Kako da od toplog napitka dođete do letnjeg osveženja?

Kako da od toplog napitka dođete do letnjeg osveženja?

Iako se čaj vezuje za ušuškanost hladnijih godišnjih doba, njegova konzumacija u pojedinim državama ne jenjava ni tokom leta. Jedna od tih država je Turska. Turci imaju posebnu kulturu ispijanja čaja i jako paze na kvalitet čaja, ali i na pribor iz kog ga piju.

Postoje posebne šoljice, odnosno čašice za čaj, koje svojim oblikom i sastavom omogućavaju najbolje očuvanje arome. Ako ipak sebe ne vidite kako konzumirate topao čaj na visokim temperaturama, sledi par recepata kako da od toplog napitka dođete do letnjeg osveženja.

ledeni caj

Od kesica čaja do neuobičajenog napitka

Za ovaj recept su vam potrebni sastojci koje već imate u svojoj kuhinji. Ne zahteva nikakvu posebnu pripremu i brzo i lako se pravi. Jedino što je potrebno određeno vreme da se dobijeni, vreli, napitak ohladi na idealnu temperaturu.

Neophodni sastojci:

  • 8 šolja vode (ovu količinu vode ćete podeliti na dva jednaka dela)
  • 6 kesica crnog čaja
  • trećina šolje šećera (ovu količinu možete prilagoditi svom ukusu)

Korak po korak

U šerpi ili kaseroli, zagrejte polovinu vode – 4 šolje, do tačke ključanja. Sklonite sa ringle i dodajte kesice čaja. Ostavite kesice čaja desetak minuta u vreloj vodi.
Uklonite kesice čaja iz vode. Ako volite zaslađeni ledeni čaj onda šećer dodajte u vodu kada i kesice čaja i mešajte dok se sav ne istopi.  
Dodajte preostale 4 šolje vode i držite u frižideru dok se tečnost skroz ne prohladi, što će se desiti za nekih sat vremena.


Poslužite sa ledom, kriškama limuna i listićima nane.

ledeno osvezenje

Mango i čaj u rinfuzi – jedinstvena sinteza za izvanredan ledeni čaj

Ako volite da su vaša ledena osveženja obogaćena voćnim ukusima onda će vas ova mango kombinacija oduševiti. Dašak limete podiže ukus manga na viši nivo, a vas približava tropskim predelima, bar čulom ukusa.

Neophodni sastojci:

  • jedan mango
  • 100 grama šećera
  • 4 kašičice lišća zelenog čaja
  • prstohvat sveže nane
  • jedna limeta
  • led

Priprema:

Mango je neophodno oljuštiti, ukloniti košticu i iseckati na kockice. Polovinu manga zatim stavimo u dublju šerpu ili kaserolu sa šećerom i 100 mililitara vode. Potrebno je kuvati desetak minuta, zatim procediti i ostaviti tečnost da se ohladi.


U međuvremenu, u teglu, koja je otporna na toplotu, sipamo pola litre ključajuće vode i dodamo lišće zelenog čaja. Potrebno je ostaviti lišće da odstoji pet minuta, da pusti aromu u vodu. Ovu tečnost takođe procedimo, sipamo u novu teglu i dodamo joj 300 mililitara hladne vode. Kada se prohladi, odložimo u frižider.


Kada je čaj dovoljno hladan, u njega se dodaje sirup od manga zajedno sa ostatkom kockica manga, naseckane limete i sveže nane. Nakon toga, nezaobilazno je ubaciti i par kocki leda i ledeni čaj je spreman za degustaciju.

ledeni caj

Saveti za pripremi ledenog čaja kod kuće

Prethodno navedeni recepti ne iziskuju nikakvo posebno kulinarsko umeće, ali ukoliko sledite i par dodatnih saveta, osiguraćete uspeh i dobićete vrhunski ledeni čaj.

 

  • Postarajte se da poštujete količinu vode koja je navedena u receptu. Na ovaj način ćete na kraju dobiti ledeni čaj odgovarajuće jačine.
  • Nemojte dopustiti kesicama ili lišću čaja da bude predugo u vodi. Ukoliko zaboravite da uklonite čaj iz vode na vreme, velika je verovatnoća da će tečnost biti gorka.
  • Ako iz nekog razloga izbegavate šećer, umesto njega možete probati med, agave ili javorov sirup.
  • Nemojte koristiti česmovaču. Na ovaj način će čaj biti čistiji, a naročito kockice leda koje dodajete u njega.
  • Takođe, imajte na umu da količina čaja u jednoj kesici otprilike odgovara količini čaja koji staje u jednu kašičicu. Ova informacija vam može znatno olakšati pripremu u zavisnosti od toga kojom vrstom čaja raspolažete trenutno.

Od početnika do redovnog konzumenta

Jednom kad usavršite proces pripreme ledenog čaja možete se igrati ukusima i dodavati mu sveže voće. Nije neophodno da osnova uvek bude od crnog ili zelenog čaja, naročito ukoliko ste preosetljivi na kofein.

ledeni napitak

Odaberite neki od čajeva iz Ahmad seta čajeva i tako napravite sami svoju moćnu mešavinu. Od svih vrsta čajeva koje dobijati u ovom setu predlažemo da prvo isprobate ledenu verziju beauty čaja koga karakteriše ukus breskve, aloe vere, limunske verbene i rogača. Kesicama ovog čaja dodajte iseckanu svežu breskvu ili eksperimenitišite i odaberite neko drugo sezonsko voće.  Ostaju vam još o i energy, digest, immune, slim i sleep varijante koje dolaze u ovom setu.


Kupovni ledeni čajevi su prepuni štetnih aditiva i nepotrebnih, nezdravih, kalorija. Pravljenjem ledenog čaja kod kuće, vi diktirate njegov krajnji ukus i nutritivnu vrednost.

Leto je na izmaku - da li ste spremni za pripremu i konzumaciju ovog osvežavajućeg napitka?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?