Iako utkane i u neke naše tradicionalne deserte, turske delicije su svet za sebe. Naročito ukoliko Vas put nanese u Istanbul i njegove šarene uličice prepune autentičnih proizvoda pravljenih od strane starih zanatlija, od kojih je svaki prekaljeni majstor svog zanata. U moru nakita, torbi, ešarpi, parfema, i začina, namirisaćete i radnje prepune izvorno turskih slatkiša. Intenzivne arome, slast i sočnost, u pitanju je pravi raj za ljubitelje sveže pripremljenih slatkiša neuobičajenih ukusa i tekstura. Ako do sad niste bili u prilici da probate neki od egzotično turskih deserata u nastavku teksta ćemo zaviriti u bogatstvo turskih delicija.
Zerde
Zerde je puding koji se pravi kuvanjem pirinča. Na prvi pogled jednostavan desert, ali je toliko efektan da je prisutan i na mnogobrojnim turskim svečanostima i slavljima, pa čak i na venčanjima. Prokuvanom pirinču se dodaju šećer, kurkuma, i šafran, zahvaljujući kojima zerde dobija intenzivnu i prepoznatljivu nijansu. Njegova glatka površina se ukrašava oguljenim celim ili seckanim pistaćima, ili crvenim ribizlama stvarajući privlačan vizuelni kontrast. Ovaj kremasti desert danas možete probati i u modernim poslastičarnicama, ne samo na privatnim proslavama.
Dondurma
Za razliku od zerde pudinga, dondurma ne izgleda posebno impresivno, naprotiv, njegova monotona tekstura i boja ga čine prividno dosadnim. Međutim, ovaj turski sladoled je sve samo ne dosadan! Ne topi se, dok mu je tekstura izuzetno specifična – razvlači se, i podseća na maršmelou odnosno penaste bombone. Uprkos svojim osobinama i dalje je poznat kao turski sladoled. Osnovnoj smesi, koja sadrži mleko i šećer, se dodaju mastika i salep, brašno napravljeno od krtola orhideja. Oba ova sastojka doprinose tome da se dondurma, za razliku od regularnog sladoleda, najčešće jede parče po parče, uz pomoć noža i viljuške!
Fistik sarma
Reč sarma potiče iz turskog jezika i znači uvijati. Iako je u našim predelima sarma jedna i jedina – glavno jelo rado viđeno na svim vrstama zimskih proslava. Puna mesa, kisela, sočna, ipak nije ono što Turci zovu sarmom. Kod Turaka je sarma slatkiš! Fistik sarma je nezaobilazna poslastica za sve ljubitelje pistaća! Pravi se od mase slične marcipanu, samo što se za razliku od marcipana i badema, ova masa pravi od pistaća. Zelena i kompaktna predstavlja osnovu odnosno zvezdu ovog slatkiša. Puter od pistaća se obmotava jednim tananim slojem kore, držeći zeleno blago na okupu. Iako liči na baklavu, fistik sarma je zaseban slatkiš, stvoren za ljubitelje pistaća!
Kadaif
Trenutno se nalazi u jeku popularnosti zbog svoje fuzije sa pistaćima i čokoladom, od koje je nastala čuvena Dubai čokolada. Međutim, kadaif je izvorno turski slatkiš, kome nisu potrebni nikakvi dodaci. Na teritoriji današnje Turske, ali i u okolnim državama, kadaif je prisutan već vekovima. Priča se da je bio poslastica dostojna i turske vlastele, pa čak i sultana. Njegova izrada zahteva kvalitetne sastojke, veštinu, ali i strpljenje. Pravi se od posebne vrste brašna i putera, čiji kvalitet osigurava kvalitet celog deserta. Testo se razvija u tanke niti, tanje od klasičnih rezanaca, peče, i zavija. Najčešće se puni filom od pistaća. Tekstura je hrskava i neuobičajena, dok je sam kadaif sladak i predstavlja klasičan orijentalni slatkiš.
Koji turski slatkiš biste Vi probali?
Odavno se na našim prostorima mogu jesti baklava, tulumbe, ili ratluk. Mada, ruku na srce, sva tri navedena slatkiša su najlepša kada se konzumiraju na ulicama nekog turskog grada uklapajući se u uzavrelu atmosferu Bliskog istoka. Možda za većinu turskih slatkiša, bar kad su konditorski proizvodi u pitanju, ne morate ići u Tursku. Međutim, pravu raskoš šećernih preliva, pistaća u svim oblicima, i skoro providnih ručno razvijanih kora za motane kolače, možete iskusiti tek u Turskoj, uz šoljicu čaja, ili kafe. Kada bi Vas put odveo u neki turski gradić koji turski slatkiš biste Vi probali?
Ostavite komentar