primetite ovaj rolat je izuzetno zahvalan zbog velikog broja mogućnosti za izmene, zamene, i upotrebljavanje namirnica koje već imate u svom frižideru. Pre stavljanja rolata u rernu, ukoliko nemate ideje za začine, možete rolat posuti proprženim susamom, kimom, čilijem u prahi, ili origanom.


Ako se odlučite za serviranje rolata na drvenoj dasci, okružite ga komadićima sira i maslinama. Što se tiče pića, rolat je kaloričan i intenzivnog ukusa, pa se preporučuje piće koje će uspeti da razbije njegovu kompleksnost – neka to bude nedostaju jedino kore? Bez podloge za picu, možete upotrebiti hleb i napraviti svoju vrstu brusketa. Iako su klasični brusketi uglavnom jednostavni, ova pica varijanta će se dopasti svakom, a biće dovoljno vizuelno dopadljiva da može da prođe kao pažljivo osmišljena zakuska.

Tanjiri na stolu dekorisani za proslavu

Da li ste spremni za pica rolat?

Ovaj tekst Vas može inspirisati da, za svaki slučaj, uvek imate spremno bar jedno pakovanje kora. Verujemo da ostale sastojke uglavnom možete pronaći u svom frižideru. Jednom kada napravite pica rolat, postaće Vam omiljena zakuska, ili ne tako lagana večera, koju možete spremiti i radi svog užitka.


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?